Prieskum: 'Kauza kapitán' u voliča stále rezonuje, Smer opäť klesol

Februárový prieskum preferencií politických strán opäť potvrdil SAS ako jednotku v pravicovom spektre.

23.02.2017 11:51
debata (246)

Agentúra Focus uskutočnila prieskum preferencií politických strán na vzorke 1512 respondentov.

Svoj hlas sa rozhodlo dať 68,2 percenta opýtaných. 20,2 percenta ľudí by nešlo voliť a 11,6 perecenta sa nevedelo rozhodnúť.

Prieskum sa realizoval od 6. do 18. februára 2017.

Vládna koalícia si pohoršila

Trojkoalícia v zložení Smer, SNS a Most-Híd si oproti rovnakému prieskumu realizovanom v januári pohoršila o 2,8 percentu­álneho bodu.

Na preferenciách SNS je stále cítiť dozvuk januárovej „kauzy kapitán“, ktorá mala v prvom mesiaci roka 2017 za následok pokles z decembrových 13,7 percenta na súčasných 10,1.

Pohoršil si aj Smer, ktorý zvyknutý z posledných rokov na preferencie na úrovni 30 percent a viac poklesol na 25,5 percenta. Podobne dopadla u voličov aj strana Most-Híd, ktorá poklesla o 0,4 percentu­álneho bodu.

Kotleba už tretí, do parlamentu KDH

Oslabenie SNS využila strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a s 10,4 percentami sa prepracovala na tretie miesto za najsilnejšiu pravicovú stranu SAS.

Strana Igora Matoviča OĽANO-NOVA zaznamenala mierny pokles. Naopak Boris Kollár a jeho SME Rodina si vylepšila preferencie o viac ako jedno percento. Do parlamentu by sa dostalo osem strán, rovnako ako je v NR SR v súčasnosti. Stranu Sieť by nahradila strana KDH.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #preferencie politických strán