Prvý školský autobus vyrazí z Dobrohošťa

Školské autobusy otestujú ako prví žiaci z obce Dobrohošť v okrese Dunajská Streda. Minibus, ktorý im uľahčí dochádzanie do okolitých škôl, začne premávať do niekoľkých týždňov. Táto skúška by mala nastaviť podmienky pre špeciálnu dopravu detí. Po nej budú mať možnosť požiadať o ňu aj ďalšie samosprávy.

03.03.2017 13:00
Robert Kaliňák, Árpád Érsek, Peter Plavčan,... Foto: ,
Ministri (zľava) vnútra Robert Kaliňák, dopravy Árpád Érsek a školstva Peter Plavčan informovali včera o pilotnom projekte prevádzky školského autobusu, ktorý bude bezplatne voziť žiakov z obce Dobrohošť (okres Dunajská Streda).
debata

Na pilotnom projekte sa dohodli ministerstvá školstva, dopravy a vnútra. „O školských autobusoch sa diskutuje už veľmi dlho, viaceré dlhé roky a volebné obdobia. Teraz sa naskytla príležitosť, ako tento projekt uskutočniť. Jeho experimentálne overovanie môže byť významným príspevkom k reforme výchovy a vzdelávania,“ povedal minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS). Zdôraznil prínos autobusov pre bezpečnosť detí. Nastúpia v mieste svojho bydliska a vystúpia rovno pred školou a po vyučovaní ich vozidlo zase odvezie rovno domov.

Testovanie v Dobrohošti zaplatia ministerstvá. Keď sa osvedčí, autobusy bude dotovať rezort školstva. Pre deti bude odvoz zadarmo. „Ministerstvo školstva už dnes dáva spolu asi 7,5 milióna eur ročne ako príspevok na cestovné pre deti, ktoré nemajú školu v obci. To znamená, že má finančné prostriedky nielen na to, aby zabezpečilo v súčasnosti financovanie vodiča a prípadne aj pohonných hmôt, ale aj v budúcnosti väčší počet takýchto autobusov a platov vodičov, pokiaľ sa tento program rozšíri,“ doplnil Plavčan.

Po overení experimentu plánuje rezort vypísať výzvu, ktorou sa budú môcť obce prihlásiť do tohto projektu. Tie, ktoré majú menšie školy a rozhodnú sa pre autobusy, musia neskôr počítať s tým, že žiaci im začnú postupne odchádzať do väčších škôl. „Domnievam sa, že bude veľa tých, ktorí si prepočítajú náklady, na jednej strane nula a na druhej strane peniaze, ktoré musia zaplatiť na prevádzku vlastnej školy. Nepôjde o rušenie administratívnym spôsobom, mestá a obce sa samy rozhodnú,“ poznamenal Plavčan.

Minibus pre Dobrohošť zabezpečí ministerstvo vnútra. „Spravíme tam určité technické úpravy, čo sa týka zvýraznenia autobusu. Grafikon ciest musí navrhnúť pán starosta, na to sme ministerstvo dopravy, aby sme to vedeli skoordinovať aj s ostatnými spojmi,“ spresnil minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) je pilotný projekt dôležitý na to, aby sa na ňom vyskúšali všetky modely, ktoré budú do budúcnosti fungovať, a zistili sa ďalšie podmienky prevádzky. Predovšetkým financovanie a fungovanie žiackych spojov. Školské autobusy podľa neho môžu mať v čase mimo rozvozu detí aj iné využitie. Napríklad ako dopravný prostriedok pre obec, jej športové alebo kultúrne aktivity. Prípadne ich môžu využiť seniori.

„V pilotnom projekte chceme zistiť, aké sú náklady a ako to celé bude fungovať. Po určitom časovom úseku budeme vedieť povedať, koľko stojí prevádzka, kde všade by starostovia chceli autobusy používať a ako konkrétne, či stačí jeden pre školu, aká bude najoptimálnejšia forma a čo v rámci projektu má financovať štát a čo obec,“ vysvetlil Kaliňák.

Ako dodal, autobusy budú predovšetkým vyberať z dvoch typov, malý osemmiestny a väčší do 20 miest, ktorý bude pre väčšie obce. „Teraz robíme súťaž na tieto dva typy, teda minibus, ktorý bude aj v Dobrohošti, a väčšie, aby sme ich mali odkiaľ nakupovať,“ uviedol minister vnútra.

Obec na juhu Slovenska si vybrali pre jej komplikovanú situáciu s dochádzkou žiakov. Má málotriedku s vyučovacím jazykom maďarským, takže žiaci druhého stupňa, ale aj menší, ktorí chodia do slovenských škôl, musia dochádzať. Základná škola v bratislavských Rusovciach má momentálne spolu osem detí z Dobrohošťa a desať celkovo z obcí na ostrove. Jej riaditeľ Rastislav Kunst školský autobus víta.

„Pomôže v prvom rade deťom, pretože sa im uľahčí dochádzanie do školy a, samozrejme, je to lepšie aj z hľadiska bezpečnosti. Teraz deti väčšinou vozia rodičia. Stáva sa, že žiaci sú tu veľmi skoro ráno, pretože, bohužiaľ, sú zápchy a rodičia sa musia dostať do práce na určitý čas,“ uzavrel riaditeľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dunajská Streda #autobusy #školáci #školské autobusy