Matovič použil fotografiu mŕtvej vdovy

Na emotívnej fotografii chudobnej vdovy, ktorú použil poslanec Igor Matovič pri ilustrácii predražených faktúr za energie, nebola Slovenka, ale nežijúca občianka Českej republiky. Podobizeň vdovy z Moravy, ktorá v roku 2013 zomrela, mal Matovič ako súčasť oficiálneho návrhu na zosadenie premiéra a vyvolal tým dojem, že ide o reálnu ženu, ktorá dostala vysokú faktúru.

15.02.2017 17:07 , aktualizované: 19:23
Igor Matovič, NR SR, parlament Foto: ,
Poslanec Igor Matovič v utorok v NR SR pri odôvodňovaní návrhu na odvolanie premiéra.
debata (877)

Premiér Robert Fico, ktorý o pôvode fotografie informoval, označil takéto konanie Matoviča za hyenizmus. Fico sa ospravedlnil synovi nebohej aj českému premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi. Líder obyčajných Matovič tvrdí, že išlo o ilustračnú fotografiu a ospravedlnil sa.

„Zneužili mŕtveho človeka na vnútropolitický súboj,“ vyhlásil v stredu Fico na adresu 41 opozičných poslancov, ktorí sa podpísali pod návrh na jeho odvolanie kvôli zvýšeným cenám energií. Súčasťou návrhu na odvolanie bola aj séria 19 obrázkov. Tie Matovič priniesol v utorok pred rečnícky pult, hoci to zmenený rokovací poriadok Národnej rady zakazuje. Predseda parlamentu Andrej Danko vyzval šéfa obyčajných, aby sa správal disciplinovane, následne schôdzu prerušil.

„To, čoho sa dopustilo 41 poslancov z opozície, prekročilo posledné hranice, ktoré ešte doteraz slovenskí politici ctili. Je to fotografia pani z Českej republiky, ktorej iniciálky sú Anna B. Táto pani pochádza z obce Vnorovy na Morave. Čo je však smutnejšie, táto pani zomrela v roku 2013,“ povedal Fico.

Podľa premiéra ide o cynický podvod, ktorý nemá miesto v slovenskej politike. „Jediné možné riešenie, aby ako-tak boli napravené neuveriteľné škody, ktoré títo ľudia napáchali, a ktorí sa neštítia absolútne ničoho, pokiaľ ide o vnútropolitický súboj, je stiahnutie návrhu z rokovania Národnej rady. Hanbím sa za týchto 41 poslancov,“ vyhlásil Fico.

Či sa bude rodina zomrelej brániť právnou cestou, premiér neuviedol. „Môžem povedať, že sa im to naozaj nepáčilo,“ podotkol.

Matovič ešte v utorok po prerušení schôdze vyhlasoval, že rokovací poriadok mu nebráni ukazovať prílohy oficiálnych materiálov. „Pred tou vdovou Danko pustil do gatí,“ vravel Matovič o žene na fotografii, ktorej o sto percent stúpla faktúra za vodu.

V stredu Matovič tvrdil, že si fotografiu objednali v agentúre u grafika a že nevedeli, kto je na nej. Vzápätí sa pustil do Smeru, že tiež používa v straníckych novinách obrázky, ktoré pochádzajú z fotobanky. Poukázal na obrázok dôchodcov v tlačovine Smeru.

„Aj tu je rodinka, šťastní dôchodcovia. A teraz si čo pán premiér myslí, že teraz budeme pátrať, či títo možno nemeckí dôchodcovia ešte žijú?“ Podľa neho ide o trápny pokus premiéra a mal by namiesto ospravedlnenia českému premiérovi „volať miliónu slovenských domácností, ktoré chcel okradnúť cez drastické ceny za energie“.

Podľa politológa Michala Horského to, čo v poslednom období vyvádza poslanec Matovič, nemá obdobu v histórii československého parlamentarizmu. „Aby poslanec vo svojom vystúpení znevážil židovskú obec do tej miery, aby jej predstaviteľ musel protestovať, sa nestalo v demokratickom Československu od roku 1918 a najnovšie zneuctenie podobizne mŕtveho človeka hraničí s hyenizmom, ktorý nielen v Česku a na Slovensku, ale ani v demokratickej Európe nemá svoj precedens,“ uviedol politológ. Schôdza na odvolanie premiéra má pokračovať vo štvrtok krátko popoludní.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

877 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #ceny energií