Danko prerušil 13. schôdzu parlamentu, Matovič mal v pléne obrázky

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) prerušil 13. schôdzu parlamentu hneď na jej začiatku. Dôvodom bolo, že predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič neposlúchol Dankovu výzvu nepoužívať obrázky.

14.02.2017 14:22 , aktualizované: 16:26
debata (479)

Líder OĽaNO pokračoval vo svojej reči, pričom argumentoval, že obrázky sú súčasťou predkladaného materiálu, a tým neporušuje rokovací poriadok. Predseda parlamentu ho následne vykázal zo sály a zvolal poslanecké grémium.

Poslanci mali na mimoriadnej schôdzi odvolávať premiéra SR Roberta Fica pre chaos v cenách energií. Súčasťou opozičného návrhu na odvolanie premiéra je aj spomínaných 19 obrázkov. Návrh je zverejnený na stránke NR SR.

Opoziční poslanci podali návrh na odvolanie predsedu vlády v piatok 10. februára. Dôvodom má byť kauza s cenami energií. Pod návrh sa podpísalo 42 poslancov. Premiér už viackrát avizoval, že v prípade mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorá sa bude venovať jeho odvolávaniu, sa na nej nezúčastní ani on, ani poslanci za stranu Smer.

Poslanec OĽaNO Igor Matovič počas rokovania 13.... Foto: SITA, Marek Mrvis
Igor Matovič, matovič, Poslanec OĽaNO Igor Matovič počas rokovania 13. schôdze Národnej rady s obrázkami, pre ktoré Andrej Danko prerušil schôdzu.

Danko: Matovič ako jediný nerešpektoval platný rokovací poriadok

Bezprostredne po prerušení 13. schôdze predseda parlamentu Danko na tlačovej konferencii zdôvodnil svoje rozhodnutie. Podľa jeho slov Igor Matovič (OĽaNO) ako jediný nerešpektuje platný rokovací poriadok, použil svojich kolegov, aby sa teatrálne zviditeľnil. Svojím konaním schôdzu zmaril. Za svoje konanie dostane patričný trest.

„Je nesporný fakt, že Igor Matovič vnesením obrazových vizuálov do rokovacej sály porušil rokovací poriadok,“ povedal Danko. Keďže Matovič opakovane neuposlúchol výzvu a neopustil ani rokovaciu sálu, má podľa predsedu parlamentu ako navrhovateľ absenciu, a tak nie je možné pokračovať. Schôdza bude pokračovať vo štvrtok o 13.00.

Matovič: Našiel som cestu ako obísť rokovací poriadok

Igor Matovič (OĽaNO) v reakcii na rozhodnutie Andreja Danka prerušiť schôdzu označil jeho konanie za šikanovanie opozície s cieľom oddialiť odvolávanie premiéra Roberta Fica. Matovič podľa vlastných slov našiel cestu ako obísť platný rokovací poriadok, ktorý zakazuje použitie obrazových materiálov v pléne. Predmetné obrázky, ktoré použil, boli súčasťou návrhu na odvolanie Fica v dôvodovej správe. Týmto splnil všetky zákonné normy a neporušil žiadny zákon a schôdza mala pokračovať.

Vo štvrtok neprinesie do rokovacej sály NR SR vizuálne pomôcky. „Nedám im zámienku. Zistím, čo im vadilo, kde bol problém,“ povedal na tlačovej besede s tým, že nespraví nič, čo by schôdzu, na ktorej má byť odvolávaný premiér Robert Fico, zablokovalo.

Podľa Matoviča koaliční politici zabránili začať schôdzu o podvode, ktorý sa týka jedného milióna domácností. Podľa neho nie je náhoda, že NAKA v deň mimoriadnej schôdze vykonávala prehliadku priestorov u Ladislava Baštrnáka. Pripomenul, že v lete deň pred odvolávaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka polícia tiež robila raziu u Baštrnáka.

Matovič odmieta tvrdenia, že by bol vulgárny. Zdôraznil, že vulgárne slová nepoužíva. Z používania vulgarizmov obvinil podpredsedu parlamentu Bélu Bugára, ktorý používa nádavku každé druhé slovo. „Prisahám na zdravie svojich detí, že nepoužívam vulgárne slová,“ vyhlásil. Bugár sa mal podľa neho vyjadrovať vulgárne pred Veronikou Remišovou, pričom mal použiť slovo „kur..“. Remišová to povedala Matovičovi a ten jej sľúbil, že to nikdy nepoužije. Zároveň dal verejnú ponuku na milión eur, ak sa mu dostane do rúk zvuková nahrávka, v ktorej by použil vulgarizmy.

479 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Andrej Danko