Matica slovenská stiahla škandalózne video z YouTube

Matica slovenská sa rozhodla stiahnuť diskutované video "Bez 14. marca" zo svojho YouTube kanála TV MATICA a nezdieľať ho na svojej webovej stránke. Informačné ústredie Matice informovalo, že organizácia výrobu videa nefinancovala.

23.02.2017 15:44
debata (113)

Podľa medializovaných informácií sa približne päťminútové video nazvané „Bez 14. marca“ v po­lovici februára objavilo na youtube.com. Video sa zaoberá vznikom vojnového Slovenského štátu v marci 1939 a hypoteticky tiež situáciou, keby štát nevznikol. „Keby však v marci 1939 Slovenský štát nebol vznikol, bol by osud Židov zo Slovenska iný? Lepší? Bol lepší a znesiteľnejší v Protektoráte? Horthyovskom Maďarsku? Nebol. Židia, žiaľ, trpeli aj v štátoch, kde 14. marec nebol. Ba nemali to ľahké ani v krajinách, kde Hitlerova moc nesiahala,“ uvádza sa vo videu. Po verejnej kritike, napríklad zo strany Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, avizoval Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR, že sa videom bude zaoberať. (Viac v článku: Video Matice o fašistickom štáte preverí prokurátor.)

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer) pre médiá povedal, že obsah videa je „z viacerých hľadísk veľmi nevhodný“, keďže podľa neho napríklad relativizuje zodpovednosť Slovenského štátu za osud slovenských Židov. Tiež odmietol tvrdenie, že bez existencie Slovenského štátu by nedošlo k Slovenskému národnému povstaniu, ako to naznačuje obsah videa. Minister tiež pripustil potrebu transformácie Matice na modernú inštitúciu, pričom to sa podľa neho súčasnému vedeniu príliš nedarí.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #video