Zásah polície proti extrémizmu v parlamente

Vôbec prvýkrát polícia zasahovala v súvislosti s bojom proti extrémizmu na pôde parlamentu.

27.04.2017 13:39 , aktualizované: 19:51
stanislav Mizík Foto: ,
Poslanec ĽS-NS Stanislav Mizík
debata

Za šírenie nenávistných výrokov ponesie poslanec ĽS NS Stanislav Mizík zodpovednosť, policajti ho obvinili z trestných činov extrémizmu. Na sociálnej sieti sa začiatkom roka hanlivo vyjadril o osobnostiach, ktorým prezident Andrej Kiska odovzdal štátne vyznamenania. Vyšetrovatelia prehľadali jeho poslaneckú kanceláriu v Bratislave.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry poslanca obvinil za prečiny výroby extrémistických materiálov a hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Obvinenie potvrdil aj Úrad špeciálnej prokuratúry. K podrobnostiam sa však nechcel vyjadrovať.

„Nie je žiadna pochybnosť o odôvodnenosti stíhania. Na druhej strane je smutné, že máme v parlamente ľudí, ktorí zaťahujú extrémizmus a kriminálnu činnosť do parlamentu,“ povedal Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

Poslanec Mizík 10. januára tohto roku napísal, že prezident ocenením niektorých ľudí degraduje štátne vyznamenania. Ocenených, historika Ivana Kamenca, filmového režiséra Juraja Herza a Evu Mosnákovú, napadol pre ich židovský pôvod. O zakladateľke divadla Romathan Daniele Šilanovej písal ako o „fanatičke do cigánskych zvykov“.

Mizík sa vyjadroval ako verejný činiteľ, trestná sadzba je v tomto prípade dva až päť rokov. Svoje výroky publikoval na sociálnej sieti Facebook, nevzťahuje sa teda na ne výroková imunita, tá platí iba na pôde parlamentu.

Policajti prišli za Mizíkom na rokovanie parlamentného školského výboru a požiadali ho o súčinnosť. Niekoľko hodín potom prehľadávali jeho poslaneckú kanceláriu v areáli Bratislavského hradu. Mali sa zamerať predovšetkým na jeho počítač. Kým s políciou poslanec spolupracoval, na otázky novinárov nereagoval. S odvrátenou tvárou prechádzal čo najrýchlejšie okolo zástupcov médií. Neskôr neprišiel ani na tlačovú besedu ĽS NS, predseda Marian Kotleba tvrdil, že Mizík je v šoku.

Zatiaľ je predčasné hovoriť, či Mizíkov prípad skončí pred súdom aj s právoplatným rozsudkom, v trestnom konaní mu bude potrebné dokázať úmysel. Politici z vládnych i opozičných strán vyjadrenia Mizíka odsúdili okamžite, ako ich uviedol ešte v januári na sociálnej sieti. Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) povedal, že „v rámci toho, čo môžeme, nezostane nitka suchá na ĽS NS“. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vyhlásila, že kádrovanie držiteľov vyznamenaní podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Mizík, je „už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať“.

Mizík sa neprípustných výrokov dopustil aj v minulosti. Vlani sa spolu so straníckym kolegom Milanom Mazurekom na schôdzi Národnej rady hanlivo vyjadrili na adresu islamu a štátu Izrael. Poslancov riešil mandátový a imunitný výbor. V pléne parlamentu sa však za svoje tvrdenia odmietli ospravedlniť a hanobiace výroky opäť šírili. Parlament preto na základe odporúčania výboru nedávno rozhodol, že obaja musia zaplatiť pokutu 1 000 eur.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa ešte vo februári tohto roka vyjadril, že jediným riešením, ako zamedziť extrémistickým výrokom v poslaneckej snemovni, je zrušenie výrokovej imunity. „Túto považujem za nadštandard, ktorý majú poslanci Národnej rady, a iné riešenie nevidím aj preto, že poniektorí poslanci niežeby si vážili výhody takého inštitútu, ale ho úmyselne zneužívajú s vedomím beztrestnosti za účelom len získania politických profitov,“ uviedol Čižnár.

Pôvodný agentúrny článok sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Mizík #extrémistický trestný čin