Z korupcie vlani na Slovensku obvinili 260 ľudí

Zdravotníctvo, vysoké školstvo, samospráva, ale aj sociálne služby. Tu všade polícia odhalila vlani korupciu.

12.03.2017 15:23
debata (3)

Polícia obvinila bývalého poslanca, primátora, pracovníkov vysokej školy či zamestnancov daňového úradu. Tí si vyžiadali úplatky v hodnote 338-tisíc eur, ponúkané úplatky dosiahli výšku 141-tisíc eur.

úplatky, korupcia

Zo štatistík vyplýva, že polícia vlani riešila 547 prípadov korupčných trestných činov. Celková finančná škoda dosiahla takmer 30 miliónov eur a na 5,5 milióna bola vyčíslená škoda na európskych financiách. Takéto čísla včera predstavili policajný prezident Tibor Gašpar a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Peter Hraško, keď informovali o výsledkoch práce Národnej protikorupčnej jednotky za rok 2016. „Korupcia sa dotýka skoro všetkých sfér spoločnosti,“ pripomenul Gašpar.

Z celkového počtu prípadov sa 357 týkalo korupcie, 40 hospodárskej a majetkovej trestnej činnosti a 117 prípadov poškodzovania finančných záujmov EÚ. Obvinených bolo 260 osôb, z nich 11 v súvislosti s volebnou korupciou. Protikorupčná jednotka má zhruba 130 policajtov. Asi polovicu z nich tvorili vyšetrovatelia, zvyšok operatívci.

Rýchlosť, s akou dokáže polícia konať, doložil policajný prezident príkladom nepriamej korupcie, keď 39-ročná kontrolórka majetku a financií na mestskom úrade v Bratislave Zuzana K. žiadala aj dostala úplatok vo výške 5-tisíc eur. Ten si vypýtala za prednostné vybavenie miesta v domove seniorov. Občan, od ktorého úplatok žiadala, sa obrátil na políciu. Kontrolórku 29. decembra obvinili a už 1. marca padol návrh na dohodu o vine a treste.

Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Hraško spomenul aj prípad z Dunajskej Stredy, v ktorom išlo o poškodzovanie finančných záujmov európskych spoločenstiev a subvenčný podvod. Zneužitím peňazí z Operačného programu zamestnanosť a sociálna inklúzia spôsobilo 14 obvinených škodu až 930-tisíc eur, za čo im hrozí trest odňatia slobody na 5 až 7 rokov pri subvenčnom podvode, resp. 7 až 12 rokov v prípade poškodzovania finančných záujmov EÚ. „Chcem vyzvať občanov, aby mali dôveru v políciu, tak ako v mnohých prípadoch, keď sa na nás obrátili. Ak sa stretnete s korupciou, kontaktujte políciu. Vieme byť efektívni a zabezpečiť vám anonymitu,“ apeloval nakoniec Gašpar.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Slovensko #polícia #úplatok #NAKA