Ceny vody sa vrátili na úroveň vlaňajška

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v utorok ceny vody vrátil na úroveň roka 2016. Platiť bude len cena za kubík a stále mesačné poplatky sa rušia.

28.02.2017 16:07 , aktualizované: 01.03.2017 10:00
debata (9)

Napríklad zákazník Turčianskej vodárenskej spoločnosti vlani vodné zaplatil 0,88 eura za m3 s DPH, stočné 1,15 eur/m3 s DPH. Pôvodné cenové rozhodnutia na obdobie 2017 až 2021 síce znížili vodné na 0,79 eur/m3 s DPH, zaviedli však fixné mesačné poplatky vo výške od 8,40 eura ročne pri najnižšej tarifnej triede do 525,60 eura ročne pri najvyššej. Úrad tiež zaviedol fixný poplatok pre stočné vo výške od 12 eur ročne do 805,20 eura. Po kritike ľudí, zásahu vlády a odchode šéfa úradu Jozefa Holjenčíka sa ceny vody vrátili a platia spätne od úvodu roka. „Cenové rozhodnutia sú účinné od 1. januára 2017, cena vody je jednozložková a vracia sa na úroveň roka 2016,“ uviedol hovorca úradu Radoslav Igaz.

Pri elektrine sa čaká na zrušenie poplatkov za ističe, návrat cien za distribúciu na úroveň vlaňajška a prejavenie 4,3-percentného priemerného zlacňovania do cien. Ceny budú platiť tiež spätne od 1. januára. Premiér Robert Fico povedal, že vysoké zálohové faktúry môžu odberatelia roztrhať. Regulačný úrad teraz tvrdí, že ľuďom budú na východe Slovenska odpustené aj prípadné pokuty pre nezaplatenie zvýšených preddavkových platieb za január, prípadne február. „Ak nie, nech sa obrátia na úrad a ten bude každý takýto prípad riešiť individuálne,“ povedal Igaz s tým, že sa to týka zálohových, nie vyúčtovacích faktúr. „Ak aj odberatelia už zaplatili preddavkové platby za január a február 2017, bude im prípadný rozdiel medzi novou výškou preddavkovej platby a pôvodne stanovenou platbou zohľadnený pri nasledujúcom vyúčtovaní,“ dodal Igaz.

Západoslovenská energetika (ZSE) chce zistiť, či regulačný úrad neporušil pri schvaľovaní cenových rozhodnutí legislatívne normy SR. „Dali sme si vypracovať právnu analýzu a výklad aktuálneho stavu, aby sme boli schopní zanalyzovať a posúdiť dopad situácií, s ktorými môže byť naša spoločnosť potenciálne konfrontovaná,“ uviedla pre denník Pravda hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Podľa jej slov ZSE ako regulovaný subjekt rešpektuje rozhodnutia ÚRSO a postupuje v súlade právnymi normami.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #ÚRSO #cena vody