Lekárnici hodnotia Druckerov rok pozitívne, zubári už menej

Slovenská lekárnická komora (SLeK) hodnotí prvý rok pôsobenia nového ministra zdravotníctva Tomáša Druckera pozitívne.

22.03.2017 11:21
debata (1)

Ako povedal prezident SLeK Ondrej Sukeľ, je jasne viditeľná snaha ministra identifikovať kľúčové okruhy problémov rezortu a navrhovať niekedy netradičné riešenia. „Napríklad novela zákona o liekoch sa elegantne vysporiadala s problémom nedostupnosti liekov pri rešpektovaní pripomienok a návrhov všetkých zúčastnených, snáď s výnimkou špekulatívnych reexportérov,“ skonštatoval Sukeľ.

Mám pocit, že dnes sú prioritou problémy nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, Všeobecnej zdravotnej poisťovne, im sa venuje veľká pozornosť a zabúda sa na rovnako dôležité súčastí zdravotnej starostlivosti.
Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov

Výrazný rozdiel oproti predchodcom je podľa neho schopnosť komunikácie a otvorenosť. „Bez nadsázky môžem konštatovať, že s ministrom Druckerom som sa ako funkcionár SLeK stretol za rok viackrát, než s jeho tromi predchodcami dokopy,“ zdôraznil Sukeľ. Pozitíva tiež vidí v personálnych nomináciách, v prístupe k tvorbe legislatívy a v otvorenosti rezortu odbornej verejnosti.

Za ministrovu rezervu Sukeľ označil „selekciu názorov“. „Ale to je zrejme daň za otvorenosť, ktorá umožní vyjadrovanie aj subjektom s nie celkom korektnými úmyslami,“ poznamenal Sukeľ. Šéfovi rezortu zdravotníctva do ďalších rokov odporúča začať meniť filozofiu chápania zdravotníctva od biznisu k službe pacientovi.

Zhodnotiť pôsobenie ministra po jednom roku nie je jednoduché, myslí si prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík. „Po počiatočnom optimizme, aj s ohľadom na jeho aktívnu komunikáciu smerom k stavovským organizáciám, som mal pocit, že takáto komunikácia bude pravidelná a intenzívna a podarí sa nám presadzovať myšlienky, ktoré dlhodobo považujeme za dobré a vhodné zaviesť a podporiť v oblasti poskytovania zubnej zdravotnej starostlivosti a dobrého fungovania rezortu ako celku,“ povedal Moravčík.

„Dnes však badáme určitú stagnáciu, akoby neochotu reflektovať na naše snahy o komunikáciu a podnety, ktoré vysielame smerom k rezortu, sú často nevypočuté,“ dodal Moravčík.

„Mám pocit, že dnes sú prioritou problémy nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, Všeobecnej zdravotnej poisťovne, im sa venuje veľká pozornosť a zabúda sa na rovnako dôležité súčastí zdravotnej starostlivosti. Ambulantný sektor sa stáva akoby druhoradým, zabúda sa na aspekty poskytovania primárnej zdravotnej starostlivosti, bez ktorej však starostlivosť o zdravie obyvateľstva nemôže efektívne fungovať,“ skonštatoval šéf komory zubných lekárov.

Za pozitívne označil vôľu, snahu urobiť reformy v zdravotníctve, ktoré sú nevyhnutné na jeho ozdravenie. „Dôležité je aj to, že sa v rezorte nastavuje systém väčšej transparentnosti nakladania s finančnými prostriedkami a je zjavná snaha o ich efektívne využívanie. O nejakých výrazných zmenách, ktoré by priniesli zásadné zlepšenie fungovanie rezortu, však zatiaľ nemožno hovoriť,“ uzavrel Moravčík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Slovenská lekárnická komora #Tomáš Drucker #SLeK