Záujemcovia dostanú za dobrovoľnú vojenskú službu viac

Príspevok zvýšený o 200 eur, o týždeň kratší výcvik. Zmeny, ktoré v stredu schválila vláda, majú zvýšiť atraktívnosť dobrovoľnej vojenskej prípravy.

22.02.2017 11:25 , aktualizované: 23.02.2017 10:30
debata (61)

Pilotným výcvikom totiž prešlo len 31 absolventov. Účelom zákona o tejto príprave je pritom vytváranie a dopĺňanie záloh ozbrojených síl. Absolventi výcviku by mali mať v prípade záujmu tiež jednoduchší nástup do profesionálnej armády, k polícii, hasičom a záchranárom. Odborníci však prudké zvýšenie záujemcov ani tak nepredpokladajú.

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) v novele zákona o dobrovoľnej vojenskej príprave presadil zvýšenie príspevku pre absolventov tohto výcviku o 200 eur – z pôvodných 375 na 575. Doba výcviku sa skráti z 12 na 11 týždňov.

Do pilotného ročníka projektu sa vlani pôvodne prihlásilo 129 záujemcov, prípravu od júla do septembra ich nakoniec absolvovalo 31. Proklamovaným cieľom ministerstva pritom bolo prilákať 150 ľudí. Plánované zmeny, o ktorých informoval Gajdoš už v decembri, mali začať pôvodne platiť až od januára 2018 a nábor mal byť teda na rok prerušený.

„Projekt nedostal žiadnu stopku, práve naopak, je jednou z hlavných priorít vlády aj strany,“ vyhlásil včera Gajdoš. Zmeny by mali platiť už od júla. Ďalší dobrovoľní vojaci budú teda cvičiť za lepších podmienok.

Prezident Zväzu vojakov SR Tomáš Švec vníma takéto zmeny pozitívne. Výrazný nárast počtu dobrovoľníkov však neočakáva. „Peniaze a skrátenie budú motivujúce len čiastočne, musí tam byť silnejšia a vyššia motivácia,“ myslí si Švec. Privítal by, keby takýmto výcvikom prešli všetci budúci policajti skôr, ako nastúpia do zboru. „Sú tam určité normy pre výber záujemcov a za tri mesiace sa vyprofilujú,“ dodáva s tým, že takýto postup je bežný aj v iných krajinách.

Zmeny treba najskôr vyskúšať, hovorí bývalý náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomír Bulík. Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy by mohli podľa jeho názoru pomáhať pri živelných pohromách alebo aj doplniť rady profesionálov. „Sledujem, že klesá záujem aj o službu v ozbrojených silách ako takú, takže zrejme aj tam sa bude musieť pristúpiť k motivačným krokom,“ mieni. Profesionálnu armádu by v tomto prípade Bulík určil ako prioritu. „Treba investovať viac do náboru, motivácie, výcviku, modernizácie, techniky či materiálu,“ vymenúva.

O dobrovoľnú vojenskú prípravu môžu požiadať bezúhonní občania starší ako 19 rokov. Podmienkou je ukončené najmenej stredné odborné vzdelanie, ovládanie štátneho jazyka a zdravotná a psychická spôsobilosť. Počas výcviku im budú garantované sociálne dávky i návrat do predošlého zamestnania.

Absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy by mali mať po jej skončení základné vedomosti a zručnosti napríklad z taktiky, zo streľby z ručných zbraní, orientácie v teréne, zo zdravotníckej pomoci, z topografie. Môžu získať jednu zo štyroch vojenských odborností – strelec, ženista, odmorovač alebo spojár. Úspešný absolvent bude povýšený do vojenskej hodnosti vojak 2. stupňa a zaradený do záloh ozbrojených síl.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #dobrovoľná vojenská príprava