Sulík: Odchod Mihála ma mrzí, prichádzam o spolubojovníka

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Jozef Mihál po odchode zo strany Sloboda a Solidarita opúšťa aj poslanecký klub SaS. V NR SR bude zatiaľ pôsobiť ako nezávislý poslanec.

21.02.2017 11:40 , aktualizované: 16:07
debata (45)
Jozef Mihál (na archívnej fotografii) odchádza... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda, Luboš Pilc
Jozef Mihál Jozef Mihál (na archívnej fotografii) odchádza zo strany SaS.

Predseda SaS Richard Sulík dnes otvorene vyjadril svoj postoj k rozhodnutiu Jozefa Mihála opustiť stranu. „V pondelok vystúpil z SaS po ôsmich rokoch člen prípravného výboru a zakladajúci člen strany Jožo Mihál. Ťahali sme to spolu od samého začiatku a na rozdiel od bizniskrídla, ktoré odišlo pred štyrmi rokmi (a čo dnes považujem za hviezdnu chvíľu SaS), ma Jožov odchod úprimne mrzí,“ vyjadril sa na sociálnej sieti Sulík. Ako dôvody odchodu Mihála Sulík uviedol  názorové rozdiely v otázke migrantov a časovú zaneprázdnenosť Mihála pre jeho školenia v oblastí daní a odvodov.

„Ja vravím, že politická strana pôsobiaca na Slovensku má v prvom rade bojovať za slobodu občanov Slovenska a príchod veľkého počtu migrantov by túto slobodu citeľne znížil,“ dodal Sulík. Podľa neho SaS prichádza o top odborníka, a Sulík o spolubojovníka. „Jožovi prajem v jeho ďalšom živote veľa úspechov, možno sa naše cesty ešte niekedy skrížia,“ uzavrel líder SaS.

Mihál na status predsedu liberálov reagoval stručne. „Ďakujem, Rišo, vybral si si svoju cestu, ja svoju, úprimne Ti želám všetko dobré,“ napísal na sociálnej sieti Mihál.

Niektorí o odchode nevedeli

O tom, že Jozef Mihál plánoval stranu Sloboda a Solidarita (SaS) opustiť, nevedeli všetci liberáli. Ako povedal poslanec NR SR z SaS Martin Klus, konečné rozhodnutie Mihála opustiť SaS, ktoré urobil v pondelok, bolo pre neho prekvapením. „Veľmi rád by som sa s ním stretol a porozprával. Bol by som rád, keby zostal v poslaneckom klube SaS,“ povedal Klus, podľa ktorého Mihál odvádzal veľmi kvalitnú prácu. Avšak dodal, napriek menším nezhodám sa SaS netriešti.

Poslanec Martin Poliačik, ktorý prednedávnom riešil nedorozumenia s lídrom SaS Richardom Sulíkom, povedal, že o myšlienke Mihála vzdať sa miesta v strane vedel a dlhodobo sa o situácii v strane rozprávali. „Hovorili sme aj o tom, ako sa v SaS cíti. Jeho odchod mi je veľmi ľúto, pretože sme mali na mnohé veci rovnaký názor a podporovali sme sa. Bol jednou z najvýraznejších osobností strany,“ reagoval s tým, že Mihál bol okrem Sulíka posledný člen prípravného výboru, ktorý stranu zakladal. Dodal, že on sa v súčasnosti podobný krok urobiť nechystá.

Pre podpredsedníčku NR SR za SaS Luciu Ďuriš Nicholsonovú bol Mihál najkvalitnejším človekom a odborníkom, ktorý tvoril neoddeliteľnú súčasť SaS. „Jeho rozhodnutie zrelo dlho a ja ho chápem. Je mi to veľmi ľúto. Keď Richard Sulík nedávno hovoril o krídlach, vďaka ktorým SaS lieta, dnes o to krídlo práve prišiel,“ povedala.

Rozhodnutie Mihála opustiť stranu vníma poslanec NR SR za SaS Peter Osuský ako brexit. „Neteší ma to, ale jeho rozhodnutie si ctím,“ povedal.  Podľa neho však ľudia v SaS majú slobodu názorov a ak niekto považuje za dostatočný dôvod odlišnosť názorov, nemyslí si, že ho treba ukameňovať.  Aj on sám má odlišné názory na zahraničnú politiku ako líder Sulík, a napriek tomu v strane zotrváva. Kto Mihála na poste podpredsedu SaS nahradí podľa neho nie je dôležité.

Saskár Jozef Rajtár vnímal, že Mihál mal práce veľmi veľa. „Intenzívne sa venuje daňovým a odvodovým témam a vnímal som, že potrebuje odľahčiť,“ povedal pre agentúru SITA s tým, že podľa neho je logické, že sa vzdal časti politických povinností. Zdôraznil, že SaS je strana, v ktorej sa o veciach priebežne diskutuje a podľa neho nikto iný zo strany odchádzať neplánuje.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #poslanec #Jozef Mihál #SASKA