Na riziko vzniku požiaru budú vo Vysokých Tatrách upozorňovať plagáty

Tatranská samospráva a hasiči chcú návštevníkov Tatranského národného parku upozorňovať na nebezpečenstvo vzniku požiaru predovšetkým v jarnom období prostredníctvom plagátov.

25.03.2017 09:46
debata

Tatranská samospráva a hasiči chcú návštevníkov Tatranského národného parku upozorňovať na nebezpečenstvo vzniku požiaru predovšetkým v jarnom období prostredníctvom plagátov. Turistom by mali pripomenúť, aby boli opatrní, nezakladali oheň či neodhadzovali zapálené cigarety a odpadky, ktoré by mohli riziko požiaru zvýšiť. „Takéto plagátiky by mali byť nielen pri vstupoch do dolín a na turistických chodníkoch, ale aj v ubytovacích zariadeniach i vo vývesných mestských a informačných tabuliach,“ informoval primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Tatranská samospráva spolu s hasičským zborom upozornila na dôležitosť preventívnych opatrení, ktoré je potrebné prijať v snahe zamedziť požiarom, ktoré v Tatranskom národnom parku (TANAP) hrozia najmä v jarnom období. „Vlani Vysoké Tatry navštívilo množstvo návštevníkov a dá sa predpokladať, že to inak nebude ani v tomto roku. Snažíme sa apelovať na prevenciu, pretože ak už v tomto prostredí vypukne požiar, jeho hasenie bude s prihliadnutím na terén náročné. Situácia je pomerne kritická a keď sa k tomu pridá ešte aj sucho a teplo, podmienky na vznik požiaru budú viac ako priaznivé,“ priblížil situáciu Ondrej Šproch z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Poprade.

V tomto roku už dva lesné požiare

Hasiči už v tomto roku zaznamenali dva lesné požiare a podľa slov okresného riaditeľa v oboch prípadoch išlo o nedbalosť pri manipulácii s otvoreným ohňom. Mesto Vysoké Tatry už spolu s popradským OR HaZZ zvolalo pracovné stretnutie, ktorého témou bola práve prevencia proti vzniku požiarov na území TANAPu. Na stretnutie boli pozvaní aj zástupcovia Štátnych lesov TANAPu, Správy TANAPu, mestských organizácií a subjektov zastupujúcich podnikateľov v cestovnom ruchu. Spoločne hľadali spôsoby, ako kritickým situáciám predísť. Pomoc v tomto smere podľa primátora Mokoša prisľúbil aj riaditeľ Správy TANAPu Pavol Majko, ktorý okrem iného ponúkol súčinnosť a okamžité zverejnenie aktuálnych informácií prostredníctvom online prenosov na internetovej stránke správy národného parku.

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry a Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Vysoké Tatry dostali za úlohu posunúť informácie o rizikách požiaru do ubytovacích zariadení. Rovnako majú apelovať na návštevníkov, ktorí do Vysokých Tatier prídu, aby sa zapisovali do knihy vychádzok a túr. „Takto budeme mať možnosť rýchlo zistiť, koľko ľudí sa nám v danej potenciálne ohrozenej lokalite nachádza, vďaka tomu ich budeme môcť čo najrýchlejšie evakuovať,“ doplnil Šproch.

ŠL TANAPu potvrdili, že lesníci majú počas víkendov protipožiarne hliadky, ktoré mapujú situáciu v ich rajóne. Preventívne opatrenia by však mali prijať aj urbárne spolky a súkromní vlastníci pozemkov.

Riziko vzniku požiarov je podľa hasičov oveľa vyššie od pamätnej víchrice v roku 2004. Najväčší sa rozhorel v lete 2005, zasiahol 230 hektárov lesa od Tatranskej Polianky až po Nový Smokovec. Odvtedy každoročne hasiči zaznamenali na území Tatranského národného parku viaceré požiare väčšieho či menšieho rozsahu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #plagáty