Dva ústavy SAV patria k európskej špičke, päť je medzi najhoršími

Dva ústavy Slovenskej akadémie vied patria k európskej špičke. Sú to Ústav polymérov SAV a Ústav etnológie SAV.

23.02.2017 14:59
SAV, Pavol Šalgalík Foto: ,
Predsedníčka komisie z Fí­nska Marja Makarow, predseda SAV Pavol Šajgalík počas tlačovej besedy Slovenskej akadémie vied.
debata (25)

Ďalších 33 zo 48 ústavov sa dostalo do druhej najlepšej kategórie, čo znamená, že ich výskum je viditeľný na európskej úrovni. Deväť z nich pritom patrí medzi najlepšie a presahuje európsky priemer. Vyplýva to z výsledkov hodnotenia jednotlivých ústavov Slovenskej akadémie vied zahraničnými expertmi.

Na štvrtkovej tlačovej besede to povedala predsedníčka hodnotiacej komisie Marja Makarow z Fínska.  

Výskum na Slovensku má zmysel

Predseda SAV Pavol Šajgalík uviedol, že so záverom hodnotenia je veľmi spokojný. Hodnotenie podľa neho dalo odpovede na mnoho otázok a potvrdilo, že výskum na Slovensku má zmysel. Zároveň dodal, že podľa hodnotenia všetky tri oddelenia SAV dosahujú podobnú kvalitu výskumu. Šajgalík zároveň uviedol, že päť ústavov sa ocitlo medzi najhoršími, čo znamená, že výskum týchto ústavov nemá pevné základy. Menovať ich však zatiaľ nechcel.

Ako uviedol, ústavy majú 21 dní na to, aby sa voči hodnotiacim správam odvolali. Následne akadémia zverejní kompletný rebríček hodnotenia. Každý ústav pritom dostal správu, ktorá obsahuje aj odporúčania. Následne budú ústavy musieť vypracovať  akčný plán svojho rozvoja na štyri roky s merateľnými ukazovateľmi.

Minister financií ocenil sebareflexiu ústavu

Minister financií Peter Kažimír ocenil, že Slovenská akadémia vied sa rozhodla pozrieť do zrkadla a porovnať tak kvalitu svojho výskumu a výsledkov práce svojich ústavov s konkurenciou v Európe. Oznámil zároveň, že po dohode s ministrom školstva Petrom Plavčanom je pripravený už v tomto roku posilniť financovanie akadémie o 1,1 milióna eur ako prvok motivácie pre najlepších v akadémii.

Šajgalík uviedol, že extra peniaze pre najlepších umožňujú rozvojový program akadémie, keďže takto pre ocenenie najlepších nemusia brať najhorším. Uviedol zároveň, že akadémia každému ústavu dáva šancu na vypracovanie rozvojového plánu a ak ho bude napĺňať a pohne sa správnym smerom, vedenie akadémie by malo takýto ústav tiež v budúcnosti finančne podporiť.

Zahraniční experti vypracovali viacero odporúčaní, ktoré smerujú na jednotlivé ústavy, ale aj celú akadémiu či na ministerstvo školstva. Akadémii napríklad odporúčajú zlepšiť podmienky pre doktorandov, zlepšiť ich plán štúdia a lepšie ich pripraviť pre život aj výskumnú prácu. Toto opatrenie má pritom slúžiť nielen na zlepšenie podmienok doktorandov, ale má zabrániť aj odlivu mozgov do zahraničia.

Chybou je aj to, že vedci píšu práce prevažne v slovenčine

Ďalším odporúčaním je výzva na užšiu spoluprácu medzi jednotlivými ústavmi. Zahraniční experti tiež zdôrazňujú, aby vedci pri svojom výskume pozerali za hranice svojej disciplíny. Upozorňujú tiež na to, že drvivá časť publikácií je v slovenčine. Pre lepšie zviditeľnenie v zahraničí preto odporúčajú dospieť k zdravému pomeru medzi publikáciami v slovenskom jazyku a anglickom jazyku. Upozorňujú tiež, že by sa mala zvýšiť účasť Slovenska na európskych projektoch. Ministerstvu školstva tiež odporúčajú vypracovanie celkového hodnotenia výskumu na Slovensku na úrovni jednotlivých organizácií.

Ambíciou akreditácie bolo zhodnotiť úroveň výskumu v jednotlivých vedeckých organizáciách a následne nastaviť progresívne výskumné smerovanie. Experti v troch paneloch hodnotili od októbra 2016 organizácie v skupine vied o neživej prírode, v skupine vied o živej prírode a chemických vied, a tiež vo vedách o spoločnosti a kultúre. Hodnotenie malo dve zložky. Prvou bol akreditačný dotazník, druhou boli návštevy členov komisie na prezentačno-diskusných stretnutiach akademických obcí organizácií, s osobitnou diskusiou s doktorandmi.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #SAV #Slovenská akadémia vied