Žitný: Páchatelia únosu Kováča ml. do väzenia nepôjdu

Bezpečnostný analytik Milan Žitný sa obáva, že zrušením Mečiarových amnestií sa uplatňuje veľmi silný princíp retroaktivity. V rozhovore pre Pravdu hovorí o dôsledkoch rozhodnutia parlamentu pre ďalší vývoj v kauze únosu Kováča ml.

31.03.2017 07:00
debata (234)
Milan Žitný

Prečo je pre spoločnosť dôležité, že sa Mečiarove amnestie zrušia?
V politickej rovine chápem, že spoločnosť stále cíti frustráciu, pocit nespravodlivosti a únos ako akt štátneho terorizmu. Rozumiem, že ľudia chcú v tomto smere nápravu. Druhá otázka je, či naozaj k tej náprave môže dôjsť znovuotvorením prípadu.

Politici viackrát odsúdili amorálnosť amnestovania páchateľov únosu Michala Kováča ml., nedávno tak urobil aj parlament deklaráciou. Nestačilo len morálne odsúdenie?
Ako vidno, verejnosti to nestačí, tá je hysterická bez akéhokoľvek vecného pohľadu na ústavný problém.

Takmer po 20 rokoch sa zdalo, že sa nepodarí zrušiť Mečiarove amnestie. Čo rozhodlo, že sa v posledných týždňoch karta otočila?
Podpísalo sa na tom viacero faktorov. Nenahovárajme si, že ide o nejakú snahu o spravodlivosť toho, kto celý proces odštartoval. Vnímam to ako aktivitu poslanca Jána Budaja zaťať sekeru medzi Bélu Bugára a Roberta Fica, aby ukázal, že koalícia nie je súdržná a táto téma ich nedokáže zjednotiť.

Ján Budaj bol prvý, ktorý prišiel pred časom s návrhom na zrušenie amnestií. Dovolím si tvrdiť, že asi kalkuloval aj s premiérou filmu Únos. Ten zohral tiež svoju dôležitú úlohu v hystérii, ktorá vypukla vo verejnosti.

Je reálne, že dôjde aj k potrestaniu páchateľov únosu a pôjdu do väzenia?
Som presvedčený, že potrestaní nebudú a do väzenia nepôjdu. Dôvodov je viacero. Prvým je, že ak už raz bola obžaloba podaná, tak amnestie v tom čase platili. Padlo rozhodnutie súdu, že nie je možné týchto ľudí pred súd postaviť. Tvrdím, že oni svoju vinu priznali tým, že nežiadali, aby súd v ich veci konal, aby sa mohli očistiť.

Prijali to rozhodnutie, tak ako prijali amnestie. Pre mňa je to dostatočný dôkaz, že 12 obžalovaných plus Ivan Lexa svoju vinu uznali. Nepotrebujem týchto ľudí posadiť do basy. Pokiaľ by došlo k prelomeniu, že by sa aj súdne konanie uskutočnilo, potom sa môže otvoriť kedykoľvek a akýkoľvek rozsudok súdu a zmeniť rozhodnutie.

Predstavme si, že budú stáť pred súdom, obžaloba bude vznesená. Dovolím si tvrdiť, že veľa svedkov si nebude veci pamätať. Kľúčový svedok Jaroslav Svěchota, bývalý námestník SIS, je po smrti. Čiže na súde ostatní svedkovia toho veľa nepovedia. Bude tam strata pamäti.

Povedzme, že áno Oskar Fegyveres, jeden jediný bude vypovedať. Tiež mercedes, ktorým sledovali Kováča ml. pri jeho bydlisku, už neexistuje. Medzitým sa obžalovaní obrátia na Európsky súd pre ľudské práva a tvrdím, že im dá za pravdu. Je jedno, v akom časovom horizonte. Ak by mali byť odsúdení, tak to bude len politicky silný proces, nie právne.

Je dôvod, aby ešte vo veci únosu znovu konali vyšetrovatelia?
Nie, vyšetrovanie sa ukončilo. Bola podaná obžaloba. Jedine, že by súd povedal, že takáto obžaloba je nedostatočná a vec by vrátil na začiatok.

Expremiér Vladimír Mečiar nedávno v TA3 tvrdil, že prezident Michal Kováč vedel o únose a aj to, kedy sa to stane a kto to urobí, ale nekonal.
Mečiara poznám od roku 1990. Ako vždy si drží svoju povesť, je to táraj a luhár, pretože musí.

