Osýpky v Levickom okrese?

Hygienici sú v strehu. V Levickom okrese sa objavilo podozrenie na osýpky u 13-mesačného bábätka, s ktorým rodičia strávili dva aprílové týždne v Taliansku.

27.04.2017 15:32 , aktualizované: 18:40
debata (2)

Dieťa je momentálne na Infekčnej klinike Fakultnej nemocnice v Nitre.

Osýpky u bábätka zatiaľ neboli potvrdené laboratórnymi výsledkami. Tie by podľa našich informácií mohli byť už dnes. „Vyšetrenie vzoriek zabezpečí Národné referenčné centrum pre morbilli, rubeolu a parotitídu. V prípade laboratórneho potvrdenia to bude úrad hlásiť do Európskeho systému rýchleho varovania,“ povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová.

Dieťa nebolo proti vysokoinfekčnému ochoreniu vzhľadom na svoj vek očkované. Vakcinácia proti osýpkam patrí k povinnému očkovaniu a prebieha v období od 15. až do 18. mesiaca života. Rodičia sa s dieťaťom z dvojtýždňového pobytu v Taliansku vrátili 20. apríla. V stredu, šesť dní po príchode, sa u neho objavila vyrážka za ušami, neskôr po celom tele. „Vo štvrtok vyslovila ošetrujúca pediatrička podozrenie na osýpky a dieťa poslala na vyšetrenie do Infektologickej ambulancie v Leviciach. Rovnaké podozrenie vyjadril aj infektológ,“ vysvetlila Drobová.

Bábätko včera previezli do Fakultnej nemocnice v Nitre. „Popoludní sme ho prijali na našej infekčnej klinike, kde sa na jeho príchod pripravovali. Včera a dnes platí na klinike zákaz návštev a dieťa je na izbe hospitalizované samo,“ spresnila hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková.

V spolupráci s levickými a nitrianskymi hygienikmi pokračujú v nemocnici epidemiologické vyšetrenia. Preverujú tiež osoby, ktoré boli s dieťaťom v kontakte.

Len nedávno u nás potvrdili prvý importovaný prípad osýpok. Objavili sa u 25-ročného Taliana, ktorý študuje na košickej univerzite. Očkovaný proti nim nebol a pravdepodobne sa nakazil v srbskom Novom Sade, kde koncom marca strávil niekoľko dní. Z nemocnice ho prepustili 18. apríla po viac ako týždňovej hospitalizácii. Osýpky u neho mali ľahký priebeh bez komplikácií. S epidémiou tejto infekcie bojuje Rumunsko a Maďarsko, objavila sa aj na severnej Morave. „Import na naše územie je možný z ktorejkoľvek krajiny, kde sa osýpky v súčasnosti vyskytujú,“ dodala Drobová.

Celoslovenská zaočkovanosť proti osýpkam je na úrovni nad 95 percent, čo dokáže zabezpečiť kolektívnu ochranu. Problémom sú však regióny pod touto hranicou. Tými sú Bratislavský (93 %), Trenčiansky (92 %), Banskobystrický a Košický kraj (94 %). Posledné domáce ochorenie osýpok zaznamenali hygienici v roku 1998 a posledné prenesené prípady nahlásili v rokoch 2011 a 2012.

Pôvodný text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Levice #Úrad verejného zdravotníctva #osýpky