Summit V4 o kvalite potravín bude vo štvrtok vo Varšave

Summit premiérov Visegrádskej štvorky (V4) o problematike dvojakej kvality potravín v rámci členských štátov Európskej únie (EÚ) sa uskutoční z iniciatívy Slovenska vo štvrtok vo Varšave. Informoval o tom predseda vlády Robert Fico s tým, že výsledkom summitu bude deklarácia, ktorá bude popisovať problémy súvisiace s dovozom nekvalitných výrobkov.

27.02.2017 18:43
debata (12)

"Budeme žiadať Európsku komisiu, aby rázne zakročila proti takýmto praktikám,“ dodal Fico. Pôjde podľa neho o hlas štyroch premiérov za 65 miliónov ľudí. Zvolanie summitu predseda vlády avizoval minulý týždeň, keď upozornil na dvojakú kvalitu potravinových výrobkov v krajinách Únie.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) v rámci výskumu odobrala vzorky 22 potravín, ktoré sa predávali v maloobchodoch v Bratislave a v rakúskych obciach Kittsee a Hainburg.

Z analýzy zistila, že takmer u polovice testovaných výrobkov rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov boli v Rakúsku kvalitnejšie ako tie, ktoré sa predávajú na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Robert Fico #kvalita potravín #summit V4