Fico: Rozpočet na armádu nezvýšime viac ako sme plánovali

Premiér Roberta Fico oznámil, že neplánuje v najbližších rokoch zvyšovať výdavky na obranu nad rámec doterajších plánov, podľa ktorých krajina naďalej nebude plniť svoj záväzok voči NATO vynakladať na armádu dve percentá výkonu ekonomiky. K zvýšeniu vojenských rozpočtov spojencov skôr vyzvali americký prezident Donald Trump aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

16.03.2017 12:31
KOALÍCIA: Robert Fico Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico.
debata (15)

„Jasne sme nastavili plán navyšovania výdavkov na obranu. Nebuďme pápežskejší ako pápež. Táto krajina má svoje ekonomické možnosti. Uvedomujeme si svoje záväzky, ale nevidím dôvod, prečo by sme mali ísť nad záväzky, ktoré predniesol prezident,“ povedal Fico na konferencii o zahraničnej politike Slovenska.

Slovenský prezident Andrej Kiska po dohode s vládou pred tromi rokmi na summite NATO sľúbil, že Bratislava do roku 2020 navýši rozpočet na obranu na 1,6 percenta výkonu ekonomiky. Vlani Slovensko na tento účel použilo čiastku zodpovedajúcu 1,16 percenta hrubého domáceho produktu.

Americký prezident Donald Trump, ktorého krajina zabezpečuje 68 percent rozpočtu aliancie 28 krajín, opakovane a dôrazne vyzval európske členské štáty, aby prispievali výraznejšie. Zdôraznil pritom záväzok všetkých spojencov, že ich rozpočet na armádu bude predstavovať najmenej dve percentá ich HDP.

Generálny tajomník NATO Stoltenberg skôr v tomto týždni zase povedal, že pre udržanie pevného transatlantického zväzku je potrebné, aby členovia Severoatlantickej aliancie zvýšili svoje výdavky na obranu.

Slovensko v uplynulých rokoch začalo modernizáciu armády. Objednalo si nové dopravné lietadlá, viacúčelové vrtuľníky a jedná aj o modernizácii stíhacieho letectva. Slovenskí odborníci aj politici v minulosti upozornili za zastaranosť výzbroja a techniky ozbrojených síl.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Robert Fico #NATO #armáda