Galanta nemusí vrátiť pol milióna

V Galante zavládol zmätok okolo eurofondov, ktoré má mesto vrátiť.

30.03.2017 08:00
kaštiel, galanta Foto: ,
Mesto Galanta musí vrátiť časť eurofondov, takmer 11-tisíc eur, pre nedostatky vo verejných obstarávaniach na rekonštrukciu severného krídla kaštieľa a mestského parku.
debata

Konečná suma – 11-tisíc eur – je síce napokon oveľa nižšia ako takmer polmiliónový strašiak, o ktorom sa hovorilo pred pár dňami, ale nedôvera časti poslancov k primátorovi Petrovi Paškovi trvá. Tieň na atmosféru v meste vrhá tiež nedávna tragická smrť nezávislého poslanca Františka Gauliedera, ktorý bol kritikom vedenia mesta.

Prípad vrátenia peňazí z eurofondov súvisí s obnovou severného krídla kaštieľa a mestského parku, ktoré boli odovzdané do užívania v septembri 2011. Mesto má vrátiť peniaze pre pochybenia vo verejných obstarávaniach. Viackrát ich napadli aj miestni aktivisti. Napríklad pre podozrenie, že boli použité stĺpy verejného osvetlenia vyrobené z iného materiálu, ako sa uvádzalo v projekte. V tejto veci sa angažoval ešte ako aktivista nebohý Gaulieder, ktorý sa neskôr stal mestským poslancom.

Súťaže k obnove časti kaštieľa a parku preverovalo viacero kontrol. Menila sa aj výška takzvanej korekcie – vratky za pochybenia pri čerpaní eurofondov. Podľa primátora Pašku pôvodne dokonca hrozilo, že prídu o všetky peniaze z eurofondov, teda približne 1,8 milióna eur. Zo záverov poslednej administratívnej kontroly vyplýva, že mesto porušilo zákon o verejnom obstarávaní. Projektové dokumentácie k rekonštrukcii kaštieľa a parku totiž neobstarávali spolu ako celok, ale zákazku mali účelovo rozdeliť.

Rezorty pôdohospodárstva i financií včera Pravde potvrdili, že mesto má vrátiť takmer 11-tisíc eur, ktoré sa týkajú len zákazky na projektové dokumentácie, a nie pôvodne avizovaných takmer pol milióna eur. „Na základe zistení vládneho auditu sme sa rozhodli neudeliť finančnú korekciu na stavebné práce. Prijímateľ bol o tom písomne informovaný listom zo 6. októbra 2016,“ píše sa v zaslanom stanovisku ministerstva pôdohospodárstva. Rozhodnutie je konečné.

Vedenie mesta si pred pár dňami myslelo, že konečná suma je takmer pol milióna eur a táto informácia sa už stihla dostať aj na verejnosť. Podľa primátora Pašku vychádzali zo staršieho listu ministerstva financií. „Odporúčali v ňom korekciu vo výške 25 percent, ale z celkových výdavkov,“ uviedol.

„Je nekorektné podsúvať nám nesprávne informácie,“ reagoval poslanec Peter Kolek na chaos v sumách. „Jedenásťtisíc eur dokážeme v rámci rozpočtu vyriešiť. Takmer pol milióna eur by bol problém a museli by sme hľadať nejaké riešenia,“ doplnil ďalší poslanec László Biró.

Pri takmer polmiliónovej vratke Paška avizoval, že sa obráti na súd. Pri jedenástich tisícoch by mesto najskôr muselo zvážiť, či sa mu súdny spor oplatí. Kvôli kaštieľu sa totiž už jeden súd koná a týka sa súťaže na obnovu inej jeho časti – južného krídla a dvoch veží. Obžalobe zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní v tomto prípade čelia súčasný primátor Paška, jeho predchodca Ladislav Maťašovský, bývalý prednosta mestského úradu Ján P. a bývalý mestský architekt Peter A. Vedenie radnice malo ovplyvňovať súťaž na stavebný dozor tak, aby zákazku získal vtedajší mestský architekt. Ten by sa tak v prípade úspešného obstarávania mohol obohatiť o viac ako 22-tisíc eur.

Národná kriminálna agentúra začala prípad vyšetrovať na základe podnetu v lete 2014, teda v čase, keď bol primátorom Maťašovský. Paška opakovane poukazoval na to, že verejné obstarávanie len zdedil a je nevinný.

Na obnovu kaštieľa získalo mesto z eurofondov približne 2,4 milióna eur. Galanta sa ich pre časovú tieseň napokon vzdala a obnova sa nerealizovala. Podľa regionálneho týždenníka MY Nitrianske noviny mal na júnovom pojednávaní v tejto veci vypovedať ako posledný svedok práve Gaulieder. Uplynulú sobotu ho však za nejasných okolností zrazil pri Trnovci nad Váhom vlak.

Vrátenie časti eurofondov hrozí aj v prípade už viac ako rok zatvoreného termálneho kúpaliska Galandia, ktoré má problémy so statikou. I na tento prípad upozornil poslanec Gaulieder. Poslanci mestského zastupiteľstva Paškovi najnovšie vyčítajú nepodanie žiadosti o takmer 260-tisíc eur z eurofondov na rozšírenie zberu triedeného odpadu v meste. Žiadosť schválili v pondelok, v utorok bol posledný termín na jej podanie. Paška uznesenie nepodpísal s vysvetlením, že nebolo schválené na riadnom rokovaní zastupiteľstva.

Poslanci Galanty včera apelovali na orgány činné v trestnom konaní, aby urobili všetko pre objasnenie smrti ich kolegu. Obávajú sa tiež škandalizácie ďalších z ich radov, keďže pred Gauliederovou smrťou sa na radnici objavili fotografie, ktoré ho mali kompromitovať a videli ich viacerí zamestnanci úradu. Primátor Paška sa netají tým, že jeho vzťah s Gauliederom bol zlý. „Na poslednom zastupiteľstve v marci poslanci na návrh Gauliedera schválili uznesenie, aby na mňa hlavný kontrolór podal tri trestné oznámenia," ilustroval Paška podľa agentúry SITA ich vzájomný vzťah.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy