Súd rehabilitoval obeť komunistickej železnej opony

Slovenský súd rehabilitoval východonemeckého utečenca Hartmuta Tautza, ktorý v roku 1986 pri pokuse o prekročenie prísne stráženej hranice medzi vtedajším Československom a Rakúskom podľahol zraneniam spôsobeným od psov československej pohraničnej stráže.

14.03.2017 11:49
debata (7)

Informovala o tom medzinárodná Platforma európskej pamäti a svedomia, ktorá líčenie na súde spolu s Tautzovými príbuznými iniciovala. Na základe verdiktu bude môcť rodina požiadať Slovensko o odškodnenie.

Podľa právnika Lubomíra Müllera, ktorý rodinu Tautzových zastupoval, ide o prvé rozhodnutie slovenského súdu o morálnej satisfakcii obete takzvanej železnej opony.

„Automatická rehabilitácia (zo zákona) by sa vzťahovala, ak by bol odsúdený. ​​On ale odsúdený nebol, pretože ho psy zranili; nebola mu poskytnutá potrebná lekárska pomoc a následkom toho zomrel. Trestné stíhanie proti nemu vôbec nezačalo,“ citoval denník N Müllera, podľa ktorého sa však zákon o súdnej rehabilitácii vzťahuje aj na také prípady, akým bola Tautzova smrť. Verdikt, ktorý súd vyniesol v pondelok, uvítal aj slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý na Slovensku skúma obdobie neslobody. „Ústav pamäti národa považuje rozhodnutie súdu za prelomové. Po desaťročiach sa pozostalým konečne dostalo morálnej satisfakcie,“ uviedol podľa tlačovej správy platformy predseda správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Podľa výkonnej riaditeľky Platformy európskej pamäti a svedomia Neely Winkelmannovej po spomínanom rozhodnutí súdu môžu podobne postupovať aj ďalšie rodiny obetí železnej opony. Tautz sa pokúsil ako osemnásťročný utiecť z komunistického Československa do Rakúska cez hranice na okraji Bratislavy. Pri príležitosti 30. výročia jeho smrti mu bol vlani odhalený v slovenskej metropole pamätník. Aj v súvislosti s Tautzovou smrťou platforma vlani podala v Nemecku trestné oznámenie na niekdajšie špičky československého komunistického režimu. Pri pokusoch o útek z Československa cez železnú oponu zomrelo podľa odhadov 400 ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Československo #železná opona #Hartmut Tautz