Poslanca Mazureka vyšetruje polícia aj NAKA

Výčiny poslanca ĽS NS Milana Mazureka by nemali zostať bez trestu.

16.03.2017 14:31 , aktualizované: 18:32
debata

Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala v súvislosti s jeho výrokmi na adresu Rómov počas minuloročného rozhovoru pre žilinské rádio Frontinus trestné stíhanie. Žilinská polícia zas nenechala bez ohlasu jeho pondelňajší útok na prezidentovho ochrankára v Ružomberku.

Vyšetrovateľ v prípade Mazureka vedie trestné stíhanie pre podnecovanie nenávisti, hanobenie rasy, národa a presvedčenia. Akých poslancových výrokov sa má stíhanie týkať, to riaditeľ NAKA Peter Hraško nespresnil. Dehonestujúce výroky mal mať poslanec v žilinskom rádiu začiatkom vlaňajšieho októbra. Keďže jeho výroky sa nijakým spôsobom nesnažil vyvážiť ani moderátor, problém má aj samotné rádio. Rada pre vysielanie a retransmisiu voči stanici preto začala v januári správne konanie, ktoré by malo byť ukončené v apríli. Podľa rady sporné boli nielen samotné vyjadrenia Mazureka, ktoré odzneli bez reakcie dotknutých strán, ale aj názory poslucháčov, ktoré boli prevažne jednostranné a podporovali vyjadrenia hosťa relácie. „Za porušenia zákazu podnecovania nenávisti, znevažovania alebo hanobenia na základe viery, náboženstva, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine hrozí vysielateľovi sankcia od 497 do 49 790 eur,“ podčiarkla Lucia Jelčová, hovorkyňa rady.

Polícia Mazureka vyšetruje tiež za útok na verejného činiteľa. Ten sa mal stať tento pondelok v Ružomberku, keď prezident Andrej Kiska rokoval s primátorom mesta Igorom Čomborom. Mazurek mal napadnúť člena Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Zapojil sa do potýčky pred mestským úradom, ktorú podľa Mazureka vyvolal policajt, keď nakrúcal jeho otca. Žilinská polícia potvrdila, že vyšetruje útok na verejného činiteľa v súbehu s trestným činom výtržníctva. Bližšie informácie zatiaľ odmietla poskytnúť.

Mazureka riešil aj mandátový a imunitný výbor za nenávistné výroky na adresu islamu. Poslanec sa za ne odmietol ospravedlniť, výbor mu preto udelil pokutu tisíc eur. Na marcovej schôdzi, ktorá sa začne na budúci týždeň, ju musí ešte potvrdiť plénum parlamentu.

Agentúrny článok sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trestné stíhanie #ĽSNS #NAKA #Milan Mazurek