Kiska sa v Keni sa stretol s Pan Ki-munom

Prezident Andrej Kiska sa počas oficiálnej návštevy Kene neformálne stretol v Nairobi s bývalým generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-munom na jeho žiadosť.

15.02.2017 08:58
Kiska, pan ki-mun, keňa Foto: ,
Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a prezident SR Andrej Kiska počas stretnutia v Nairobi.
debata (23)
Ako informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta, Pan Ki-mun vysoko ocenil Slovensko v jeho pokračujúcej angažovanosti na multilaterálnej úrovni, čoho dôkazom je aj to, že Slovensko bude predsedať 72. zasadnutiu Valného zhromaždenia OSN. Za hlavné výzvy pre budúceho predsedu Valného zhromaždenia označil Pan Ki-mun pokrok v globálnej spolupráci v oblasti migrácie a utečencov a plnenie medzinárodných záväzkov vyplývajúcich z Parížskej klimatickej dohody. Prezident Kiska na príklade dlhoročných početných rozvojových aktivít v Keni zo strany slovenských mimovládnych organizácií, dobrovoľníkov, ako aj prostriedkov z oficiálnej rozvojovej pomoci poskytovanej slovenskou vládou zdôraznil, že je „morálnou povinnosťou Slovenska ako modernej a prosperujúcej krajiny pomáhať iným“.

Partneri sa krátko venovali aj veľmi dobrej úrovni spolupráce medzi Slovenskom a Južnou Kóreou, z ktorej Pan Ki-mun pochádza, a možnostiam jej ďalšieho rozvoja.

Kiska v nedeľu odcestoval do Kene, ide o vôbec prvú návštevu tejto krajiny slovenským najvyšším štátnym predstaviteľom. Stretol sa tam s prezidentom Uhuru Kenyattuom a navštívil mnohé projekty slovenských dobrovoľníkov pôsobiacich v tejto východoafrickej krajine. Z oficiálnej návštevy sa prezident Kiska vráti vo štvrtok.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #Pan Ki-mun #Andrej Kiska