Pre brutalitu hrozí trom policajtom väzenie

Z auta, ktoré sa pre divokú jazdu pokúšali vlani v auguste zastaviť policajti aj výstrelmi, vystúpili ženy s rukami nad hlavou. Napriek tomu, že nekládli žiadny odpor, vodičku muži zákona surovo zbili. Traja ju kopali do hlavy a hrude. Podľa odborníkov použili neprimerané násilie a mali byť okamžite potrestaní.

09.03.2017 12:28 , aktualizované: 20:00
debata (324)

Záznam zo zásahu sa skompletizoval až tento týždeň. Polícia síce vlani poskytla video, to sa však končilo v momente, keď auto zastavilo na poľnej ceste a jeho posádka vystúpila. Bitka na ňom zachytená nebola.

Chýbajúcu časť záznamu v stredu zverejnil portál cas.sk. Podľa neho podišli traja policajti k vodičke, ktorá už počas jazdy utŕžila dve strelné poranenia. Ležala na zemi, keď do nej začali kopať. Rany mierili do oblasti hlavy a hornej polovice tela. Ostatní kolegovia im v tom nebránili. Jeden z útočiacich policajtov sa neskôr usmieval. V osudnú noc viedla auto 21-ročná Michaela bez vodičského preukazu a pod vplyvom metamfetamínu.

„Vzhľadom na to, že vec spolu s celým videozáznamom ako dôkazným materiálom prevzala inšpekčná služba, nebolo možné ho celý zverejniť, lebo by prišlo k mareniu spravodlivosti a k zmareniu následných procesných úkonov,“ vysvetlila postup polície pri publikovaní časti videa trnavská krajská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Od udalosti ubehlo šesť mesiacov a doteraz nebol nikto potrestaný. „Museli sme čakať na znalecké posudky z oblasti zdravotníctva. Potrebovali sme poznať rozsah zrazení napadnutej, pretože od nich sa potom odvíja výška trestnej sadzby,“ uviedla hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

V prípade surového zásahu sú dnes všetci traja policajti obvinení z trestného činu zneužívania právomoci formou spolupáchateľstva a hrozí im trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov. „Po vznesení obvinenia bolo bezodkladne začaté konanie o ich prepustení zo služobného pomeru,“ spresnila Kredatusová.

Psychológ Miroslav Kohuťár hovorí, že policajti jednoznačne použili neprimerané násilie. „Na videu to jasne vidieť. Nechápem, čo na tom vyšetrujú pol roka. Dalo by sa to pochopiť len v prípade, ak by žiadny záznam neexistoval a vyšetrovalo by sa na základe sťažnosti obete, kde treba dokazovanie,“ myslí si odborník.

Muži zákona, ktorí sa na bitke podieľali, sa podľa neho ukazovali jeden pred druhým, pokiaľ ide o brutalitu. Zdá sa nepochopiteľné, že dievčinu kopali rovno pred zapnutou kamerou. „Len do istého momentu si človek uvedomuje, že je pod dohľadom. Po čase si na prítomnosť kamery zvykne. Prestane ju vnímať a správa sa prirodzene,“ objasnil Kohuťár. Muži podľa neho nepočítali s tým, že video unikne na verejnosť.

„Bohužiaľ, aj policajt, ktorý prejde psychotestami, môže niečo také urobiť. Skratové konanie sa nedá predpokladať,“ hovorí psychológ. Vopred sa však dajú vytvoriť také podmienky, aby testy prebiehali sofistikovane. „Ak sú dobre spracované, dá sa z nich predpokladať agresívne správanie človeka,“ dodáva Kohuťár.

Nad konaním policajtov krúti hlavou aj bezpečnostný expert Juraj Zábojník. „To, čo nasledovalo po zastavení vozidla, to je absolútne neprimerané a takíto policajti si žiadajú okamžité potrestanie. Toto nie je služba verejnosti pomáhať a chrániť,“ zhodnotil.

Ostatní policajti, ktorí vyčíňaniu kolegov nezabránili, si podľa experta môžu nájsť rôzne dôvody, prečo nemohli zasiahnuť. „Napríklad, že práve prebiehala komunikácia s operačným strediskom a podobne,“ poznamenal Zábojník. Štatisticky je podľa neho málo pravdepodobné, že by útoku niektorý z nich chcel brániť. Poznamenal však, že sa odohral v krátkom čase.

Trvanie samotného vyšetrovania hodnotí rozpačito. „Ak by to bolo tvrdenie proti tvrdeniu, čo sa horšie vyšetruje, tak to je jasné. No pri takýchto skutkoch, ktoré sú jasne podložené záznamom, by malo byť urýchlené konanie,“ myslí si odborník.

Policajná hliadka si podozrivo jazdiace auto všimla v noci z 1. na 2. augusta na Saleziánskej ulici v Trnave. Keď ho ešte na kraji Trnavy zastavili, vodič s ním prudko vyrazil proti policajtovi, ktorý sa ho chystal skontrolovať.

Nasledovala asi 20-kilometrová naháňačka, do ktorej sa zapojili aj ďalšie dve hliadky. Auto podľa polície uháňalo asi stokilometrovou rýchlosťou, viackrát pritom prešlo do protismeru.

Prenasledovanie sa skončilo v Maduniciach, kde sa ukázalo, že v aute sú ženy, pričom dve z nich boli postrelené. Vodička Michaela mala strelné poranenia ucha a hrudníka. V nemocnici skončila aj 16-ročná spolujazdkyňa Nina. Za celú akciu policajti vystrelili 32-krát. Z toho použili 19 varovných výstrelov do vzduchu, 13-krát mierili na auto.

Michaela bola obvinená zo zločinu útoku na verejného činiteľa. „Vyšetrovateľ skončil vyšetrovanie 6. februára návrhom na podanie obžaloby,“ povedala trnavská krajská policajná hovorkyňa Kredatusová. Za dopravný priestupok jej bola uložená pokuta 800 eur a zákaz viesť motorové vozidlá po dobu 52 mesiacov.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

324 debata chyba
Viac na túto tému: #policajti #zneužitie právomocí