Slovenský pilot priznal, že chcel riadiť lietadlo opitý

Slovenský pilot kanadských aeroliniek dnes pred súdom priznal, že v decembri nastúpil opitý do linkového lietadla, v ktorom mal prevážať stovku pasažierov.

21.03.2017 20:11
debata (11)

Podľa kanadských žalobcov sa mu so strojom nepodarilo odletieť preto, že pod silným vplyvom alkoholu v kabíne stroja omdlel. Prokuratúra pre neho požaduje ročný trest väzenia, uviedli kanadské médiá.

Tridsaťsedemročný Miroslav Gronych, ktorý získal v Kanade pracovné vízum, mal posledný deň minulého roka riadiť stroj spoločnosti Sunwing Airlines z mesta Calgary cez medzipristátia v Regine a Winnipegu až do cieľovej destinácie v mexickom Cancúne. Do kokpitu nastúpil pred odletom, pričom si zamestnanci letiska všimli, že sa správal čudne.

Potom jeho kolegovia zistili, že bezvládne leží v pilotnom kresle a nereaguje na oslovenie. Keď mu policajti urobili krvné skúšku, zistili, že má trojnásobok povolenej hladiny alkoholu. V jeho hotelovej izbe sa potom našla prázdna fľaša vodky.

„Ide o zločin dramatických rozmerov. Posledná vec, o ktorú by sa mala verejnosť starať, je to, či sú piloti triezvi,“ povedala prokurátorka Rose Greenwoodová.

Pilotov právnik na súde vyhlásil, že je Slovák závislý na alkohole, ale lieči sa.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #opitý pilot