Proces v kauze nástenkového tendra sa začne desať rokov po jej prepuknutí

Desať rokov od kontroverzného tendra, ktorý sprevádzali podozrenia z machinácií, sa pred súd postavia bývalí ministri Marián Janušek a Igor Štefanov. Proces sa začne budúci týždeň, oznámil súd. Obom exministrom v prípade dokázania viny hrozí dlhoročné väzenie.

23.02.2017 11:39
SNS? Janusek, Stefanov Foto: ,
Exministri výstavby za SNS Marian Janušek (vľavo) a Igor Štefanov.
debata (4)

Kauza sa začala v roku 2007 za prvej vlády Roberta Fica, keď ministerstvo výstavby pod vedením Janušeka vypísalo tender v hodnote zhruba 120 miliónov eur (3,6 miliardy vtedajších korún) na dodanie niektorých služieb pre čerpanie peňazí z fondov EÚ. Oznámenie o súťaži bolo zverejnené na ťažko dostupnej informačnej nástenke ministerstva. Do tendra sa prihlásilo jediné konzorcium, ktoré zákazku získalo a ktoré bolo podľa médií blízke Slovenskej národnej strane. Práve SNS Janušeka do ministerskej funkcie nominovala.

Po prepuknutí aféry Janušek v roku 2009 odstúpil z funkcie ministra výstavby a regionálneho rozvoja, v ktorej ho nahradil jeho stranícky kolega Štefanov. Ten predtým zastával vedúcu pozíciu v agentúre ovládanej Ministerstvom výstavby a podieľal sa na spomínanom tendri. Po oznámení slovenského najvyššieho kontrolného úradu, že súťaž sprevádzali pochybenia, Štefanova z postu ministra odvolali. Zmluvu s víťazným konzorciom šát medzitým zrušil.

Polícia v prípade obvinila bývalých ministrov a ďalšie osoby v rokoch 2011 a 2012. Vyšetrovanie kauzy sa natiahlo aj kvôli tomu, že prokuratúra ju v minulosti vrátila polícii na došetrenie.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender