Poľsko vyšetruje niekdajšieho premiéra komunistickej ČSSR Štrougala

Za zabíjanie na hraniciach vyšetrujú prokurátori poľského Inštitútu národnej pamäti - Hlavnej komisie pre stíhanie zločinov proti poľskému národu niekdajšieho ministra vnútra, člena Ústredného výboru Komunistickej strany Československa (ÚV KSČ) a bývalého československého premiéra Lubomíra Štrougala (*1924).

21.02.2017 19:00
debata (209)

Ako informoval hovorca Ústavu pamäti národa (ÚPN), slovenskej organizácie mapujúcej obdobie neslobody 1939 – 1989, Štrougala vyšetrujú v súvislosti so začatými trestnými konaniami v prípadoch poľských utečencov zabitých vysokým napätím na československej železnej opone počas komunizmu. Prípady predstavila Platforma európskej pamäti a svedomia v rámci projektu Justice 2.0, ktorého cieľom je dosiahnuť spravodlivosť za medzinárodné zločiny komunizmu. 

Ako ďalej informuje ÚPN v tlačovej správe, podľa výskumu Platformy európskej pamäti a svedomia je bývalý český politik a člen ÚV KSČ, tzv. „československého politbyra“ Lubomír Štrougal zodpovedný za zabitie najmenej 60 osôb zabitých na hraniciach počas komunizmu.

Dôvodom je, že „v čase, keď bol ministrom vnútra, bolo do pohraničných zátarasov zavedené napätie 4 000 až 6 000 voltov, čo viedlo ku krutej smrti utečencov snažiacich sa prekročiť hranicu a dostať sa na západ“. 

Predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák v tlačovej správe vyzdvihuje prácu štátnych zástupcov poľského Inštitútu národnej pamäti, lebo ako zdôrazňuje Krajniak „základom pre uzmierenie a budovanie budúcnosti je spravodlivosť“.

Podľa prezidenta poľského Inštitútu národnej pamäti Jaroslawa Szareka vyvolávajú takéto iniciatívy „nádej na úplné vyrovnanie sa s komunistickými zločinmi, prinášajú možnosť identifikovať páchateľov a vzdanie úcty obetiam“. 

Platforma európskej pamäte a svedomia je nezisková mimovládna medzinárodná organizácia – záujmové združenie právnických osôb založené podľa občianskeho zákonníka Českej republiky. Vznikla 14. októbra 2011 v Prahe, v súčasnosti združuje 55 verejných a súkromných inštitúcií a organizácií z 19 krajín Európy a Ameriky. Pôsobí v oblasti výskumu, dokumentácie, zvyšovania povedomia a vzdelávania o totalitných režimoch, ktoré postihli Európu v 20. storočí. Platforma má hlavné sídlo v Prahe a zastúpenie v Bruseli, dodal hovorca ÚPN Peter Juščák. 

209 debata chyba
Viac na túto tému: #ČSSR #Lubomír Štrougal