Podujatia predsedníctva EÚ vyšetruje NAKA, vypovedali svedkovia

Kultúrne akcie súvisiace so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ preveruje polícia. Zamerala sa na to, či pri ich organizácii nedošlo k šafáreniu s verejnými peniazmi. Vypovedali už viacerí svedkovia.

22.02.2017 13:30
predsedníctvo, logo, EÚ, Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák predstavil logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ koncom februára minulého roka.
debata (10)

„Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vykonáva trestné konanie pre možné podozrenie z trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, ktoré bolo začaté na základe vlastnej iniciatívy orgánov činných v trestnom konaní. V súčasnosti vykonáva najmä výsluchy osôb, no vzhľadom na prebiehajúce konanie nie je v tejto chvíli vhodné informovať o prebiehajúcich a plánovaných úkonoch trestného konania a ich výsledkoch podrobnejšie,“ reagovalo komunikačné oddelenie kancelárie prezidenta Policajného zboru.

V hľadáčiku polície je najmä podujatie, na ktorom sa prezentovalo logo slovenského predsedníctva. Vlani v novembri dnes už bývalá zamestnankyňa ministerstva zahraničných vecí Zuzana Hlávková totiž upozornila, že akcia bola predražená.

Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák tieto podozrenia odmietol. Argumentoval, že na celé predsedníctvo bolo vyčlenených 70 miliónov eur, nakoniec sa minulo len 59 miliónov. Pre vyvrátenie pochybností Lajčák nakoniec požiadal Najvyšší kontrolný úrad o kontrolu. Úrad preverí faktúry, verejné obstarávanie a čerpanie peňazí zo štátneho rozpočtu viacerých podujatí. „V súčasnosti je kontrola v etape skončenia analýz a sumarizovania dokladov potrebných pre kontrolu. Tá bude spustená v marci,“ vysvetlila hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Podľa Hlávkovej ministerstvo plytvalo peniazmi a netransparentne vybralo agentúru Evka, ktorá mala na starosti predstavenie loga vlani vo februári. Táto akcia vyšla približne na 156-tisíc, ktoré dostala agentúra za zorganizovanie podujatia. Ďalšie tisíce išli na občerstvenie či prenájom divadla. „Oslovili sme tri agentúry, dostali sme ponuky a vybrali sme tú s najnižšou cenovou ponukou,“ vysvetľoval pred dvoma mesiacmi Lajčák spôsob, akým sa jeho ľudia dopracovali k zmluve s Evkou.

Rezort bol kritizovaný aj za galavečer k otvoreniu predsedníctva, ktorý stál 200-tisíc eur. Ministerstvu najmä vyčítali, že umelcov vyplácalo priamo, nie cez agentúru. Lajčák v zahraničnom výbore parlamentu vlani v decembri uviedol, že honorár pre 26 umelcov bol 32-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #NAKA #predsedníctvo v Rade EÚ