Drucker avizuje lekárom za nedovolené poplatky 10-tisícové pokuty

Ambulantní lekári sa už dozvedeli, aké pokuty ich čakajú, ak budú od pacienta pýtať nedovolené poplatky.

23.04.2017 20:00
debata (40)

Medzi také podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera patrí aj platba za objednanie na konkrétny termín, ktorú dnes pre ambulancie manažujú súkromné externé firmy. Minister chce takúto praktiku pokutovať 10-tisíc eurami, pri opakovanom porušení sa sankcia môže vyšplhať až na dvojnásobok.

„Ktokoľvek, kto akýmkoľvek spôsobom podmieňuje objednanie na zdravotnú starostlivosť, bude sankcionovaný pokutou až do výšky 10-tisíc eur v prvom, druhom prípade a v treťom prípade až do 20-tisíc eur,“ vyhlásil minister zdravotníctva Drucker.

Lekári v súčasnosti nesmú od pacientov pýtať... Foto: Robert Hüttner, Pravda
pacient, pacienti, lekár, cakaren Lekári v súčasnosti nesmú od pacientov pýtať žiadne nedovolené poplatky.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Marian Šóth zdôraznil, že podľa medializovaných informácií tretie osoby využívajú väčšinou veľké poliklinické celky, nie ambulancie s jednou zdravotnou sestrou a lekárom, ktoré sú členmi asociácie. V každom prípade podľa Šótha informovali svojich členov, že toto nie je najlepšia cesta.

„Každá pokuta a sankcia v zdravotníctve demotivuje a spôsobuje nedôveru v takej citlivej oblasti, ako je poskytovanie zdravotnej starostlivosti našim pacientom. Ambulantní lekári vyšetrujú pacientov na základe verejného záujmu, sú financovaní zo zdravotných poisťovní, často sa stáva, že vytvárajú nadlimitné výkony, ktoré nemajú uhradené, preto takáto pokuta nie je na mieste a zásadne s jej zavedením nesúhlasíme,“ reagoval ďalej Šóth. Ambulantný sektor ako taký je podľa Šótha vždy sankcionovaný, obmedzovaný, nedofinancovaný a prezentovaný v čiernom svetle. „Čakáme na pozitívnu motiváciu,“ uzavrel.

V súčasnosti lekári nesmú vyberať žiadne poplatky okrem zákonom určených, ako sú napríklad rôzne potvrdenia. V praxi však často obchádzajú zákaz tým, že peniaze prijímajú cez tretie osoby, teda externé firmy, ktoré nie sú poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Tie prostredníctvom telefonátu alebo internetu zabezpečia objednanie a zinkasujú za to poplatok, ktorý sa pri regionálnych rozdieloch pohybuje od 8 až do 12 eur. Zisk potom externá spoločnosť rozdelí medzi seba a konkrétneho lekára.

Vybavenie podnetov pacientov, ktoré sa týkajú poplatkov, je v kompetencii samosprávnych krajov. Tie tvrdia, že kontrola ambulancií, ktoré spolupracujú s tretími osobami, bude náročná. Pokiaľ ich na to neupozorní pacient, kraje to zistia len ťažko. Napríklad v najľudnatejšom Prešovskom kraji je viac ako 2 900 ambulancií.

Župy majú dosah na lekára, nie na externú firmu, ktorá berie poplatky. „Ak je na kraj doručený podnet, ktorého predmetom je poplatok vyberaný externou spoločnosťou, kraj prešetrí len konkrétneho lekára, nie činnosť externej spoločnosti, keďže na to nemá oprávnenie,“ ozrejmil pre denník Pravda pred časom hlavný lekár košickej župy Erich Boroš.

Drucker pôvodne navrhoval zaviesť takzvané spoplatnené doplnkové ordinačné hodiny pre pacientov, ktorí sa chcú objednať na termín. Mali byť po bežných ordinačných hodinách a človek by hradil lekárovi cenu za vyšetrenie. Nemalo ísť teda o poplatok, ale o priamu platbu. Jej výšku plánoval rezort regulovať v rozmedzí od 15 do 30 eur. Nakoniec minister od tejto myšlienky upustil. Dôvodom boli samotní lekári, ktorí ho v rámci diskusií na úrovni krajov prekvapili nesúhlasom s týmto zámerom. Navrhovali oveľa vyššiu cenu, než s akou prišiel Drucker.

„Absolvoval som v ôsmich krajoch štvorhodinové stretnutia s lekármi. Výsledkom diskusie je, že lekári by chceli mať neregulovaný systém za 200, 300 eur. Je tu však verejný záujem, ľudia platia verejné zdravotné poistenie a chceme, aby mali dostupnú starostlivosť a zadarmo. Povedal som im, poďme sa o tom baviť, ale ak nechcete o tom debatovať s tým, že chcete mať všetko deregulované, tak na to pristúpiť nemôžem. Keďže k dohode nedošlo, návrh na doplnkové hodiny som stiahol,“ poukázal Drucker v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lekári #zdravotná starostlivosť #poplatky u lekárov #Tomáš Drucker