Podľa novely ústavy sa má zrušiť aj milosť prezidenta Kováča pre jeho syna v kauze Technopol, nie pre ďalších aktérov kauzy. Je zrušenie milosti pre Kováča ml. daňou za to, aby sa vôbec amnestie Mečiara mohli zrušiť?
Domnievam sa, že toto je daň, ktorú hodila koalícia opozícii, aby do toho išli alebo vôbec, aby do toho išla aj časť koalície. Považujem to za nehoráznosť a darebáctvo, že sa do toho vôbec púšťajú. Vrátim sa do minulosti. Súd v Mníchove vypočutím Kováča ml. a predložením jeho argumentov rozhodol, že nebol vinný v podvode voči podniku Technopol.

Na Slovensku bol stíhaný z toho istého dôvodu, nie skôr, ako to začalo v Nemecku. Na to, aby mohol vycestovať do Mníchova, potreboval pas. Ten mal však zadržaný, keďže bol obvinený. Z tohto dôvodu mu prezident Kováč po veľkom váhaní udelil milosť. Keby nevycestoval, mohlo sa stať, že ho odsúdia v neprítomnosti. Teraz zrušením milosti začne platiť obvinenie voči Kováčovi ml.

Podľa zákona o štátnej službe bude postavený mimo služby. Pôjde na 40 percent platu a možno aj skončí v štátnej službe. Jeho rodina je na tom psychicky veľmi zle a toto je výsledok špinavej, hysterickej štvanice, ktorej politici podľahli.

Koalícia a opozícia sa nezhodli na tom, či má byť do posúdenia zrušenia amnestií zapojený aj Ústavný súd automaticky. Je na mieste opozičná obava, že Ústavný súd môže zrušenie amnestií zastaviť?
Dúfam, že to Ústavný súd urobí a amnestie zmietne zo stola.

Prečo?
Z dôvodov, ktoré som uvádzal. Uplatňuje sa tu veľmi silný princíp retroaktivity znovuobnovením už uzavretého trestného konania. Ústava sa stáva týmto pádom zdrapom papiera, ktorý sa môže ľubovoľne ohýbať. Keď mal Mečiar istý čas niektoré prezidentské právomoci, konal v súlade s ústavou.

Že to bolo nemorálne a politicky darebácke, niet pochýb. Ak sa raz dostanú nejakí extrémisti na Slovensku k moci, a nemusí to byť ďaleko, tak budú argumentovať pri rôznych pochybných ústavných zmenách práve takýmto spôsobom. Nemusí to byť len pri ústavných, ale aj pri bežných zákonoch. Budú hovoriť, že veď aj naši predchodcovia demokrati tak robili.

Ako môže zrušenie amnestií ovplyvniť odhalenie a potrestanie páchateľov vraždy Róberta Remiáša z roku 1996?
V Remiášovom prípade vyšetrovanie pokračuje. Zatiaľ nikto nenašiel priamu súvislosť so zavlečením prezidentovho syna. Pokiaľ sa takáto súvislosť neobjaví, tak na trestný skutok vraždy Róberta Remiáša sa amnestie nijakým spôsobom nevzťahujú.

Vražda mohla mať súvis s únosom, keďže Remiáš bol spojkou korunného svedka únosu Oskara Fegyveresa.
Musí to preukázať vyšetrovanie a potom posúdiť súd, či to tak skutočne bolo.

Ak sa dnes pozeráme na uplynulých 20 rokov tejto kauzy, Vladimír Mečiar dosiahol vlastne presný opak. Strojcovia únosu sa zjavne pomýlili v odhade, aké dôsledky bude mať tento čin na spoločnosť a politický vývoj.
Ten typ človeka, ktorý únos vymyslel, takto vôbec neuvažoval. Je to, ako keby sme chceli od gangstra, ktorý ide vylúpiť banku, vedieť, čo jeho čin spôsobí s úsporami vkladateľov a či je banka dostatočne poistená. Bol tam pokyn od premiéra Mečiara, zbavte ma prezidenta, mne je jedno akým spôsobom.

Napokon, niečo sa po nástupe Vladimíra Mitra za riaditeľa SIS v počítačoch našlo, kde bol rozpracovaný takýto scenár odstrániť prezidenta. Predsa si spomíname na dobu, keď sa snažila vtedajšia vládna koalícia HZDS, SNS, ZRS získať osem poslancov z opozície, aby mali 90 hlasov.

A keby ich mali, tak skrátia ústavným zákonom prezidentovi Kováčovi funkčné obdobie. Takže Mečiar nech netára, nech si spomenie na tú dobu. Keď sa to nepodarilo, tak hľadali iné spôsoby. Prezident bol dostatočne tvrdý, aby tomu odolal. Nechcime teda od primitívnych mozgov, aby uvažovali strategicky a politicky. Gangstri tak nerozmýšľajú.

Obvinení zo zavlečenia Michala Kováča ml.

