VšZP stiahne niektoré úsporné opatrenia

Kontroverzné opatrenia, ktoré boli súčasťou ozdravného plánu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, stiahnu. Generálny riaditeľ najväčšej poisťovne Miroslav Kočan to povedal v stredu po stretnutí s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nom. Smeru). Išlo o plienky, postele či dietetické potraviny, ktoré plánovali vyradiť z kategorizácie, to znamená, že by ich poistencom neuhrádzali.

08.03.2017 11:56 , aktualizované: 20:00
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker Foto: ,
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker
debata (42)

„Všeobecná zdravotná poisťovňa nemala záujem šetriť na pacientoch. V ozdravnom pláne sa v niektorých prílohách ocitli aj ďalšie podnety a návrhy, ktoré nemajú finančný prínos,“ vysvetlil minister Drucker s tým, že sa im nepodarilo uchopiť tému a vysvetliť ju verejnosti a médiám. Šéf Všeobecnej zdravotnej Kočan aj manažment majú jeho dôveru.

Drucker sa priznal, že je to čiastočne aj jeho chyba. „Nepodarilo sa nám počas dvoch týždňov dementovať informácie, že sa ide šetriť na úkor pacientov. Asi sme to možno správne nezvládli. V tomto si musím naliať čistého vína aj smerom ku mne,“ doplnil minister. Podľa neho teraz je úlohou stabilizovať poisťovňu a to sa manažmentu aj podarilo.

Kočan priznal, že bude intenzívnejšie komunikovať s verejnosťou o tom, aké kroky pripravujú. „Čo sa týka ozdravného plánu, chcem eliminovať pochybnosti a navrhujeme vypustiť prílohu, ktorá obsahuje tieto opatrenia,“ povedal šéf poisťovne.

Úsporné kroky Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá má viac než 3,2 mil. poistencov, vyvolali vo verejnosti vlnu nevôle. V utorok preto zdvihol telefón samotný premiér Robert Fico a v rozhovore „sfúkol“ Kočana. Záznam rozhovoru, ktorý si nahrával, zverejnil na sociálnej sieti.

Časť zo 17 bodov úsporných opatrení, ktoré budú stiahnuté

  • plošné zníženie úhrady pri všetkých kategorizovaných liekoch na základe zadefinovaných kritérií
  • vyradenie zdravotníckych pomôcok zo zoznamu, ktoré majú sociálny účel a nie zdravotný, napríklad postele, plienky, zdravotné pomôcky uľahčujúce osobnú hygienu a podobne
  • úprava a špecifikácia kritérií k obmedzeniu predpisovania individuálnych zdravotníckych pomôcok počas hospitalizácie
  • revízia úhrad a vyradenie vybraných dietetických potravín z kategorizácie
  • zníženie obchodnej prirážky veľkodistribútorov a lekární na lieky
  • plošné zníženie DPH pre kategorizované lieky z 10 % na nula percent pre všetky lieky nárokovateľné z verejných peňazí
  • zrušenie poskytovania príspevku na úhradu zdravotnej starostlivosti u nezmluvného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti poistencovi

Zdroj: Návrh ozdravného plánu VšZP, príloha č. 7

Fico Kočanovi odkázal, aby celý ozdravný plán zahodil do koša. „Ak máte na niekom šetriť, tak šetrite na vašich ľuďoch. Autách, sekretárkach a nie na starých ľuďoch,“ odkázal šéfovi štátnej poisťovne, ktorá sa topí v rekordnom dlhu viac než 200 miliónov eur. Generálny riaditeľ toho veľa do telefónu nepovedal. Tvrdil, že v prípade ich návrhov podcenili komunikáciu a sľuboval, že sa to už v budúcnosti nestane.

Kočan v stredu reagoval, že na taký telefonický rozhovor ako mal s premiérom, nebol zvyknutý. „Zvažoval som viacero možností, ale pre poisťovňu sa urobilo viacero dobrých vecí, a tak som rozhodnutý pokračovať,“ odpovedal Kočan na otázku, či zvažoval aj rezignáciu.

Ozdravný plán ešte v decembri minulého roka schválil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho hovorkyňa Andrea Pivarčiová pripomenula, že jeho úlohou je znížiť tempo rastu nákladov a výdavkov tak, aby sa zabezpečilo plynulé financovanie zdravotnej starostlivosti a aby poisťovňa zostala v platobnej schopnosti.

„Ak by sa zmena v ozdravnom pláne týkala niektorej z príloh, ktorá nesúvisí s vyhodnocovanými opatreniami v ozdravnom pláne, VšZP nemusí úradu predložiť nový ozdravný plán na schválenie,“ poznamenala Pivarčiová k ohláseným zmenám. Úrad v súčasnosti realizuje kontrolu opatrení plánovaných na tento rok.

Prezident Lekárskeho odborového zväzu Peter Visolajský si myslí, že všetky tieto opatrenia sú veľmi zvláštne. „Celý ozdravný plán je veľmi plytký,“ poukázal. Odborári navrhovali poisťovni, kde by sa dali nájsť peniaze, aby to pacient nepocítil. Napríklad šetrenie aj pri špecializovanom zdravotníckom materiáli. V tomto smere sa podľa Visolajského nič nedeje.

„Keby naozaj chceli šetriť, peniaze sa dajú nájsť, len treba stanoviť zákon aj na tento materiál,“ myslí si.

V prílohe sa okrem zdravotníckych pomôcok nachádzali zásahy do cien liekov, napríklad zníženie marže pre veľkodistribútorov a lekárne. Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ uviedol, že o tomto bode už rokovali s Kočanom.

„Vysvetlili sme mu, že tie marže sú na minime, a navrhli sme mu, v čom môže byť lekárnická komora nápomocná a kde vidíme efektívne kroky,“ povedal Sukeľ. Zefektívniť procesy sa podľa neho dajú napríklad zavedením elektronického receptu.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Tomáš Drucker #Miroslav Kočan