Bývalú nemocnicu vydražil Eset

Na štvrtý raz sa podarilo predať areál bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke.

27.04.2017 14:32 , aktualizované: 18:36
eset, campus, Foto:
Okrem Esetu sa na dražbe zúčastnili aj spoločnosti Forespo Reality 10 a Forest Hill Company.
debata (28)

V dražbe ju získala známa antivírusová firma Eset, ktorej meno sa spájalo s podporou prezidentskej kampane Andreja Kisku. IT firma nehnuteľnosť vylicitovala za 26,2 milióna eur. Na Patrónke chce vystavať svoje sídlo a vývojové centrum.

„V rámci aukcie medzi troma uchádzačmi vyhrala spoločnosť Eset s ponukou 26,2 milióna eur. Je to už definitívne. Vzhľadom na tri predošlé kolá to vnímame už len ako formalitu,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík s tým, že zvíťazila najvyššia ponuka. Rezort plánuje peniaze z predaja použiť na rozšírenie svojej Nemocnice sv. Michala v centre Bratislavy a na nákup zdravotníckeho zariadenia.

Eset plánuje vo viac ako 9-hektárovom areáli postaviť svoje nové sídlo, počíta tiež s výskumným a vývojovým centrom zameraným na počítačovú bezpečnosť, inkubátorom pre IT startupy a laboratórim pre študentov. Pred časom k zámeru predstavila architektonický návrh. Ten má byť len prvotnou štúdiou. "Na finálny návrh vyhlásime architektonickú súťaž,“ poznamenala hovorkyňa spoločnosti Zuzana Hošalová.

Okrem Esetu sa na dražbe zúčastnili aj spoločnosti Forespo Reality 10 a Forest Hill Company. Licitovať sa začalo na sume 24,21 milióna. Záujemcovia mohli prihadzovať minimálne po 10-tisíc eur.

Denník Pravda sa pýtal aj ostatných dvoch uchádzačov, ako prebehla dražba. S Forest Hill Company sa nám nepodarilo spojiť.

Spoločnosť Eset v areáli plánuje postaviť svoje... Foto: ESET
eset, campus, Spoločnosť Eset v areáli plánuje postaviť svoje nové sídlo.

Predseda predstavenstva spoločnosti Forespo Reality 10 Vladimír Salkovič pre Pravdu povedal, že areál nemocnice vnímali ako výbornú investičnú príležitosť, a preto sa zúčastnili na verejnej obchodnej súťaži na jeho odpredaj. „Akceptovali sme zmenu podmienok obchodnej súťaže a výsledok licitačnej aukcie, samozrejme, rešpektujeme,“ podčiarkol Salkovič s tým, že rozhodnutie padlo vo férovej a korektnej aukcii. Typ investície, aký plánuje Eset na tomto území, je podľa Salkoviča zaujímavý. "Budeme pozorne sledovať kroky nového majiteľa pozemkov, ktorý verejným prísľubom určil koncepciu riešenia tohto územia. Veríme, že spoločnosť Eset významne prispeje na rozvoj koncepcie dopravy v danej lokalite,“ poznamenal šéf predstavenstva.

Dražbu, pre ktorú sa nakoniec ministerstvo rozhodlo, považuje prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ján Palenčár za najlepšiu možnosť, ako vybrať záujemcu. Suma 32,6 milióna eur, na ktorú ministerstvo pôvodne areál ocenilo, sa mu zdá nadhodnotená. „Objektívna cena by sa hýbala niekde medzi 32 miliónmi a tou vysúťaženou sumou. Nakoniec trh ukázal reálnu hodnotu,“ myslí si Palenčár, ktorý bol mierne prekvapený nízkym záujmom o túto lokalitu.

Pri predaji areálu nemocnice s niekoľkými budovami prebiehalo už štvrté kolo verejnej súťaže. Ministerstvo areál s budovami ocenilo na 32,6 milióna eur. Do prvého kola súťaže sa nezapojil nikto. V druhom ministerstvo ponuku Esetu neakceptovalo. Do tretieho kola sa zapojili rovnaké tri spoločnosti, ktoré o areál súťažili až do konca. Aj tretie kolo bolo pre nedostatočne vysoké ponuky zrušené.

Posledné štvrté kolo sa začalo vo februári a s najvyššou ponukou 24,21 milióna eur prišla Forest Hill Company. Eset však deklaroval ochotu ponúknuť viac a požiadal ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) o stretnutie. Minister nakoniec rozhodol o licitačnej aukcii, do ktorej sa mohli zapojiť všetci účastníci štvrtého kola súťaže. Vyhlasovateľ dražby má víťaza potvrdiť do 15 dní.

Pôvodný text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Eset