Disciplinárny senát oslobodil trojicu Harabin, Šimonová a Dohňanský

Disciplinárny senát v piatok oslobodil Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského spod disciplinárneho návrhu predsedníčky Najvyššieho súdu (NS) SR Daniely Švecovej z júna minulého roka.

17.03.2017 18:49 , aktualizované: 19:01
debata (23)

Švecová navrhovala potrestať sudcov za to, že ich dovolací senát prekročil podľa nej zákonom danú právomoc a oslobodil Petra R. v starom prípade z rokov 2000 a 2002, v ktorom čelil obžalobe z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Verdikt padol po osem hodín trvajúcom pojednávaní, Švecová uviedla, že zvažujú podanie odvolania. Ako vysvetlil rozhodnutie disciplinárneho senátu jeho predseda Erik Uhlár, dovolací senát prijal rozhodnutie v tajnom hlasovaní a tak nie je možné preukázať, ktorý z členov ako hlasoval a teda nie je možné im preukázať disciplinárne previnenie. Disciplinárny senát nemôže vychádzať z domnienok a predpokladov, zdôraznil. Disciplinárny senát sa nezaoberal samotným obsahom podania.

Švecová počas pojednávania zdôraznila, že oslobodenie v dovolacom konaní nie je podľa nej prípustné. „Dovolacie senáty vracajú prípady na rozhodnutie súdom nižšieho súdu a nerozhodujú. Odrazu sa stal zázrak a sú tu dve rozhodnutia senátu Štefana Harabina,“ vyhlásila pri zdôvodňovaní svojho návrhu Švecová.

Šéfka najvyššieho súdu považuje rozhodnutie senátu v prípade Petra R. za svojvôľu a exces, ktorý má vážne následky, lebo vyvoláva právnu neistotu a nejednotnosť v rozhodnutiach súdu. „Ich rozhodnutie bolo prekvapivé a sťažuje činnosť súdu,“ tvrdí. „Pod rúškom nezávislosti zostávajú nepotrestané závažné trestné činy a ohrození sú občania,“ uviedla ďalej Švecová. Pre Harabina navrhovala Švecová ako trest odvolanie z funkcie sudcu, Dohňanského a Šimonovú chcela preložiť na súd nižšieho stupňa a znížiť im funkčný plat o 70 percent na jeden rok.

Počas pojednávania Harabin odmietol, že rozhodli svojvoľne. Obvinil Švecovú, že „ho nenávidí a šikanuje“ a s kolegami je stíhaný za právny názor. Šéfku najvyššieho súdu tiež obvinil zo zneužívania  právomoci verejného činiteľa a raz bude podľa neho za to trestne stíhaná. „Vieme, že sme tak rozhodli iba my, je notoricky známe, že ostatné senáty neoslobodzujú,“ vyhlásil.

Podľa Harabina však dostatočne vysvetlili, prečo rozhodli tak, ako rozhodli a že brali do úvahy predovšetkým právo obžalovaného na spravodlivý proces. „Boli sme konfrontovaní so situáciou, že po 16 rokoch od skutku neexistoval ani jeden konkrétny dôkaz na vinu obvineného, okresný súd ho dvakrát oslobodil. Keďže neexistuje dôkaz a ani nie je možné vykonať žiaden ďalší dôkaz, tak sme v zmysle judikatúry ESĽP rozhodli oslobodením,“ vysvetlil Harabin.

Pokiaľ by sme Petra R. neoslobodili, pokračovali by sme v nezákonnosti a šikane obvineného a navyšovali by sme škodu štátu, zdôraznil. Harabin pripustil, že mohli ísť starou cestou a napísať päť strán, ale napísali podľa neho „excelentné rozhodnutie“. Dodal, že ak by bol Švecovej názor správny, zastavil by sa judikačný proces. Na jeho vyjadrenia Švecová reagoval tým, že je to „zlý, svojvoľný, demagogický výklad a šlo o flagrantné porušenie predpisov“. Mali dať presnú inštrukciu súdu nižšieho stupňa, ako postupovať a nie obchádzať našu legislatívu, dodala.

Sudkyňa Šimonová zdôraznila na pojednávaní, že disciplinárne pojednávanie je zavádzajúce, lebo nič neporušili. Citlivo sme zvažovali svoje rozhodnutie a rozhodli sa uplatniť judikatúru ESĽP, zdôraznila. Podľa Šimonovej, ak bolo ich rozhodnutie prekvapivé, neznamená, že bolo svojvoľné a arbitrárne.

„Právo sa vyvíja, je dynamické a nie je možné zakukliť sa v slovenskom práve a nesledovať, čo sa deje v európskom,“ vyhlásila. Poukázala aj na vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej, ktorá v liste prezidentovi Andrejovi Kiskovi napísala, že sudca môže v niektorých prípadoch rozhodovať v rozpore s judikatúrou. Dôležité pritom je, aby nešlo v rozhodovaní o zlý úmysel či hrubú nedbanlivosť. V Českej republike pritom podľa nej dovolacie senáty môžu rozhodnúť rozsudkom. Pripomenula, že išlo o senátne kolektívne rozhodnutie a je to tajné hlasovanie. Podľa rozhodnutia ÚS nemôže byť stanovená kolektívna vina a sudcovia nemôžu byť postihovaní za právny názor. Tretí člen senátu Viliam Dohňanský sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil.

Štefan Harabin čelí šiestim disciplinárnym návrhom. Tri v roku 2015 podala predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová, jeden šéfka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Piatym bol návrh, ktorým sa senát zaoberal dnes a posledný podala Švecová vo februári tohto roka za Harabinove výroky v článkoch v časopise Zem a vek, ktorými podľa nej dehonestuje justíciu a čelných predstaviteľov štátu. Žiaden z návrhov ešte disciplinárne senáty definitívne neuzavreli.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #disciplinárne konanie #Štefan Harabin #Daniela Švecová