Nova ukončila svoje vysielanie na Slovensku

Operátori Skylink a Telekom od stredy neponúkajú vo svojich balíčkoch české programové služby skupiny Nova.

01.03.2017 11:06 , aktualizované: 19:22
televízia, televízor Foto:
Jediné kanály skupiny TV Nova, ktoré budú u nás naďalej dostupné, sú Nova International, Nova Sport 1 a Nova Sport 2. (Ilustračné foto)
debata (56)

Priaznivci českej televízie Nova a jej kanálov zostali nemilo prekvapení. Všetci veľkí operátori ju na základe dohody s vysielateľom včera vypli. „Voľné stanice skupiny Nova boli na Slovensku šírené bez súhlasu skupiny, z tohto dôvodu dochádza k ich vypnutiu,“ vysvetlila hovorkyňa televízie Jana Ondrejechová.

Jediné kanály skupiny TV Nova, ktoré budú u nás naďalej dostupné, sú Nova International, Nova Sport 1 a Nova Sport 2. Svojou ponukou však vypnuté stanice nenahradia. Dnes už nedostupné Nova Cinema, Nova 2 (predtým Smíchov), Nova Action (predtým Fanda) a Nova Gold (predtým Telka) vysielali okrem pôvodnej tvorby aj zahraničné filmy či seriály, na ktoré si TV kúpila licenciu. Tá však platí len na území Česka, čo znamená, že zahraničná tvorba bola na Slovensku šírená bez povolenia. „My sme potom boli konfrontovaní od licencorov, od ktorých sme si kúpili práva na zahraničnú produkciu,“ dodala Ondrejechová. Podľa našich informácií sa preto TV Nova s pôvodnými stanicami neplánuje vrátiť na slovenský trh.

K obmedzeniu českých kanálov odvčera pristúpil Orange, Slovak Telekom, Skylink či UPC. „Ide o rozhodnutie vysielateľa, ktoré rovnako ako ostatní operátori musíme rešpektovať,“ konštatoval hovorca Slovak Telekomu Peter Gálik. Zrkadlovo tento stav platí aj pre Česko, teda z rovnakých dôvodov tam končí vysielanie staníc Markízy a JOJ v ponukách českých operátorov.

Slovak Telekom ako náhradu divákom dočasne zadarmo sprístupnil viacero programov. „Päť kanálov Digi Sport, tri filmové kanály a detský kanál Ťuki TV. V ponuke máme už dlhšie aj kanál Nova International, ktorý vysielateľ ponúka ako náhradu za doterajšie kanály Nova,“ vymenoval Gálik. Tá však neponúka žiadne zahraničné filmy a seriály. Naopak, vysiela množstvo repríz a vlastnú tvorbu.

TV Nova tiež uzavrela spoluprácu s detektívnou a advokátskou kanceláriou, ktorá má dohliadnuť na to, aby aj malí operátori dodržali dohodu o vypnutí staníc. Ak by tak niekto neurobil, získal by podľa televízie konkurenčnú výhodu a celý problém by sa začal odznova. Slovenský súd ešte minulý rok v júli zakázal šírenie jej staníc mimo hraníc Česka. Ako prvú podpísala TV Nova dohodu o ukončení pôsobenia na našom trhu so Slovenskou asociáciou pre káblové telekomunikácie.

Pre nevyrovnané licenčné práva na zahraničné filmy či seriály bola u väčšiny televíznych operátorov na Slovensku začiatkom februára vypnutá aj pôvodná Prima. Nahradila ju stanica Prima PLUS, ktorá rovnako ako Nova International vysiela len pôvodnú tvorbu televízie. FTV Prima však avizovala, že akvizičné, teda zahraničné tituly by sa do programu mohli dostať na jeseň. Zmena sa zatiaľ nedotkla menších staníc Prima Cool, Prima Love či Prima Zoom. Napriek tomu, že české kanály z balíka služieb operátorov vypadli, na nižších cenách pre spotrebiteľov sa to neprejaví. Práve naopak. UPC či Skylink začali dvíhať servisné poplatky.

Argumentujú zmenami v ponuke služieb. Dôvodom je odchod televízie Markíza z voľne šíriteľného terestriálneho vysielania DVB-T. Stanicu tak nie je možné naladiť bezplatne cez anténu, čo viedlo k zdražovaniu platených televíznych služieb. K zvyšovaniu cien plánuje pristúpiť aj spoločnosť Orange. Poplatky na rovnakej úrovni spomedzi väčších operátorov zatiaľ drží Telekom. Podľa Gálika ich aktuálne meniť neplánujú.

Pôvodný text sme nahradili článkom z denníka Pravda.
56 debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #TV Nova