Kiska druhykrát nepodpísal zákon o cirkvách

Podľa predkladateľov, poslancov SNS, je cieľom novely zákona eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností na získanie finančných príspevkov od štátu.

22.02.2017 13:11
debata

Prezident Andrej Kiska opätovne nepodpísal novelu zákona o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností, ktorú parlament druhýkrát po vrátení prezidentom prijal 31. januára.

Poslancom navrhoval, aby zákon odmietli ako celok. Ako dôvod prezident uviedol, že novela neprimerane zasahuje do základných práv a slobôd garantovaných ústavou SR. Kiska ako dôvody nepodpísania novely uvádza, že deklarovaným cieľom novely malo byť podľa predkladateľov eliminovať „špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností” s cieľom získať finančné príspevky od štátu.

V mene toho schválený zákon zvýšil minimálny počet plnoletých členov pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti z 20-tisíc na 50-tisíc členov. Podľa prezidenta predkladatelia nepreukázali, že riziko podvodov pri registrácii nových cirkví alebo náboženských spoločností sa zvyšuje. Zásah do základných práv a slobôd garantovaných ústavou považuje hlava štátu za neprimeraný aj preto, lebo podmienku 50-tisíc členov podľa posledného sčítania ľudu na Slovensku plnia len štyri z 18 v minulosti registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Táto podmienka je zároveň neprimeraná aj pri porovnaní so zákonnými úpravami v iných členských krajinách EÚ.

Podľa predkladateľov, poslancov SNS, je cieľom novely zákona eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností na získanie finančných príspevkov od štátu. Národniari navrhli zvýšiť pre registráciu cirkvi alebo náboženskej spoločnosti minimálny počet ich plnoletých členov z 20-tisíc na 50-tisíc. „Cirkvi a náboženské spoločnosti môžu v Slovenskej republike de iure aj de facto slobodne pôsobiť, pričom štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku," uviedol Tibor Bernaťák (SNS).

Dodal, že registráciou na ministerstve kultúry získavajú tieto cirkvi mnohé výhody, napríklad môžu žiadať štát o finančné príspevky na platy svojich duchovných, na prevádzku cirkevných škôl či vyučovanie náboženstva na štátnych školách. „Tento štát má ale legitímne právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov Slovenskej republiky," povedal Bernaťák. SNS však nechce touto novelou obmedziť nikoho náboženskú slobodu, pretože je to základné ľudské právo každého človeka.

Napriek tomu, že prezident novelu zákona nepodpísal, bude platiť od 1. marca 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Andrej Kiska #financovanie cirkví