Kaliňák: Sulík a Matovič sa obhajobou ĽSNS pripravujú na spoluprácu

Pripravujú sa opozičné strany na spoluprácu s kotlebovcami? Posledné vyjadrenia ich lídrov otvárajú túto otázku. Po zásahu policajtov, ktorí vo štvrtok prehľadávali kanceláriu poslanca za extrémistickú ĽS NS Stanislava Mizíka, sa totiž šéfovia OĽaNO a SaS zastali kotlebovcov.

28.04.2017 14:09 , aktualizované: 18:50
parlament, kalinak, robert kaliňák, Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata

Minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák postoj oboch politikov označil za alarmujúci, podľa neho v mene vlastných politických záujmov chránia Kotlebových ľudí. Ľudskoprávny aktivista spoločný postup týchto troch opozičných strán nevidí ako nereálny.

Prvýkrát v histórii vošla polícia do parlamentu, aby zaistila dôkazy v súvislosti s obvinením z extrémizmu, ktorému čelí Mizík. Reakcie Richarda Sulíka (SaS) a Igora Matoviča (OĽaNO) na vznesenie obvinenia a splnenie príkazu prokurátora na prehliadku Mizíkovej poslaneckej kancelárie prekvapili. Postavili sa na stranu poslanca, ktorý sa už viackrát v minulosti hanlivo vyjadril na adresu menšín, a to aj priamo v poslaneckej snemovni. Kaliňák označil Matovičove a Sulíkove slová za zarážajúce a alarmujúce. Podľa neho obaja „napadli regulárne, legitímne a legálne postupy orgánov činných v trestnom konaní v mene ich politických záujmov“. „To je pre demokraciu neakceptovateľné,“ povedal Kaliňák.

Podčiarkol, že ako minister vnútra neriadi políciu v oblasti vyšetrovania, je to v rukách prokurátora a nezávislého vyšetrovateľa. „Nie je možné, aby akíkoľvek politici napádali policajtov, ktorí neslúžia ani tejto vláde, ale trestnému zákonu a Trestnému poriadku,“ dodal Kaliňák s tým, že podľa jeho informácií poslanec Mizík s políciou spolupracoval a nedošlo k použitiu nijakých donucovacích prostriedkov.

Matovič označil spôsob, akým polícia zasiahla a vyzdvihla Mizíka priamo zo zasadania školského výboru Národnej rady, za neadekvátny. Išlo podľa neho o naplánovaný zákrok, ktorý mohol počkať. Sulík zase na facebooku napísal, že v strane Smer majú pocit, že ĽS NS Mariana Kotlebu má malú podporu občanov. „A predsa len by mohla vzniknúť vláda bez Smeru. Ešte zopár prehliadok, Kotleba posilní na 20 percent a potom pravicová vláda nevznikne. Fikané," uviedol Sulík.

Kaliňák naznačil istú paralelu z 30. rokov minulého storočia, keď niektorí politici hovorili, že Hitlerov ekonomický program je dobrý. Podľa neho aj Sulík sa vyjadril, že Kotleba má dobrý ekonomický program, čo je šokujúce.

Podpredseda Smeru vyzval Sulíka i Matoviča, aby vysvetlili svojim voličom, prečo majú taký záujem o spoluprácu s extrémistickou stranou ĽS NS, prečo popierajú základné princípy demokracie, ktoré tu majú fungovať, a prečo pre vlastné politické záujmy chránia Kotlebu a jeho ľudí. „Mali by zásadným spôsobom prehodnotiť svoj prístup, v opačnom prípade sú na jednej lodi a spoločne chcú Sulík, Matovič a Kotleba vládnuť tejto krajine. To je začiatok konca našej demokracie. Ak sú tieto tri strany v jednom šíku a obhajujú ľudí, ktorí popierajú základné práva, garantované ústavou, aby sme mohli byť slobodní, tak ideme mimo demokracie. Akýmikoľvek úmyslami je dláždená, tak je to cesta do pekla,“ uzavrel Kaliňák.

Možnú spoluprácu spomínaných troch opozičných strán Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv nevylučuje. „,Obávam sa, že tento názor je odôvodnený. Nedovolím si predpovedať budúcnosť, ale poznáme minulosť. Sulík predsa priznal, že sa stretával s Kotlebom už pred minulými voľbami. Bolo úplne zjavné, že išlo o podporu, dokonca pravdepodobne aj finančnú,“ konštatuje.

Polícia podľa Weisenbachera postupovala úplne v poriadku a v zmysle zákona. Reakcie predstaviteľov strán SaS a OĽaNO na to, čo polícia urobila, sú podľa neho neadekvátne. „Nepriamo takto nahrávajú aj rastu extrémizmu a podpory týchto neonacistických síl. To je absolútne zjavné,“ myslí si Weisenbacher.

Prehliadku Mizíkovej poslaneckej kancelárie urobila polícia vo štvrtok 27. apríla popoludní. Konala na základe obvinenia poslanca z extrémistických trestných činov, ktoré voči nemu vzniesol vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry. Mizík čelí obvineniu z prečinu výroby extrémistických materiálov v súbehu s prečinom hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Obvinili ho v súvislosti s januárovými vyjadreniami na adresu osobností vyznamenaných prezidentom Andrejom Kiskom.

Agentúrnu správu sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Igor Matovič #ĽSNS #Stanislav Mizík