Návrh na zrušenie Mečiarových amnestií je v druhom čítaní

Vládny návrh na zrušenie Mečiarových amnestií je v druhom čítaní. Poslanci o tom rozhodli po celodennom rokovaní. Návrh ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky podporilo 112 poslancov. Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky podporilo 108 zákonodarcov.

28.03.2017 09:46 , aktualizované: 20:40
debata (176)

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) považuje celodennú diskusiu za potrebnú. Ako vyhlásila, keby sa nenašlo 90 hlasov, ktoré sú potrebné na zrušenie amnestií, skončilo by to tragédiou.

Koalícia navrhuje Mečiarove amnestie zrušiť novelizáciou ústavy a rozšírením kompetencie parlamentu o právo ich zrušiť trojpätinovou väčšinou, návrh na zrušenie bude musieť podať 30 poslancov. Zároveň dávajú kompetenciu Ústavnému súdu SR posúdiť do dvoch mesiacov návrh poslancov o zrušení amnestií, ak takéto rozhodnutie parlament prijme. Ústavný súd bude môcť povedať, či je takéto rozhodnutie parlamentu platné, alebo nie je. Po tom, ako táto novela nadobudne účinnosť, bude môcť parlament rokovať o samotnom ústavnom návrhu zákona, ktorým sa rušia tak amnestie Vladimíra Mečiara, ako aj milosti prezidenta Michala Kováča.

V druhom čítaní budú o návrhu zrušenia amnestií rokovať vo štvrtok 30. marca.

Parlament rokoval takmer 12 hodín

„My sme generácia, ktorá verí, že všetko je možné,“ povedal v rokovacej sále poslanec za SaS Martin Poliačik na margo zrušenia Mečiarových amnestií. „Lebo v časoch našej skorej puberty sa nám zmenil pred očami svet. V roku 1989 som mal deväť rokov, veľmi citlivo som vnímal neprávie. Verím tomu, že Béla Bugár (Most-Híd) urobí všetko pre to, aby Mečiarove amnestie boli zrušené,“ povedal s tým, že Bugára považuje za politika, ktorý má protimečiarovské „ja“. Poliačik verí, že poslanec za Most-Híd Peter Kresák ako uznávaný ústavný právnik využije túto príležitosť a urobí všetko preto, aby boli amnestie zrušené. „Že ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) urobí všetko preto, aby boli zrušené. A že minimálne títo traja ľudia vynaložia maximálne úsilie na to, aby ústavný súd zrušenie Mečiarových amnestií nepotopil, neudusil,“ uzavrel Poliačik.

Poslanec Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) uviedol, že opozícia je ochotná a náchylná koaličný návrh podporiť. „Ak nás však podvediete, sme pripravení začať zbierať 100-tisíc podpisov pod referendom za zrušenie amnestií," vyhlásil Matovič.

Päť pripomienok opozície

Poslanci sa na poslaneckom grémiu minulý týždeň dohodli, že s rokovaním začnú v utorok, keďže opozícia požiadala o čas na písomné dopracovanie svojich návrhov a pripomienok k vládnemu návrhu.

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič ich vymenoval. Prvou pripomienkou je, aby neplatilo premlčanie. „Chceme, aby páchatelia mohli byť za svoje trestné činy aj odsúdení,“ povedal. Tiež žiadajú, aby sa dohodli, kto bude národnú radu zastupovať na ústavnom súde, aby Mečiarov bývalý poslanec, ktorý je dnes ústavným sudcom, nemohol rozhodovať o zrušení Mečiarových amnestií.

Okrem toho opoziční poslanci chcú, aby sa zrušenie amnestií týkalo všetkých, ktorý boli spájaní s kauzou Technopol. V tej súvislosti bol napríklad omilostený aj známy podnikateľ Marián Kočner. „Štvrtou pripomienkou je, aby ústavný súd nezačal konať „ex offo“, ale aby sa našlo 30 poslancov, ktorí povedia, že nie je správne zrušiť Mečiarove amnestie a nech vtedy ÚS SR začne riadne konať,“ dodal Matovič a ako poslednú výhradu spomenul, aby účastníkom konania na ÚS SR bola vláda aj prezident.

Ako povedal opozičný poslanec Ján Budaj, v koaličnom návrhu na zrušenie Mečiarových amnestií považuje za zásadný nedostatok, že tam nie je istota nepremlčateľnosti.

Skrátené konanie

Poslanci počas rokovania schválili skrátené legislatívne konanie o zrušení amnestií. Za zrýchlený režim na návrh vlády zahlasovalo 80 členov snemovne. Zmenu Ústavy SR a zákona o Ústavnom súde SR v skrátenom konaní podporili koaliční poslanci zo Smeru, SNS a Mosta-Híd a trojica nezaradených Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek. Opozícia skrátené konanie kritizuje.

Opozícia nesúhlasila

Nesúhlas so skrátením legislatívnym konaním vyslovil na brífingu ešte pred hlasovaním opätovne opozičný poslanec Ján Budaj (OĽaNO – NOVA). Povedal, že koalícia „chce Mečiarove amnestie spláchnuť“, ale spravodlivosť by sa mala nastoľovať.

Ondrej Dostál (SaS) sa odvolával na Rokovací poriadok, ktorý stanovuje, kedy môže dôjsť k skrátenému legislatívnemu konaniu. Vládny návrh však podľa neho podmienky na skrátené konanie nespĺňa a z ústavy tak robí trhací kalendár.

„Zákon je predkladaný v zhone. Nie sú ohrozené žiadne práva, aby boli amnestie zrušené do dvoch týždňov. Zrazu je to naliehavé,“ povedal s tým, že spôsob prijímania legislatívy je účelový. „Je to prejav neúcty k ústave,“ uviedol Dostál.

Žitňanská podporila skrátené konanie

Parlamentný ústavnoprávny výbor však odporúča NR SR o vládnych návrhoch novely Ústavy SR a novely zákona o organizácii Ústavného súdu SR rokovať v skrátenom legislatívnom konaní, ako žiada kabinet. Ako povedala členom výboru minulý týždeň ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, je vo verejnom záujme vyrovnať sa s amnestiami čo najskôr, preto vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie, aj keď ona sama nie je veľký fanúšik skrátených konaní.

„V spoločnosti aj na politickej scéne existuje nejaké momentum, a aj keď sa zrodilo po 20 rokoch, tak je všeobecná vôľa presadiť zrušenie Mečiarových amnestií. Neviem si predstaviť, že by koalícia po tom, ako našla zhodu, prišla s tým, že pripraví návrh, dá ho na pripomienkovanie a keď všetko dobre pôjde, v júni pôjde do prvého a v septembri do druhého čítania. Na momentum treba zareagovať a využiť ho," vyhlásila Žitňanská.

Danko: Podarí sa nám to

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vyjadril vďaku opozícii aj koalícii za to, že majú spoločný záujem, a to vyriešiť túto historickú traumu. „Vyzerá to tak, že sa nám to podarí," povedal. Podľa neho je skrátené konanie dôležité, keďže v súčasnosti sú niektoré premlčacie lehoty od amnestovaných skutkov otázne. „Čas tu hrá veľkú úlohu, je to veľa dôvodov na rýchle rokovanie. Bol tu 20 rokov čas na odbornú diskusiu," uzavrel.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Mečiarove amnestie