Spoločne proti nenávisti na internete

S nenávisťou sa na internete stretávajú často. Nepáči sa im, ale keď na nenávistné prejavy reagujú, sami sa stávajú terčom osočovania. Napriek tomu, alebo možno práve preto, patria k tým, čo si uvedomujú, aké dôležité je dodržiavať a zdôrazňovať ľudské práva. Takí sú stredoškoláci, ktorí postúpili do celoštátneho kola Olympiády ľudských práv.

07.04.2017 18:21
olympiada ludskych prav, Foto: ,
Študenti ocenení denníkom Pravda na Olympiáde ľudských práv. Ich úvahy budú publikované na stránkach Pravdy. (Zľava) Kristína Ježová, Dominika Chrastová, Tomáš Durec, šéfredaktorka Nora Slišková, redaktorka Daniela Balážová, zástupca šéfredaktorky Jakub Prokeš.
debata

Po dvoch dňoch diskusií a rozmýšľania o slobode myslenia, prejavu, zodpovednosti, ochrane ľudských práv a rozmanitosti sa v piatok dočkali vyhlásenia víťazov. Traja z nich si prevzali aj cenu denníka Pravda za úvahy na tému – internet/sloboda prejavu/zodpo­vednosť.

„Šírenie neznášanlivosti nemá nič so slobodou prejavu. Jedinou odpoveďou na extrémizmus musí byť spoločné odsúdenie, nulová tolerancia zo strany štátu a celej spoločnosti,“ uviedla pred odovzdaním cien šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková.

Hlavnú cenu a odmenu 300 eur získala Dominika Chrastová z Gymnázia v Kysuckom Novom Meste. „Táto cena ma veľmi potešila, keďže sa chcem stať novinárkou,“ povedala nám po prevzatí ceny. Veľmi si cení aj skúsenosti, ktoré získala na olympiáde. K nenávistným prejavom na internete sa väčšinou nevyjadruje.

„Lebo to väčšinou povzbudí ešte nenávistnejšiu diskusiu. Podporujem a zdieľam články, ktoré vyvracajú tieto prejavy,“ povedala Dominika s tým, že sa väčšinou snaží vplývať na najbližšie okolie, aby nepodporovalo radikálne strany.

Aj druhá ocenená, Kristína Ježová z Gymnázia v Nových Zámkoch, má s neznášanlivosťou na sociálnych sieťach nepríjemné skúsenosti. „Keď s niekým nesúhlasíte alebo sa zastávate práv iných, tak sa väčšinou na vás znesie vlna kritiky a ľudia vás začnú osočovať. Myslím si, že ľudí treba viesť k vzdelaniu, k ľudským právam, aby vedeli, aký význam majú a čo znamená ich porušovanie. Toto je podľa mňa cesta,“ poznamenala Kristína.

Ľudské práva by raz chcela študovať – či už v rámci medzinárodných vzťahov, alebo na práve. Rada by pracovala pre Medzinárodnú federáciu Červeného kríža a Červeného polmesiaca. Od šéfredaktorky Pravdy si prevzala knižné publikácie a darčekové predmety.

Tretiu cenu – knihy a darčekové predmety – si prevzal Tomáš Durec zo Spojenej školy a Gymnázia na Mokrohájskej ulici v Bratislave. K účasti na olympiáde ho motivovala učiteľka, ktorú považuje za svoj veľký vzor.

„Ale aj to, že dnes sa bez rozumného úsudku hneď dávajú rozsudky,“ doplnil. Na nenávistné prejavy zvykne reagovať, ak sa v nich klame o historických faktoch. „Samozrejme, tieto prejavy musíme zavrhnúť, ale treba podľa mňa bojovať s príčinou, ktorá ich vyvolala,“ dodal.

Už 19. ročník Olympiády ľudských práv sa v piatok zavŕšil, ten budúci by mal byť špeciálny nielen tým, že olympiáda oslávi 20. narodeniny. „Máme prísľuby z rezortu školstva, že podporia prvé česko-slovenské finále víťazov celoštátnych kôl v oboch krajinách,“ spomenula predsedníčka Celoštátnej komisie Olympiády ľudských práv Dagmar Horná. V Českej republike, kde sa Slovenskom inšpirovali, majú teraz piaty ročník takejto olympiády. Či sa budúcoročné česko-slovenské finále podarí, bude závisieť od finančnej podpory.

Podporu prisľúbil aj rezort spravodlivosti. „Uvidíme, v akej forme, ale určite sme na to pripravení. Je to dôležité, lebo žijeme zložitú dobu a neplatí, že história sa nemôže opakovať. Ak sa nemá opakovať, tak predovšetkým mladí ľudia musia vedieť, na čom stojí a padá demokracia. Demokracia, ku ktorej sme sa prihlásili, stojí na rešpekte k ľudským právam,“ uzavrela ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá sa tiež zúčastnila na záverečnom odovzdávaní cien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympiáda ľudských práv