Maturitu opäť sprevádza tieň podozrení

Skúšku dospelosti už takmer pravidelne sprevádza nejaká aféra.

15.03.2017 12:54 , aktualizované: 19:13
maturita, maturant Foto: ,
Písomné maturity čelia podozreniu, že na verejnosť unikli nahrávky, tentoraz pre testy z cudzích jazykov. (Ilustračné foto)
debata (10)

Nevyhla sa jej ani tá tohtoročná. V utorok večer, deň pred testami z cudzích jazykov, mali uniknúť nahrávky, ktoré sú súčasťou maturitných skúšok. Podľa kompetentných k žiadnej chybe nedošlo.

Na internetovej stránke Národného ústa­vu certifikova­ných meraní vzdelávania (NÚCEM) sa už od utorňajšieho večera mali dať nájsť zvukové nahrávky pre testy z cudzích jazykov. Študenti však maturovali z týchto predmetov až včera. Záujemcom malo vraj stačiť do webového prehliadača zadať presnú adresu miesta, kde sú zvuky uložené. Sprístupnené tak mali byť záznamy zo všetkých jazykov, v ktorých možno maturovať, teda z anglického, nemeckého, francúzskeho, ruského, zo španielskeho aj z talianskeho jazyka. Stiahnuť sa mali dať úrovne B1 aj B2. K dispozícii tak malo byť približne 20 súborov. Ústav podozrenia odmieta.

Informácie o úniku priniesol denník Sme. Ministerstvo školstva zareagovalo tak, že dôvod na opakovanie či zrušenie externej časti skúšky z cudzieho jazyka nevidí. „Predmetnú situáciu sme preverili v Národnom ústave certifikovaných meraní vzdelávania,“ uviedol komunikačný odbor ministerstva. Ten pochybenia odmietol. Podľa neho neexistuje žiaden dôkaz o tom, žeby žiaci a školy mali k dispozícii nahrávky ešte pred skúškou. „Odkaz na link zverejnený na stránke Sme má časový údaj 15. 3. 2017 o 9.19 h, čo je cca 19 minút po tom, čo NÚCEM začal aktívne komunikovať s niektorými školami a rozosielať im linky na zvukové nahrávky podľa ich požiadaviek,“ vysvetľuje v stanovisku ústav certifikovaných meraní. Podľa ministerstva sa maturita začala o 9.45 h. Informáciu o tom, že záznamy sú na internete k dispozícii, však denník dostal už o pol siedmej ráno.

Maturantov to príliš netrápi

Takéto podozrenia by sa mali podľa riaditeľa Strednej odbornej školy technickej v Šuranoch Františka Tamašoviča prešetriť. „Ak sa preukáže, že niekde sa stala chyba, treba prijať opatrenia,“ mieni riaditeľ. Zároveň však uznáva, že podnikať kroky celoplošne by bolo problematické.

Prekvapená zostala aj riaditeľka Gymnázia Metodova v Bratislave Zuzana Vaterková. „Zdá sa mi to zvláštne, lebo nahrávky nám dávajú na cédečkách, nemám informáciu o tom, že by to bývalo na stránke,“ povedala riaditeľka. Nič nepočula ani od žiakov. „Keďže nemáme overenú informáciu, hovoriť o možných dopadoch je skoro,“ poznamenala Vaterková.

Niektorých maturantov uniknuté nahrávky príliš netrápia. „Angličtinu mám rada, takže aj keby som o nejakých témach vedela, neriešila by som to. Snáď tieto testy nebudeme musieť opakovať, pretože niektorí moji spolužiaci moju záľubu v angličtine nezdieľajú,“ konštatovala študentka bratislavskej strednej umeleckej školy Silvia. S úsmevom však dodáva, že by skôr privítala, keby boli vopred známe výsledky testov zo slovenčiny.

Maturita z cudzieho jazyka sa skladá z písomnej a ústnej časti. V prvej časti žiaci vypĺňajú test, kde krúžkujú správne odpovede alebo ich dopisujú. Súčasťou skúšky je aj čítanie textu s porozumením a nahrávka. K nej sa viaže súbor otázok, ktoré preukážu, ako maturant pochopil počuté.

Písomné testy aj nahrávky na maturitu zabezpečuje NÚCEM. Ide o štátnu rozpočtovú organizáciu, ktorá spadá pod ministerstvom školstva. Ústav na svojej stránke uverejňuje písomné znenie testov, nahrávky, správne odpovede k jednotlivým predmetom či pokyny a usmernenia pre učiteľov, ktorí testy opravujú.

Nestalo sa to prvýkrát

Ministerstvo školstva podobný prípad nerieši po prvýkrát. Napríklad v roku 2011 sa na sociálnej sieti Facebook objavili správne odpovede pre testy z angličtiny úrovne B1. Vtedy na verejnosť prenikli odpovede na 23 otázok, čo bola tretina testu. Aj keď chybu priznali NÚCEM aj ministerstvo, študenti si maturitu nezopakovali. Vtedajší minister školstva Eugen Jurzyca (vtedy nominant SDKÚ) argumentoval tým, že neboli zverejnené znenia zadaní a pre študentov má väčší význam ústna časť maturity.

Polícia únik informácií pri maturitách z angličtiny vyšetrovala aj v roku 2007. Zadania slohov vtedy údajne našiel pred obchodným domom v Bratislave istý muž. Ich pravosť potvrdilo ministerstvo školstva aj Štátny pedagogický ústav. Vinníka policajti nevypátrali. Celoštátna maturita z anglického jazyka napriek prezradeniu časti testov pokračovala podľa pôvodného plánu. K študentom sa totiž podľa vtedajšieho ministra školstva Jána Mikolaja (SNS) v kritickom čase žiadne informácie nedostali.

Na maturitné skúšky sa tento rok prihlásilo 40 730 študentov zo 702 stredných škôl so slovenským, maďarským a ukrajinským vyučovacím jazykom. Viac ako tri štvrtiny všetkých maturantov skladali záverečné skúšky aj z angličtiny Dnes si študenti posedia nad matematikou a v piatok zas nad skúškou z maďarského a ukrajinského jazyka a literatúry.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #nahrávky #únik #núcem #maturitné skúšky #Národný ústav certifikovaných meraní