Spoločná databáza Europolu: Zbytočná nadstavba alebo nevyhnutnosť?

Nové právomoci pre boj s terorizmom a počítačovým zločinom Europolu schválil európsky parlament vlani v máji, platiť začnú o necelý týždeň.

25.04.2017 12:00
debata

V súvislosti s veľkým množstvom citlivých dát, ktoré si má tento policajný úrad vymieňať s národnými políciami a tretími stranami, europoslanci chceli vyššiu bezpečnosť pri ochrane fyzických osôb a spracúvaní ich osobných údajov. Na to má dohliadnuť skupina, v ktorej budú aj zástupcovia národných parlamentov. ( Viac v osobitnej správe z rokovania lídrov európskych parlamentov.)

Sídlo Europolu v holandskom meste Haag. Foto: SHUTTERSTOCK
Europol, Haag Sídlo Europolu v holandskom meste Haag.

Zábojník: Nadstavba, ktorá k ničomu nevedie

Bezpečnostný expert Juraj Zábojník považuje zriaďovanie spoločnej databázy za nezmyselný a neefektívny spôsob boja proti terorizmu. „Ak sa dnes bavíme o lepšom prelievaní informácie z jednej krajiny do druhej, je to nezmysel.

Je to nadstavba, ktorá k ničomu nevedie,“ myslí si Zábojník. Pripomína, že úroveň informatizácie a výmeny informácií medzi policajnými zložkami je dnes najvyššia možná, ale priznáva, že nefunguje dobre.

Škvrnda: Databáza je užitočná, ale hrozí jej zneužitie

„V dnešnom svete je informácií takéhoto charakteru stále málo,“ nepochybuje o úžitku databázy bezpečnostný analytik František Škvrnda. Pripomína však, že hrozba zneužitia je vysoká, a preto treba prijať opatrenia, ktoré tomu zabránia.

Podľa dohodnutého mechanizmu európsky parlament do skupiny nominuje 16 členov a každý národný parlament po štyroch. Kontrolná skupina sa má schádzať dvakrát ročne v Bruseli. Slovenských nominantov bude vyberať pravdepodobne brannobezpečnostný výbor Národnej rady. Kedy by sa tak mohlo stať, Danko ešte v pondelok odpovedať nevedel.

O Europole

Európsky policajný úrad Europol sídli v holandskom prímorskom meste Haag. Má okolo tisíc zamestnancov. Zaoberá sa najmä medzinárodnými zločinmi, stále viac aktuálnou hrozbou terorizmu aj rizikom spojeným s „online radikalizáciou“. Úrad bol založený koncom minulého storočia, kompletnou súčasťou Európskej únie sa stal v januári 2010. Úzko spolupracuje s bezpečnostnými zložkami členských krajín, okrem nich aj s inými zahraničnými organizáciami. Medzi nimi je medzinárodná policajná organizácia Interpol, ktorá uplatňuje svoje právomoci na globálnej úrovni. Aktuálnym riaditeľom Europolu je britský kriminalista Rob Wainwright. (AA)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Europol