Izraelský veľvyslanec je zdesený zo seminára o Tisovi

S "veľkým zdesením" reagoval veľvyslanec štátu Izrael Zvi Aviner-Vapni na seminár, ktorý je venovaný životu a osobnosti prezidenta Slovenského štátu a odsúdeného vojnového zločinca Jozefa Tisa.

25.04.2017 10:30
debata (200)
Túto akciu dnes v aule kňazského seminára svätého Gorazda v Nitre organizujú Biskupský úrad v Nitre a Katedra cirkevných dejín Univerzity Komenského. Informácie o nej priniesol denník Pravda. „Projekt je podporovaný biskupom nitrianskej diecézy Viliamom Judákom a bude tam prednášať aj pán Martin Lacko, ktorého spojitosť s pravicovou Kotlebovou stranou ĽS NS je verejne známa. Sme nesmierne sklamaní a prekvapení, že Univerzita Komenského sa tiež priamo podieľa na organizovaní tohto seminára,“ uvádza sa v stanovisku veľvyslanca. Historik Lacko sa netajil obdivom k Tisovej republike, po odchode z Ústavu pamäti národa sa stal asistentom poslankyne parlamentu za extrémistickú ĽS NS.

„Dnes, 24. apríla, je oficiálny Spomienkový deň výročia holokaustu v Izraeli. V Izraeli si pripomíname pamiatku šiestich miliónov Židov, ktorí boli zavraždení nemeckými nacistami a ich spojencami, medzi ktorými bolo aj 100-tisíc slovenských Židov. Slovenská vláda počas Tisovho režimu, ktorý v tom čase vládol na Slovensku, verejne a nadšene spolupracovala pri popravách slovenských občanov židovského pôvodu,“ píše sa ďalej vo vyhlásení, ktoré Pravde poskytla Katarína Mináriková z tlačového a ekonomického oddelenia veľvyslanectva.

Stanovisko ďalej uvádza, že je vysoko poľutovaniahodné, že práve v tento deň sú skutky a osoba Tisa verejne velebené a ocenené. „Práve Tiso bol na čele antisemitského politického režimu, ktorý robil všetko pre vyhubenie slovenských Židov. Preto sa obraciame na všetkých čestných ľudí, aby sa nezúčastnili a odmietli akúkoľvek spoluprácu na tomto podujatí,“ vyzýva izraelský veľvyslanec, ktorý si je istý, že slušní ľudia na Slovensku sú z nitrianskej konferencie zhrození a že si uvedomujú potrebu vzdelávania a poučenia budúcej generácie o naozajstnom charaktere Tisa a o nebezpečnej a ohavnej stránke antisemitizmu.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Tiso