Krutá hra s tínedžerkami z Čistého dňa

Otrasný vývoj v kauze dvoch tínedžeriek, súčasnej a bývalej chovankyne resocializačného zariadenia Čistý deň, dokazuje, aká nemilosrdná vie byť politika. Najmä ak si za rukojemníkov bezprecedentne vezme dospievajúcich mladých ľudí, ktorí sa snažia dostať z drogovej závislosti. Celé Slovensko je dnes svedkom nechutného zápasu opozičných politikov a vedenia Čistého dňa.

14.03.2017 11:30 , aktualizované: 19:30
resocializačné stredisko čistý deň, galanta,... Foto: ,
Resocializačné stredisko Čistý deň v Galante.
debata (219)

Nepadajú pritom len ťažké obvinenia zo zneužívania dievčat a trestné oznámenia. V šokujúcom príbehu figuruje zastrašovanie, sledovanie, vyťahovanie zákonom chránených skutočností, dochádza k porušovaniu práv celého radu osôb a ich súkromia. Kto má v tomto konflikte pravdu?

Nepoznáme odpoveď a nie je to ani našou úlohou. Platí však, že na prvom mieste musí byť ochrana obetí, v tomto prípade dievčat a ich rodín, matiek, ktoré sa postavili za Čistý deň, a nie politické hry. Konať by mali orgány činné v trestnom konaní a sociálne inštitúty tohto štátu.

Celá kauza, ktorá v utorok nabrala ďalšie škandalózne rozmery, sa začala sexuálnou komunikáciou poslanca parlamentu a šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára cez sociálnu sieť s bývalou klientkou centra Simonou, ktorá v tom čase mala iba 15 rokov. Trvalo to tri roky.

Na Kollára dala trestné oznámenie. Následne došlo v prípade k zvratu, ktorý v utorok pokračoval vzájomnými útokmi opozičných politikov a vedenia Čistý deň. Dievča, ktoré najprv stálo na strane Čistého dňa, využilo služby politika a advokáta Daniela Lipšica. Spolu s mladistvou chovankyňou centra Tamarou podali trestné oznámenie na manželov Tománkovcov, ktorí resocializačné stredisko vedú.

Dôvodom má byť údajný nátlak a vydieranie. Manželia Tománkovci to spolu s matkami dievčat popreli. Sú presvedčení, že ide o politickú hru opozície. Matky si myslia, že ich dcéry trestné oznámenie spolu s Lipšicom dávali, keď boli pod vplyvom drog.

Kauza Čistý deň, ktorá sa týka podozrenia zo zneužitia

  • december 2014: maloletá Natália sa má zdôveriť matke, že ju v centre sexuálne zneužili
  • august 2015: matka údajné znásilnenie oznamuje polícii
  • november 2015: polícia a prokuratúra trestné stíhanie zastavujú s tým, že skutok sa nestal
  • máj 2016: iná matka oznamuje polícii, že na terénnej terapii v Považskej Bystrici mali znásilniť jej dcéru, tiež klientku centra
  • máj 2016: polícia a prokuratúra stíhanie opäť zastavujú s tým, že skutok sa nestal
  • september 2016: poslankyňa Natália Blahová (SaS) zverejňuje na webe text Requiem pre znásilnené dievčatá, v ktorom opisuje príbeh Natálie, spísaný na základe vyjadrení jej matky, ktoré sa časom ukážu nie celkom objektívne, napr. „znásilnenie“ sa ukáže ako dobrovoľný sexuálny kontakt, rozhorí sa však škandál
  • september až december 2016: Generálna prokuratúra nariadi znovu vyšetriť zastavené trestné stíhania; polícia začína nové trestné stíhanie pre dva skutky (zločin sexuálneho zneužívania a zločin týrania blízkej a zverenej osoby, ktoré sa mali v centre diať v roku 2014 a obeťami mali byť viaceré osoby); súdy rozhodujú o presune mladistvých klientov do iných zariadení, čo oni odmietajú; v hre je strata akreditácie centra, o ktorej odobratí ministerstvo práce dosiaľ nerozhodlo; premiérov mediálny poradca Erik Tomáš rokuje s vedením centra na Úrade vlády
  • január 2017: Blahová sa obracia na Výbor OSN pre práva dieťaťa
  • február 2017: ombudsmanka Jana Dubovcová sa ku kauze vyjadruje v parlamente vo svojej mimoriadnej správe
  • marec 2017: ministerstvo práce neodňalo Čistému dňu akreditáciu na vykonávanie opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Polícia pre Pravdu potvrdila, že po mladistvej Tamare pátra. Ťahanice okolo Čistého dňa sa podľa jednej z matiek vyostrili tak, že sa obáva o bezpečnosť rodiny. „Keď som videla záznam, ako moja dcéra dáva rozhovor s Lipšicom, sama v sebe som stratila svoju vlastnú identitu. Dievčatá určite čisté neboli. Poznám svoju dcéru. Okrem toho telefonát, ktorý som mala pred chvíľou, bol strašný, prosím policajného prezidenta, aby poskytol ochranu mojej rodine,“ konštatovala mama Simony.

