VšZP predáva dlžoby na poistnom

Pre stratu okolo 200 miliónov eur hľadá štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa možnosti, kde by ju mohla skresať. Rozhodla sa preto, že predá pohľadávky na poistnom za viac ako sto miliónov eur. Na firmu, ktorá ich odkúpi a bude potom sama vymáhať, vypísala konkurz. Podľa advokáta je takýto predaj v súlade so zákonom a poisťovňa tak môže postupovať.

23.02.2017 15:00
debata (13)

Najväčšia poisťovňa chce predať dlhy na poistnom či pokutách tej spoločnosti, ktorá ponúkne najviac. Jedna súťaž je na objem pohľadávok v objeme takmer 65 miliónov eur, druhá je za 49 mil. eur. Uzávierka tendra je 22. marca.

Hovorkyňa poisťovne Petra Balážová uviedla, že ide o pohľadávky bežných ľudí, živnostníkov aj firiem. „Predmetom výberového konania sú všetky typy pohľadávok,“ uviedla. Ide o pohľadávky na poistnom, výkazy nedoplatkov, neodvedené nedoplatky, pohľadávky na úrokoch z omeškania aj na pokutách. Realizácia výberového konania je podľa nej súčasťou ozdravného plánu. „Cieľom tohto kroku je zlepšenie štruktúry aktív VšZP,“ dodala Balážová.

Advokát Ivan Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS tvrdí, že aj keď ide v podstate o verejné financie, poisťovňa nepostupuje v rozpore so zákonom. „Ten postup, ktorý zvolila poisťovňa, zákon dovoľuje. Podstatné je, čo bude predmetom postúpenia, tam je nevyhnutné dávať pozor na to, aby išlo o také pohľadávky, ktoré umožňuje zákon,“ povedal Humeník.

Podmienky, za ktorých môže VšZP pohľadávky predať, určuje zákon o zdravotných poisťovniach, rovnako aj subjekty, ktoré ich môžu kúpiť. Zákon tiež stanovuje konkrétne druhy pohľadávok, ktoré nie je možné postúpiť. „Napríklad pohľadávku na poistnom, kde poisťovňa povolila jej zaplatenie v splátkach podľa osobitného predpisu,“ doplnil advokát s tým, že to neplatí, ak nebol dodržaný termín splátky alebo sa zaplatila nižšia suma jednotlivej splátky.

Všeobecná zdravotná poisťovňa z dôvodu účtovej straty v decembri predložila Úradu pre dohľad ozdravný plán, podľa ktorého chce ušetriť zhruba 115 miliónov eur na nákladoch.

Pod stratu sa podľa vedenia podpísali viaceré faktory – historický nárast nákladov na zdravotnú starostlivosť od roku 2015, rozšírenie skupín prijímateľov doplatkov za lieky, zavedenie odvodovo odpočítateľnej položky či nárast cien výkonov z dôvodu zrušenia poplatkov v zdravotníctve. Poisťovňa už avizovala, že chce usporiť na liekoch aj zdravotníckych pomôckach, plánuje tiež odzmluvniť niektorých lekárov.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #VšZP #pohľadávky #poistné