Mika čaká na súpera v boji o RTVS

Bude mať RTVS po piatich rokoch nového šéfa alebo si udrží svoju stoličku súčasný generálny riaditeľ Václav Mika? Už onedlho sa začne proces jeho výberu, ktorý v júni uzavrie tajná voľba v pléne Národnej rady.

20.02.2017 12:30
rtvs, generálny riaditeľ, nrsr, národná rada Foto: ,
Nového generálneho riaditeľa RTVS budú voliť poslanci Národnej rady v júni.
debata (78)

Súboj o verejnoprávne médium sa v podstate odštartoval už vlani krátko po parlamentných voľbách, keď sa začal spor o zvyšovanie koncesionárskych poplatkov a politici začali popritom komentovať aj obsah vysielania vrátane spravodajstva.

Doterajší riaditeľ Mika naznačil, že do volebného súboja pôjde. Ako ďalší kandidát sa spomína súčasný generálny riaditeľ agentúry TASR Jaroslav Rezník. Ešte na jeseň minulého roka sa hovorilo aj o bývalej riaditeľke TV Markíza Zuzane Ťapákovej. Podľa všetkého je však jej kandidatúra nepravdepodobná. Dá sa čakať, že záujemcov o miesto šéfa verejnoprávneho rozhlasu a televízie bude nepochybne viac, napríklad v roku 2012 ich bolo až jedenásť.

Jaroslav Rezník sa uchádzal o post šéfa RTVS aj pred piatimi rokmi, ale neuspel. Rezník zatiaľ kandidatúru nepotvrdil ani nevylúčil. „Momentálne sa úvahami o kandidatúre nezaoberám, a teda neriešim ani otázku jej možnej úspešnosti, aj keď je prirodzené, že dianie v RTVS denne profesionálne sledujem. Prioritne sa však snažím rozvíjať TASR,“ povedal pre Pravdu Rezník.

Jaroslav Rezník Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jaroslav Reznik Jaroslav Rezník

Václav Mika hovorí, že finálne sa o opätovnej kandidatúre rozhodne až v čase, keď parlamentný výbor pre kultúru a médiá vypíše výberové konanie. „Ak kandidatúru seriózne zvažujem, je to preto, že vychádzam z podmienok v RTVS a nie podmienok v rámci politického spektra. Výsledky RTVS z hľadiska parametrov diváckej a poslucháčskej priazne, ale aj dôveryhodnosti sú priaznivé. Rovnako táto otázka rezonuje v našom manažmente a to mi dáva jasný signál, aby som vážne uvažoval o opätovnej kandidatúre na post generálneho riaditeľa RTVS,“ reagoval na otázku Pravdy, či cíti dostatočnú podporu v radoch koaličných a opozičných poslancov.

RTVS pod vedením Miku je už niekoľko mesiacov predmetom kritiky najmä zo strany koaličnej SNS. Nešlo pritom iba o konflikt o zvýšenie koncesionárskych poplatkov. Šéf národniarov Andrej Danko RTVS vlani vyčítal, že míňa „šialené milióny“ na relácie a že nebude pozerať programy, ktoré zosmiešňujú slovenský národ. Čo sa týka zvýšenia poplatkov, SNS tento návrh odmietla s tým, že najskôr chce vidieť zmeny vo verejnoprávnom médiu. V prípade nadchádzajúcej voľby šéfa RTVS Danko prednedávnom odmietol povedať, či by sa strana za Miku postavila. Naopak, jeho stranícky kolega Anton Hrnko bol v aktuálnej reakcii pre Pravdu priamy. „Neviem si predstaviť, že by SNS Miku podporila, ale keď pánboh dá, aj motyka vystrelí,“ podotkol.

Kritika voči RTVS zaznieva tiež od premiéra a šéfa Smeru Roberta Fica. „Môj názor na Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas je všeobecne známy. To má ďaleko od verejnoprávnosti, tu bude aj môj postoj a môj prístup k tomu, ako bude vyzerať voľba nového šéfa RTVS,“ povedal Fico minulý týždeň v Rádiu Expres.

Václav Mika Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
zasadanie vybor pre kulturu a media, václav mika, rtvs Václav Mika

Miku v roku 2012 presadzoval minister kultúry Marek Maďarič (Smer). Teraz sa nechcel k podpore Miku vyjadrovať. „K týmto otázkam, ak vôbec, sa bude minister kultúry vyjadrovať, až keď budú podané oficiálne kandidatúry,“ odkázal jeho hovorca.

Podľa šéfa Mostu-Híd Bélu Bugára strana vyhodnotí kandidátov až po tom, čo budú všetci známi. Bugár sa preto nechcel vyjadrovať ani k Mikovi. Uviedol však, že asi pred dvoma mesiacmi „som mu na jednom priateľskom stretnutí povedal, že verejnoprávna televízia musí byť absolútne nezávislá aj od opozície, nielen od koalície“.

Poslanec opozičného OĽaNO Jozef Viskupič chce najskôr poznať projekty kandidátov. Pre neho bude prioritou obnovenie detskej tvorby. „Športový kanál nie je priorita ako to, že by sme potrebovali detský kanál,“ zdôraznil Viskupič.

V každom prípade voľba nového šéfa RTVS bude tajná. Je otázkou, či vládne strany budú preferovať spoločného kandidáta. Ak by sa koalícia v tejto veci rozdelila, dôležité budú opozičné hlasy. Politológ Michal Horský upozornil, že orientácia RTVS je už niekoľko mesiacov jablkom sváru na jednej strane medzi ministrom kultúry Maďaričom a na druhej strane medzi politikmi SNS. „Zdá sa, že nastávajúca voľba nového riaditeľa je pre väčšinu poslancov opozície mimoriadnym politickým darom. Ak uvážime, že neexistuje jednotné stanovisko vo vedení Smeru o potrebe zásadnej zmeny v RTVS a stúpencom zmeny je hlavne SNS, je možné predpokladať, že poslanci tretej koaličnej strany Mostu-Híd by mohli preferovať zotrvanie riaditeľa Miku vo funkcii,“ zhodnotil Horský.

Výber kandidátov na nového šéfa sa začne už o pár týždňov. Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek zo Smeru povedal, že výbor už má pripravený časový rozvrh výberu nového riaditeľa. „Celé je to rozbehnuté tak, že proces by sa mal začať v apríli,“ konštatoval Jarjabek.

Kandidátov čaká predloženie dokumentu, kde predstavia svoju víziu fungovania RTVS. Výbor ich následne vypočuje. Podľa Jarjabka však v otázke financií budú mať ťažšiu úlohu, najmä ak budú hovoriť o potrebe vytvorenia tretieho televízneho kanála. „Nebudú vedieť, ako bude televízia v konečnom dôsledku financovaná. Koalícia sa preto musí dohodnúť, či bude konečná suma pre televíziu tvorená z koncesionárskych poplatkov, z reklamy a zo zmluvy so štátom a či sa koncesionársky poplatok zvýši,“ mienil Jarjabek.

Faktom je, že stolička riaditeľa verejnoprávneho média je vratká. Pred spojením televízie a rozhlasu to platilo o Slovenskej televízii. Ani jeden jej šéf nevydržal vo funkcii celé volebné obdobie. Stalo sa tak až v prípade Miku. Pred piatimi rokmi získal v parlamente 74 hlasov. Rezník, ktorý vtedy tiež kandidoval, mal hlasy dva. Na zvolenie je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #Václav Mika #generálny riaditeľ