Zomrela Jana Štúrová, život zasvätila pomoci ohrozeným rodinám a deťom

Vo veku 73 rokov zomrela Jana Štúrová, vedecká pracovníčka v odbore psychológie. Angažovala sa v občianskom združení Pomoc ohrozeným deťom, ktoré založila. Dlhé roky viedla svojpomocné skupiny žien a školila kolegov a kolegyne, ktoré sa špecializovali na prácu v krízových centrách a poradniach pre ženy.

26.04.2017 16:17
debata (1)

Jej psychoterapeutické pôsobenie vychádzalo z psychoanalýzy a hlbinne orientovanej psychológie. Bola uznávanou lektorkou psychodynamickej psychoterapie. Jej doménou bola práca s rodinami, s rizikovou mládežou a s ľuďmi, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Systematicky spolupracovala aj s neziskovou organizáciou – Liga za duševné zdravie.

Jana Štúrová sa narodila v roku 1944 v Prahe, kde absolvovala Filozofickú fakultu Karlovej univerzity a pôsobila ako vedecká pracovníčka vo Výskumnom ústave kriminologickom. Od roku 1976 žila na Slovensku, kde prednášala na Katedre psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave poradenskú psychológiu a psychoterapiu.

"Janin altruizmus bol nevtieravý, neokázalý a presne zacielený tam, kde ho bolo najviac treba. Jej solidarita a súcit smerovali neomylne aj k tým ľuďom, ktorí v tých ‚slušných‘ vzbudzujú skôr strach a obavy. Áno, práve takýto človek ako Jana, človek so širokým srdcom je veľkou vzácnosťou a v našej rozbúrenej dobe ho potrebujeme ako soľ.

Jana nám bude chýbať aj ako model emancipovanej, statočnej a hrdej ženy. Ženy múdrej, vzdelanej a láskavej. A ženy solidárnej. Ženy, ktorej neobvyklý šarm, vnútorný pokoj, noblesa a humor pôsobili ako neodolateľná mäkká sila, ktorú nasmerovala k ušľachtilým cieľom," píše v nekrológu profesorka psychológie Jana Plichtová.

Rozlúčka bude v bratislavskom krematóriu vo štvrtok 27. 4. 2017 o 13:00.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #psychológia #Jana Štúrová #Pomoc ohrozeným deťom #Liga za duševné zdravie