Naznačila, že sa ju druhá strana pokúša zastrašovať. To isté tvrdia aj Tománkovci, dokonca sa obávajú, že ich niekto sleduje. Policajný prezident Tibor Gašpar pre Pravdu povedal, že vydal pokyn, že ak matky dvoch dievčat chcú podať oznámenie, v ktorom budú polícii konkretizovať svoje prípadné obavy z ohrozenia, polícia sa tomu bude venovať.

Matka druhého dievčaťa Tamary upozornila, že jej dcéra je mladistvá a ona nedala žiadne plnomocenstvo, aby ju niekto zastupoval. Pripomenula, že nevie, kde jej dieťa je a nerozumie, prečo jej Lipšic nedal vedieť, keďže je po Tamare vyhlásené policajné pátranie.

„Pýtam sa, ako je vôbec možné, že pán Lipšic ju zastupuje, veď má 17 rokov. Doteraz mi neoznámil, že je s ňou v kontakte alebo že s ňou vôbec niečo rieši. V pondelok bola totálne sfetovaná. Pán Lipšic ju predhodil pred kamery, moje 17-ročné decko. Ako je možné, že pri výsluchu tohto dieťaťa nebol psychológ alebo kurátor a urobili to bez môjho vedomia?“ pýtala sa matka. Neplnoletá klientka Čistého dňa Tamara opustila cez víkend terapeutickú komunitu počas terénneho pobytu podľa Zuzany Tománkovej za spolupráce Simony.

V celom prípade je sporné aj zastupovanie mladistvej Tamary Danielom Lipšicom, keďže nemá splnomocnenie od jej zákonného zástupcu. Lipšic to však vysvetlil tým, že sama trestné oznámenie podať môže. To potvrdila aj prokuratúra. Ďalšie zastupovanie však Lipšic už v utorok nevysvetlil. Trestné oznámenie podľa zákona môže podať aj dieťa bez prítomnosti právneho zástupcu. Týka sa to napríklad prípadov, ak ide o konflikt medzi ním a rodičmi. (Viac v článku: Lipšic: Riaditeľ Čistého dňa nie je zdravotne spôsobilý vykonávať funkciu)

Kauza Kollárových správ

  • 8. marec – Zuzana Miková Tománková informovala médiá, že nemenovaný opozičný poslanec si písal obscénnosti s neplnoletou klientkou zariadenia na sociálnej sieti. Politika mali zaujať fotografie dievčaťa. Muž vraj vedel o tom, že dievča hľadá polícia, a neoznámil to. Podľa Tománkovej prípad už štyri mesiace preveruje polícia a bolo začaté trestné konanie vo veci. K prípadu sa vzápätí prihlásil Boris Kollár. Bránil sa, že nepoznal vek dievčaťa a že sa s ním osobne nestretol. Zverejnil komunikáciu so Simonou, ktorú viedol od mája 2014, a tvrdil, že ho oslovila ona.
  • 9. marec – Kollár vypovedal na polícii ako svedok. Polícia má obsiahlejší prepis komunikácie, podľa nej politik oslovil Simonu prvý. Vedie trestné stíhanie z prečinu ohrozovania mravnej výchovy mládeže.
  • 13. marec – Simona s ďalšou neplnoletou klientkou Tamarou, ktorá je na úteku, podali trestné oznámenie na Tománkovcov, ako advokát sa ich ujal Daniel Lipšic. Oznámenie sa má týkať „ohrozovania osobnej slobody, vydierania, šírenia toxikománie a návodu na krivú výpoveď“. Podľa Tománkovcov i matiek dievčat bolo oznámenie podané pod vplyvom drog.

