Budaj: Nie je dôvod na skrátené legislatívne konanie k amnestiám

Opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) a predkladateľ návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií pred rokovaním so šéfom parlamentu povedal, že nie je dôvod na skrátené legislatívne konanie o zmene ústavy, ktorá suvisí s rušením Mečiarových amnestií.

20.03.2017 13:19 , aktualizované: 16:08
Ján Budaj Foto: ,
Poslanec NR SR Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) predložil v parlamente vlastný návrh na zrušenie Mečiarových amnestií.
debata (232)

Zástupcovia parlamentných poslaneckých klubov budú o postupe pri rušení amnestií Vladimíra Mečiara pokračovať v utorok ráno. Ako povedal v pondelok na tlačovej besede poslanec NR SR Ján Budaj, na rokovaní sa nedohodli, či a kedy sa bude rokovať o zrušení amnestií.

Zároveň zdôraznil, že opozičné strany žiadali, aby sa o amnestiách nerokovalo v skrátenom legislatívnom konaní.

„Predseda NR SR Andrej Danko má záujem o vytvorení širokého konsenzu pri rušení amnestií,“ povedal Budaj s tým, že opozícia nepodporí procedúru rušenia amnestií do 48 hodín, ako to navrhuje koalícia. „Nie je možné, aby sa ústavný zákon, na ktorý sa čaká 20 rokov, na rušenie amorálnych amnestií prijímal za 48 hodín,“ vyhlásil Budaj.

Andrej Danko taktiež nepriblížil, o čom sa rozprával s opozičnými lídrami na grémiu a zdôraznil, že v diskusii budú pokračovať zajtra. Zdôraznil tiež, že sa budú snažiť nájsť konsenzus. Za viac času na diskusiu sa v pondelok vyslovil aj prezident Andrej Kiska. „Na zrušenie Mečiarových amnestií čakáme 20 rokov, preto nechajme prebehnúť diskusiu,“ povedal Kiska, ktorý súčasne poprosil koalíciu aj opozíciu v tejto veci o vzájomné porozumenie. (Viac v správe Kiska žiada viac času na diskusiu k zrušeniu Mečiarových amnestií.)

Skupina nezaradených poslancov (Miroslav Beblavý, Viera Dubačová, Katarína Macháčková, Jozef Mihál, Simona Petrík, Zuzana Zimenová a Oto Žarnay) sa v pondelok vyjadrila, že preferuje pôvodný návrh poslanca Budaja, vládny návrh podporí iba, ak budú splnené dve podmienky – ak sa prehodnotí úloha Ústavného súdu v celom procese a ak z neho budú vylúčení zaujatí sudcovia. (Viac v správe: Nezaradení preferujú Budajov návrh, vládny podporia len s podmienkami.)

232 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie #Ján Budaj