Prieskum: Na Slovensku ubudlo zástancov diktatúry a odchodu z EÚ

Na Slovensku ubudlo zástancov nastolenia diktatúry, ako aj odchodu krajiny z EÚ. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý si nechal vypracovať mimovládny Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

21.02.2017 14:05 , aktualizované: 14:14
debata (131)

Kým ešte na prelome minulého októbra a novembra za alternatívu súčasného stavu demokracie považovalo 23,9 percenta respondentov zrušenie parlamentného systému a nastolenie diktatúry, tento rok v januári tento názor zastávalo už len 16 percent opýtaných. Klesol aj podiel Slovákov, ktorí uprednostňujú vystúpenie krajiny z EÚ, a to 28 až 30 percent z predchádzajúcich 35 percent.

„Príčiny týchto zmien nepoznáme. Môžeme sa len domnievať, že názory ľudí mohla ovplyvniť široká medializácia výsledkov novembrového prieskumu či pomerne intenzívna diskusia o podstate liberálnej demokracie,“ uviedlo INEKO.

Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus, ktorá prieskumy vykonala, spomínané rozdiely vo výsledkoch oboch prieskumov môžu byť vyvolané istou mierou neistoty ľudí ohľadom vývoja bezpečnostnej situácie vo svete.

Odchod Slovenska z EÚ otvorene presadzuje krajne pravicová strana Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá tiež zbiera podpisy pod petíciu za vypísanie referenda o tejto otázke. Odborníci pôvodný prieskum spochybnili vzhľadom na znenie otázky o alternatíve voči súčasnej demokracii. Toto znenie mohlo spôsobiť skreslenie výsledkov smerom nahor. Preto sa uskutočnil nový prieskum s upravenou formou zberu údajov.

INEKO uviedlo, že väčšina Slovákov demokraciu podporuje a jej kritici sú v značnej menšine. Viac ako dve tretiny respondentov sa v súvislosti s možným zdokonalením demokracie vyslovili za väčšiu angažovanosť slušných ľudí pri spravovaní verejných záležitostí. Takmer dve tretiny opýtaných by uvítali posilnenie nezávislosti a odbornosti policajných vyšetrovateľov, prokuratúry, súdnictva a kontrolných a regulačných orgánov.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #INEKO #diktatúra