Poslanci Smeru a SNS chcú začať konanie proti prezidentovi Kiskovi

Prezidentom Andrejom Kiskom a jeho cestou vládnym špeciálom do Poľska sa bude zaoberať parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Podnet podali poslanci Smeru a SNS, podľa ktorých hlava štátu použila štátne lietadlo na súkromné účely, čo považujú za neprípustné. Vidia v tom zneužitie verejných zdrojov na osobný prospech. Podľa nich okrem svojej dcéry zobral na palubu špeciálu ďalšie súkromné osoby.

28.03.2017 13:50 , aktualizované: 19:50
kiska Foto: ,
Kiskove lety sú už dlhšie terčom kritiky. Na cesty domov za rodinou do Popradu pravidelne od nástupu do funkcie využíva vládny špeciál.
debata (413)

Kiska sa vo Varšave zúčastnil na poklepaní základného kameňa výškovej budovy. Tú stavia súkromná firma HB Reavis,v ktorej pracuje Kiskova dcéra. Prezidentská kancelária reagovala, že v lietadle s ním neboli súkromné osoby a že išlo o služobnú cestu na pozvanie poľského prezidenta. Prezident by mohol prísť o ročný plat, ak by parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií podnetu vyhovel.

Kiskove lety sú už dlhšie terčom kritiky. Na cesty domov za rodinou do Popradu pravidelne od nástupu do funkcie využíva vládny špeciál. Parlament si už dnes vypočuje informáciu ministra vnútra Roberta Kaliňáka o využívaní vládnej letky za roky 2015 až 2017 prezidentom a ostatnými ústavnými činiteľmi.

Prezidentská kancelária uviedla, že Andrej Kiska bol v Poľsku na pozvanie prezidenta Andrzeja Dudu, kde prvý deň absolvoval pracovné stretnutie vo Varšave a druhý deň prezidenti spolu lyžovali v Zakopanom. „Súčasťou pracovného programu prezidenta bolo aj poklepanie základného kameňa najväčšej slovenskej investície v Poľsku, výstavby najvyššej budovy v strednej Európe. Prezident počas svojich ciest v zahraničí navštevuje aj pobočky slovenských firiem napríklad Soitron v Bulharsku, aj teraz v Izraeli Seak Energetics,“ povedal hovorca hlavy štátu Roman Krpelan Podľa neho súčasťou delegácie prezidenta v Poľsku, ani na palube lietadla, neboli žiadni rodinní príslušníci ani žiadne súkromné osoby. „Nikto z členov rodiny prezidenta Kisku nebol v čase jeho návštevy v Poľsku,“ dodal hovorca.

Lietanie Kisku vládnym lietadlom viackrát kritizoval predseda parlamentu Andrej Danko. „Čo by ste robili s Dankom, keby išiel so synom do Poľska poklepávať mrakodrap, ktorý stavia firma, kde robí Dankov syn? A čo keby domov lietal lietadlom a symbolicky by rozdával plat?“ adresoval otázku médiám, ktoré podľa neho majú na politikov dvojaký meter a Kisku chránia.

Parlament informáciu o využívaní špeciálu zaradil do programu marcovej schôdze na žiadosť poslanca Smeru Martina Nemkyho. Za jeho návrh hlasovalo 128 poslancov zo 144. Podporili ho nielen vládne kluby, ale aj viacerí poslanci zo všetkých opozičných strán.

Keď boli v minulosti témou kritiky Kiskove súkromné lety do Popradu, prezident sa vždy odvolával na to, že minister vnútra Kaliňák ho „prosil“, aby využíval vládnu letku, lebo piloti potrebujú mať nalietaný určitý počet hodín. Ministerstvo vnútra uviedlo, že minister požiadal prezidenta, aby použil vládny špeciál čo najčastejšie v rámci svojich pracovných povinností, nie súkromných ciest.

Agentúrnu správu sme nahradili textom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

413 debata chyba
Viac na túto tému: #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Andrej Kiska