Matovič: Danko, Guspan a zamestnanci kancelárie NR SR majú nadprirodzené schopnosti

Predseda OĽaNO Igor Matovič si myslí, že Andrej Danko, vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan a zamestnanci majú nadprirodzené schopnosti, pretože dokážu nájsť v listoch vulgarizmy, aj keď listy poslancom nečítajú.

27.04.2017 12:16 , aktualizované: 14:39
debata (546)

Matovič na tlačovej besede povedal, že Guspan médiám poskytol trápne argumenty. „Vedúci kancelárie kapitána ŠtB vysvetlil, že tieto schopnosti prebrali zamestnanci od Danka. Kontrolovali vulgarizmy v listoch, ale tie nečítali. Budem rád, ak sa kapitán ŠtB ukáže a vysvetlí, ako to robí, lebo sa nám to zíde,“ vyhlásil.

Podľa neho Danko sa skrýva za Guspana. „Nikto nepochybuje, že je to z hlavy Danka. Takúto hlúposť by nebol nikto iný schopný vymyslieť. Ani Guspan,“ zdôraznil Matovič.

Matovič: Guspanovi hrozí väzenie

Matovič sa pozastavil aj nad argumentom, že má dokázať, že listy čítali. „Zamestnancom prikázali porušovať ústavu a potom sa Guspan postaví pred občanov s tým, že je absurdná predstava, že ich čítali. Chcú mi povedať, že ich len otvorili, ale nečítali, keď to mali v príkaze napísané?,“ povedal Matovič s tým, že Guspanovi hrozí štyri až desať rokov väzenia.

Matovič sa obáva aj toho, že ak sa otvárajú listy, čo robí vedenie NR SR s mailami pre poslancov. Matovič si myslí, že listy sa otvárali, aby sa dozvedeli, čo mu ľudia píšu.

Úradnícka iniciatíva

O otváraní listov pre poslancov bude rokovať parlamentné výbor pre ľudské práva, ktorý vedie členka OĽaNO Erika Jurinová. Tá rokovanie oznámila na tlačovej besede.

Smernicu o kontrole listových zásielok na výskyt vulgarizmov alebo vyhrážok vyhláška o ochrane ústavných činiteľov neobsahuje. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) označil rozhodnutie Guspana o listoch už skôr za „úradnícku iniciatívu“.

Ako povedal Guspan, v Kancelárii NR SR žiadni zamestnanci listy poslancom nečítajú. Dôvodom vydaného rozhodnutia na otváranie podozrivých obálok podľa neho bolo zabezpečenie zdravia a ochrany života tak všetkých poslancov, ako aj zamestnancov Kancelárie NR SR.

Kontrola trvá päť hodín

Dodal, že kontrolovali iba listy identifikované ako bezpečnostné riziko a iba v nevyhnutnom rozsahu. Guspan uviedol, že budúci týždeň vo štvrtok zasadne poslanecké grémium, na ktorom poslanci rozhodnú o zmenách v nariadení ako postupovať s doručenou poštou pre poslancov NR SR. Dovtedy však bezpečnostné previerky budú realizovať naďalej.

„Korešpondencia od fyzických osôb, ktorá bude špecifikovaná ako bezpečnostné riziko, bude umiestnená mimo NR SR do miestnosti na to určenej,“ povedal s tým, že poslanci budú o pošte informovaní a budú si ju musieť osobne prevziať.

„Samotný zákrok kontroly jedného podozrivého listu trvá aj päť hodín a poslanec by musel byť uzavretý v tejto miestnosti,“ priblížil Guspan prebieha otvárania podozrivých zásielok.

39 zo 789 za posledné dva týždne

Poznamenal, že za posledných 14 dní, odkedy bolo rozhodnutie platné, bolo skontrolovaných 789 zásielok, z ktorých bolo preverených, keďže boli identifikované ako bezpečnostné riziko, 39 zásielok, čo je 4,9 percenta z doručenej pošty. „Myslím, že to je zanedbateľný objem. Z tých 39 zásielok neboli len zásielky opozičných poslancov, ale aj koaličných, dokonca aj pána podpredsedu Bugára,“ dodal.

K zneniu časti rozhodnutia, v ktorej sa uvádza, že listy s dehonestujúcim obsahom nemajú byť doručené adresátovi, povedal, že znenie bolo nešťastne formulované.

Šéfa OĽaNO Guspan vyzval, aby predniesol dôkazy o tom, že zamestnanci kancelárie otvárajú a kontrolujú výlučne poštu opozičných poslancov. „Matovič vo veci otvárania listov klame. Ide o jeho absurdnú predstavu a politickú hru. Našich zamestnancov dostáva pod zbytočný mediálny tlak,“ dodal Guspan.

Politické divadlo

Vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan sa dôrazne ohradzuje voči klamstvám poslanca NR SR Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA). „Pán Matovič klame. Akýkoľvek zamestnanec, ja alebo pán predseda nečíta listy poslancov NR SR, táto predstava je zvrátená a absurdná. Je to len jeho politické divadlo. Je mi ľúto, že pod tlak sa dostávajú naši zamestnanci,“ povedal na tlačovej besede Guspan s tým, že zamestnankyne si za 500 eur v čistom poctivo dlhé roky robia svoju prácu bez ohľadu na to, kto je predsedom.

„Odkazujem im, aby sa nebáli a ospravedlňujem sa im za slová pána Matoviča,“ dodal. „Vyzývam pána Matoviča, pokiaľ má dôkazy o tom, že sa pošta číta, nech ich predloží. Inak nech s tým prestane,“ povedal. Podľa Guspana si od začiatku roka Matovič až teraz prevzal svoju poštu.

Guspan ubezpečil, že prioritnou úlohou kancelárie, je „zabezpečiť ochranu a bezpečnosť 150 ústavných činiteľov v parlamente.“

Sporným rozhodnutím Guspana sa zaoberá aj Generálna prokuratúra.

546 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Igor Matovič #Daniel Guspan #listové tajomstvo