  • Ôsmich funkcionárov SIS – Ivana Lexu, Gejzu V., Róberta B., Milana L., Petra S., Michala H., Romana K. a Igora K. prokurátor v roku 2000 obvinil z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zavlečenia do cudziny, z lúpeže a vydierania.
  • Ivan Lexa (riaditeľ SIS od apríla 1995 do októbra 1998) dnes podniká, má ranč v Pezinku v tesnej blízkosti Špecializovaného trestného súdu. Bývalý šéf tajných mal dať podľa obžaloby ústny pokyn agentovi Michalovi H. vytvoriť organizovanú skupinu osôb napojených na podsvetie, ktorá mala sledovať a zavliecť Kováča ml. do Rakúska.
  • Jaroslav Svěchota (vtedajší šéf kontrarozviedky SIS a neskôr námestník Ivana Lexu) bol tiež pôvodne obvinený. Senát Ústavného súdu pod vedením Tibora Šafárika v decembri 1999 v jeho prípade zrušil uznesenie o obvinení zo zavlečenia. O podnetoch ďalších obvinených v tejto kauze vrátane viacnásobných podnetov Ivana Lexu rozhodoval iný senát Ústavného súdu, ktorý ich vyhodnotil ako neopodstatnené a podnety odmietol. Svěchota po odchode z tajnej služby v roku 1998 robil advokáta, v novembri 2004 zomrel.
  • Gejza V. (vtedajší riaditeľ odboru sledovania a operatívnej techniky SIS) podľa prokurátora mal prikázať použitie ITP na sledovanie zavlečeného M. Kováča.
  • Róbert B. (vtedajší vedúci oddelenia sledovačky)
  • Milan L. (vtedajší vedúci oddelenia inšpekcie SIS) po roku 2006 pracoval na ministerstve životného prostredia, keď ho riadili nominanti SNS. Pôsobil aj v Slovenskej inšpekcii životného prostredia.
  • Peter S. (vtedajší zástupca vedúceho 1. oddelenia SIS)
  • Roman K. (vtedajší príslušník oddelenia špeciálnych operácií SIS) podľa obžaloby mal previezť Kováča cez hraničný priechod Berg do Hainburgu.
  • Igor K. (vtedajší príslušník oddelenia špeciálnych operácií SIS) podľa obžaloby mal previezť Kováča cez hraničný priechod Berg do Hainburgu.
  • Michal H. (riadil v tajnej službe odbor špeciálnych operácií). Podľa obžaloby na príkaz Ivana Lexu vytvoril organizovanú skupinu civilných osôb, ktorá mala zadržať a uniesť Michala Kováča ml. Podľa obžaloby mal byť pri zastavení auta Kováča a únose vo Sv. Jure. Michal H. spolupracoval so synom Jána Čarnogurského (bývalý politik za KDH) na viacerých obchodných projektoch. Viackrát sedel vo vyšetrovacej väzbe, nielen v súvislosti s únosom, ale aj pre podozrenia z vydierania desiatok podnikateľov a iných obetí pre zisk. Tieto zločiny mali vykonávať tajné komandá zložené z bývalých a aktívnych policajtov.
  • Igor M. (vtedajší príslušník SIS) mal podľa obžaloby dať zlikvidovať stopy po mercedese, ktorý sa zúčastnil na únose, prokurátor ho obvinil z trestného činu nadržiavania.
  • štyri civilné osoby – Ľuboša K., Martina L., Miroslava Š. a Jozefa Z. prokurátor obvinil z trestného činu zavlečenia do cudziny, lúpeže, vydierania v spolupáchateľstve.
  • Ľuboš K. (bývalý elitný policajt a siskár) sa podľa obžaloby priamo podieľal na zavlečení Kováča do Rakúska. V čase únosu bol zamestnancom SBS, ktorá bola pod vplyvom SIS. Najvyšší súd ho vlani poslal na 14 rokov za mreže za falšovanie zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur, vlani utiekol do Mali, Slovensko požiadalo o jeho vydanie.
  • Martin L. (bývalý policajt) bol v súvislosti s únosom vo väzbe. Podľa obžaloby sa priamo podieľal na zavlečení Kováča do Rakúska.
  • Miroslav Š. (človek z podsvetia) mal blízko k mafiánskemu gangu takáčovcov. Podľa obžaloby sa podieľal na zastavení mercedesu s Kováčom pri Sv. Jure a pod hrozbou zbraňou ho prinútil nastúpiť do pristaveného auta tajnej služby.
  • Jozef Z. (človek z podsvetia) sa podľa prokuratúry podieľal na zastavení mercedesu s Kováčom pri Sv. Jure, a pod hrozbou zbraňou ho prinútil nastúpiť do pristaveného auta tajnej služby.

© Autorské práva vyhradené

234 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie #Michal Kováč ml.