Slovenský vojak zranený v Afganistane je v stabilizovanom stave

Zdravotný stav príslušníka 5. pluku špeciálneho určenia, ktorý sa zranil v piatok počas výcviku v operácii Resolute Support v Afganistane, je stabilizovaný. Potvrdila to hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

27.03.2017 11:22
debata (17)

Akonáhle to dovolí jeho zdravotný stav, prevezú ho na Slovensko a liečba bude pokračovať v Ústrednej vojenskej nemocnici Ružomberok. Hovorkyňa dodala, že s jeho nahradením v operácii Resolute Support sa nepočíta vzhľadom na to, že najbližšia rotácia je naplánovaná už na jún. Vojak je príslušník 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny. Zranil sa pri výcviku streľby z ručných zbraní, zasiahla ho črepina do brucha. Ešte v piatok podstúpil v Kábule operáciu, ktorú urobil slovensko-český vojenský lekársky tím.

V operácii Resolute Support v súčasnosti pôsobí vyše 40 príslušníkov slovenských ozbrojených síl, jadro tvoria vojaci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny – poradenská jednotka pre špeciálne operácie. V Afganistane sú aj zdravotníci, špecialisti na komunikačné a informačné systémy a ďalší vojaci sa podieľajú na výcviku príslušníkov technického personálu Afganskej národnej armády pre vrtuľníky Mi-17/171. Národná rada schválila mandát pre maximálne 66 vojakov. Operácia Resolute Support je nebojová misia. Nahradila v januári 2015 bojovú operáciu ISAF. Primárnym cieľom tejto nebojovej operácie je podpora, ale aj poradenstvo a výcvik afganských bezpečnostných síl. Pôsobenie vojakov OS SR v tejto misii je hodnotené veľmi pozitívne.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojaci