Sneženie mierne zvýšilo lavínové nebezpečenstvo

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby informovalo v sobotu o aktuálnych podmienkach na našich horách.

18.02.2017 10:45
debata

Ráno bolo na horách zamračené počasie s občasným snežením, teploty vzduchu sa pohybovali od –12°C na vrcholkoch hôr po –4°C v stredných polohách. Západný až severozápadný vietor fúkal prevažne na hrebeňoch a v najvyšších polohách o sile do 10 m/s (36 km/h). Za posledných 24 hodín pripadlo do 10 cm nového snehu, ktorý si zachováva prachový charakter hlavne v najvyšších polohách, v stredných polohách je vlhký.

Nový sneh je rozložený veľmi nerovnomerne, nebezpečné sú hlavne miesta na záveterných stranách hrebeňov a žľabov v najvyšších polohách, upozorňuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. Vplyvom zamrznutia premočeného snehu je povrch snehu pod malou prachovou alebo vlhkou vrstvou zmrznutý až veľmi tvrdý, v stredných polohách je vytvorená silná kôra, v nižších polohách je borivý. Na hrebeňoch je sneh väčšinou sfúkaný a stopený až na podkladovú vrstvu.

Po výraznom oteplení, ktoré zasiahlo naše horské oblasti v posledných dňoch, prišiel nad horské územia Slovenska studený front, ktorý priniesol ochladenie. Mokrý firnový sneh zmrzol, čo výrazne stabilizovalo snehovú pokrývku. V horských oblastiach Slovenska preto v sobotu ráno pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo. V priebehu dňa so snežením mierne stúpajúca. Zrážky za poslednú periódu sneženia boli nevýrazné a predstavujú riziko len v najvyšších polohách, kde v spojení s miernym vetrom vytvorili v záveterných polohách, predovšetkým na južných až juhovýchodných stranách, za hrebeňmi, v žľaboch a terénnych depresiách snehové vankúše a dosky, ktoré môžu predstavovať zvýšené riziko uvoľnenia, hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Horská služba #lavínové nebezpečenstvo