Zvrat alebo manipulácia v kauze Kollárových správ?

Bývalá klientka resocializačného centra Čistý deň, ktorá pred časom podala trestné oznámenie pre nevhodné správy, ktoré jej písal poslanec parlamentu a šéf hnutia Smer rodina Boris Kollár, sa obrátila proti zriaďovateľke centra Zuzane Tománkovej Mikovej. Dala na ňu trestné oznámenie za nátlak a pridala sa k nej aj ďalšia chovankyňa.

13.03.2017 14:05 , aktualizované: 20:00
resocializačné stredisko čistý deň, galanta,... Foto: ,
Resocializačné stredisko Čistý deň v Galante.
debata (238)

Dievča, ktoré ako 15-ročné začalo s Kollárom debatovať cez facebook, pritom ešte minulý týždeň tvrdilo, že chystá na poslanca trestné oznámenie za to, že zverejnil ich komunikáciu so sexuálnym podtónom. Psychológ vidí v takomto obrate účelovosť.

Obe dievčatá zastupuje bývalý poslanec, exšéf hnutia Nova a advokát Daniel Lipšic. „Trestné oznámenie sa bude týkať potenciálneho spáchania trestného činu ohrozovania osobnej slobody, vydierania, šírenia toxikománie a návodu na krivú výpoveď.

Do zápisnice budú vymedzené skutky, ktoré sa udiali v posledných dňoch a mesiacoch, a budú označení konkrétni ľudia, ktorí sa toho mohli dopustiť. To je vedenie Čistého dňa. Týka sa to Petra Tománka a Zuzany Tománkovej,“ povedal Lipšic novinárom ešte pred jeho podaním.

Lipšic sa k dievčatám podľa vlastných slov dostal tak, že mu zavolal známy, podľa ktorého chceli mladé ženy vypovedať o potenciálnom páchaní trestnej činnosti. Vedel, že jedna z nich je bývalá a jedna súčasná neplnoletá klientka zariadenia.

„Osobne na Generálnej prokuratúre bolo do zápisnice podané trestné oznámenie vo veci tzv. Čistého dňa. Oznamovateľky boli prijaté prokurátorkou, za účasti ich právneho zástupcu bolo spísané trestné oznámenie pre podozrenie z viacerých trestných činov. Toto oznámenie bude vybavené v súlade so zákonom,“ reagovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. Ako doplnila, vzhľadom na citlivosť trestnej veci, ako aj vek jednej z oznamovateliek, nebudú zatiaľ poskytovať podrobnejšie informácie.

Dievča, ktoré si na facebooku dopisovalo s Kollárom v pondelok tvrdilo, že pravda nie je taká, ako ju predniesla Tománková a vzalo späť svoje pôvodné vyjadrenia. „Minulý týždeň som to hovorila ja, ale za akých podmienok, je druhá vec. Dá sa to tak povedať, že bol na mňa vyvíjaný nátlak,“ vyhlásila s tým, že zakladateľku centra brala ako druhú mamu.

„Ja som jej nedovolila, aby zverejnila takéto veci. Ona prišla za mnou vo večerných hodinách, že súrne niečo potrebujú. Ona ma vrúcne objala a Tománek mal slzy v očiach. Opísali mi to úplne inak,“ povedala na adresu Tománkovej.

Druhá má 17 rokov a je v súčasnosti klientkou Čistého dňa. Priznala, že je na úteku a nikto nevie, kde sa nachádza. Tvrdí, že pred rokom podala trestné oznámenie za zanedbanie starostlivosti.

„Bola som zamknutá tri dni v izbe. Keď som mala vypovedať, riaditeľ ma prosil, aby som povedala, že som si to celé vymyslela. Prosili aj moju matku. Hovorili, že ma môžu obviniť za krivú výpoveď. Nemala som to ako dokázať, keďže celá komunita povedala, že sa nič také nestalo,“ uviedla. Jej mama pre portál pluska. sk uviedla, že dievčatá sa k najnovšiemu kroku rozhodli zrejme kvôli peniazom.

Tománková pre denník Pravda v pondelok podvečer povedala, že ešte stále nevideli vyjadrenie Lipšica ani klientok. „Pokiaľ je podané nejaké trestné oznámenie, budeme, predpokladám, k nemu vypočutí a bude prebiehať dokazovanie. Na rozdiel od pána Kollára nemáme problém poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní akúkoľvek súčinnosť,“ pripomenula Tománková.

Zatiaľ je podľa nej všetko iba v rovine tvrdenia, nikto nepredložil žiaden dôkaz. „Pred tým, ako som sa rozhodla, že zverejním tieto informácie, tak som si najskôr bola vypýtať súhlas dievčaťa, či to môžem urobiť. Ona mi ten súhlas dala, dokonca predtým som to konzultovala aj s jej matkou, napriek tomu, že je plnoletá. Obávam sa, že dievča teraz neprejavuje svoju vôľu a obávam sa o ňu celkovo, čo s ňou je,“ uzavrela Tománková.

Psychológ Miroslav Kohuťár vidí v celom prípade účelovosť. „Mohli to na začiatku iniciovať zriaďovatelia v rámci toho, že hľadajú nejaké informácie, ako by sa očistili z celej tejto kauzy a zvrátili tento prípad,“ myslí si Kohuťár. Odhaduje, že bývalá chovankyňa využila možnosť na zviditeľnenie sa a dostala sa do diania ako hlavná aktérka v komunikácii so známym podnikateľom a politikom.

Za účelové považuje psychológ aj obrat prípadu a podanie trestného oznámenia, keďže ide o mladé ženy na prahu dospelosti, ktoré ešte nemajú taký vyzretý mentálny vek. „Určite im musel niekto podsunúť, aby podali trestné oznámenie v tejto súvislosti a tým pádom nastáva zvrat skutočností. Museli byť niekým ovplyvnené, veľmi blízkou osobou, ku ktorej majú určitý vzťah a ktorá im mohla za to prípadne aj niečo sľúbiť,“ myslí si Kohuťár.

Podľa psychológa mladý človek v 18 rokoch je síce právne zodpovedný za svoje konanie a činy, ale mentálne nie je ešte na takej úrovni. Chýbajú tam určité životné skúsenosti. Nevie odhadnúť dôsledok manipulácie, zmeny správania alebo konania, ktoré robí," ozrejmil psychológ.

Celý prípad minulý týždeň v stredu otvorila zakladateľka resocializačného centra Zuzana Tománková Miková, keď upozornila na to, že opozičný poslanec posielal amorálne správy ich klientke, ktorá bola drogovo závislá. Ku komunikácii sa nakoniec priznal sám poslanec a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Vystúpenie zriaďovateľky označil za diskreditačnú kampaň proti nemu, ktorú podľa neho vedie úderka Smeru. Tá mala na to Tománkovú využiť ako bývalú zamestnankyňu úradu vlády. Na Kollárove slová ešte minulú stredu reagoval aj úrad vlády, ktorý sa ohradil voči vťahovaniu politikov Smeru do tejto kauzy. Podľa neho sa poslanec snaží odpútať pozornosť od podstaty problému, ktorou je podozrenie z nemorálneho konania voči mladistvej.

Kollár minulý štvrtok niekoľko hodín vypovedal na polícii v postavení svedka. Telefón, o ktorý bol požiadaný, odmietol vydať. Vo veci je vedené trestné stíhanie za prečin morálneho ohrozovania výchovy mládeže.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #kauza zneužívania v Galante #resocializačné zariadenie #Čistý deň