Generálna prokuratúra v prípade Tamary teraz podá návrh okresnému súdu, aby jej pre trestné konanie určil opatrovníka. Čo sa týka jej výpovede, hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová pripomenula, že nie sú oprávnení preverovať, či dievča bolo pod vplyvom drog, ako to naznačila jej matka.

"Takéto ,skúmanie‘ by bolo zásahom do osobnej integrity oznamovateľa, na čo Trestný poriadok v tomto štádiu konania prokurátorovi nedáva žiadne oprávnenie,“ reagovala Predajňová s tým, že nemajú informácie o tom, kde sa dievčatá nachádzajú.

Podľa Lipšica sa obidve dievčatá zdržujú na neznámom mieste. Nevedel povedať kde. Predpokladá, že sú v Nitre, „pretože odtiaľ prišli“. Bol však kontaktovaný políciou, ktorá ich chce vypočuť ako svedkyne. Bude sa preto snažiť zabezpečiť ich výsluch.

Lipšic mieni v najbližších dňoch podať trestné oznámenie pre trestný čin subvenčného podvodu v súvislosti s príjmami, ktoré zariadenie Čistý deň poberalo od štátu. Podanie opiera o lekárske správy, ktoré získal o riaditeľovi zariadenia Čistý deň Petrovi Tománkovi. K zdravotnej dokumentácii Tománka sa však zákonne nemôže dostať.

"Ja ich nezverejním, sú zarážajúce, sú šokujúce, ak človek s týmito nálezmi vykonáva funkciu riaditeľa zariadenia. Človek s takouto vážnou diagnózou nikdy nemohol legálne byť na čele zariadenia, kde sa majú liečiť drogovo závislé deti,“ vyhlásil Lipšic.

Odmietol prezradiť, od koho lekárske správy dostal. Povedal, že budú prílohou trestného oznámenia, ktoré podá. Generálna prokuratúra by však nemala takéto prílohy akceptovať, keďže ich získal nelegálne.

„Určite podáme trestné oznámenie. Pán Lipšic rozoberá zdravotný stav môjho manžela na verejnosti, tak to je chrapúnstvo. Je úbožiak, nemám k tomu čo bližšie povedať,“ reagovala na Lipšicovo vyhlásenie pre denník Pravda Tománková. Nič závažné podľa nej v zdravotnej dokumentácii nebude, pretože jej manžel je podľa nej spôsobilý na právne úkony, vzdelaný a zdravotne spôsobilý vykonávať prácu, ktorú robí. „My nie sme prezident Kiska alebo premiér Fico, aby mal národ právo vedieť, aké máme zdravotné problémy. Lipšic, asi musí byť v koncoch, keď takéto veci vyťahuje,“ uzavrela Tománková.

Politológ Michal Horský hovorí, že hojný výskyt časti opozičných politikov ako rečníkov a zároveň arbitrov v kauze Čistého dňa bol doteraz nevysvetliteľný a podozrivý. „V momente, ako do kauzy vstupuje politická mŕtvola, exposlanec Lipšic, je zrejmý aj kolotoč opozičných politikov Kollár, Matovič, Blahová, Galko. Verejnosť môže nadobudnúť presvedčenie, že ide o nečistú politickú hru, v ktorej sa zneužívajú aj nedospelé dievčence,“ zhodnotil kauzu politológ.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

219 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza zneužívania v Galante #Čistý deň