Bielorusko môže byť podľa Fica pre Slovensko mostom do Eurázie

Bielorusko môže byť fantastickým mostom na euroázijské trhy, Slovensko zase môže byť mostom pre Bielorusko v Európe. Vyplýva to zo slov premiéra Roberta Fica po stretnutí s bieloruským premiérom Andrejom Kobjakovom, ktorý je na návšteve Slovenska. Pred úrad vlády prišli štyria aktivisti z Inštitútu ľudských práv Ficovi pripomenúť, aby sa s Kobjakovom nerozprával iba o biznise.

27.04.2017 16:08
debata (38)
Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády... Foto: SITA, Marko Erd
fico, kobjak Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády Bieloruskej republiky Andrej Kobjak počas oficiálneho prijatia na Úrade vlády SR.

Fico na spoločnej tlačovej konferencii uviedol, že Slovensko sa zaslúžilo o zrušenie sankcií pre túto krajinu Východného partnerstva, vzájomná obchodná výmena v hodnote 160 miliónov eur je však podľa neho nízka. Ako dodal, Slovensko a Bielorusko sú si mentálne, kultúrne a jazykovo blízke krajiny, ktoré nemajú žiadne otvorené otázky. Slovenský premiér navštívil Bielorusko vlani v novembri a naposledy tento utorok.

Slovenský premiér označil za vynikajúcu spoluprácu vo farmaceutickej oblasti. Spolupráca však prebieha aj v oblastiach ako jadrová energetika či spracovanie odpadov. Perspektívnou sa javí aj spolupráca v poľnohospodár­stve, najmä pokiaľ ide o živočíšnu oblasť.

„V stredu bolo podpísané memorandum v oblasti obranného priemyslu, kde slovenské a bieloruské spoločnosti, ktoré sa orientujú v tejto oblasti, majú záujem na Slovensku postaviť firmu, ktorá sa bude zaoberať optickými prístrojmi,“ povedal Fico. Ako ďalej informoval, má ísť o spoluprácu firiem MSM a BelOMO.

„Ani Bielorusko ani Slovensko nie sú veľké krajiny, ktoré by mali možnosť ovplyvňovať svetové dianie. Preto sa chceme sústrediť predovšetkým na ekonomickú spoluprácu pri plnom rešpektovaní sa a bez akéhokoľvek zasahovania do vnútorných záležitostí našich krajín,“ povedal Fico.

Slovensko podľa neho môže Bielorusku ponúknuť svoje špecifiká – to, že sme v EÚ, eurozóne a Schengene. Bielorusko je krajina, ktorá je súčasťou euroázijskej zóny a medzi Minskom a Moskvou neexistujú žiadne colné a daňové bariéry. Preto Slovensko môže byť mostíkom pre Bielorusko v Európe, tak môže byť Bielorusko mostom smerom do Eurázie.

Bielorusko vníma podľa Kobjakova Slovensko ako strategického partnera a má záujem o spoluprácu. Vyzdvihol zastúpenie Bieloruska na Agrokomplexe v Nitre, kde predstavili poľnohospodárske výrobky ako napríklad traktory. Myslí si, že jeho krajina môže čerpať skúsenosti aj v oblasti automobilového priemyslu. Avizoval, že v piatok navštívi jadrovú elektráreň v Mochovciach.

Kobjakov potvrdil, že ako hlavné oblasti spolupráce označili farmáciu, poľnohospodárstvo, energetiku a spracovanie odpadu a radi by ju rozšírili aj o chemický priemysel. V prípade poľnohospodárstva majú záujem o informácie o šľachtení dobytka.

Fico s Kobjakovom podpísal aj medzivládnu dohodu o spolupráci v oblasti vedy a technológií. Memorandum o spolupráci medzi Úradom pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo a bieloruským štátnym výborom pre metrológiu zase podpísali predseda UNMS SR Pavol Pavlis a predseda bieloruského štátneho výboru pre metrológiu Viktor Vladimirovič Nazarenko.

Krempaská: Prišli sme Ficovi pripomenúť protest v Minsku

„Pred vyše mesiacom posledný diktátor Európy Alexander Lukašenko násilne ukončil protesty proti jeho režimu. Boli to protesty občianok a občanov, aktivistiek a aktivistov v uliciach Minska, ktorí protestovali nielen proti nesociálnym zákonom tohto režimu, ale aj za postupnú demokratizáciu. Polícia ich zmlátila, viac ako stovku zadržali a toto je režim, s ktorým ideme dohadovať nejakú spoluprácu,“ povedala Alena Krempaská s tým, že preto prišli premiérovi pripomenúť, aby sa aj o tomto s Kobjakovom rozprával.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Robert Fico #bielorusko #Alexandr Lukašenko #Andrej Kobjakov